Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városok az életért

Józsefváros csatlakozik a Sant’ Egidio katolikus közösség kampányához

2020. november 30. hétfő

November 30.: A „Városok az életért” mozgalom világnapja- ez alkalomból Dr. Erőss Gábor emlékezetpolitikáért felelős alpolgármester írását olvashatják

Magyarországon 30 évvel ezelőtt, míg Európában először 1786-ban, épp ezen a napon törölték el a halálbüntetést, méghozzá a Toszkán Nagyhercegség területén. Józsefváros Önkormányzata idén csatlakozik a Sant’Egidio (Szent Egyed) katolikus közösség kampányához, amely erről emlékezik meg, mint szerte a világban sok-sok más település.

Noëlla Rouget egy Loire-völgyi kisvárosban nőtt fel, vallásos katolikus családban. Fiatal tanítónőként érte a német megszállás a II. Világháború idején. Szinte azonnal bekapcsolódott a náciellenes francia ellenállási mozgalomba, itt ismerkedett meg későbbi vőlegényével, Adrien Tigeot-val. Már kitűzték az esküvő időpontját, amikor 1943 júniusában mindkettőjüket letartóztatták. A letartóztatásukért a Gestapo lelkes francia kollaboránsa, Jacques Vasseur volt felelős, aki összesen 430 ellenállót adott a németek kezére, közülük 310-et deportáltak, 230-at meggyilkoltak (kivégeztek vagy valamelyik táborban öltek meg). Adrien Tigeot-t is megkínozták és kivégezték.

Noëlla-t deportálják, de túléli; szabadulásakor 32 kiló. Hazatértekor kapja meg vőlegénye búcsúlevelét, amiben azt írja, hogy szereti, de arra kéri: kezdje újra az életét, ne örökös gyászban élje azt le. Noëlla 1947-ben férjhez is megy, házasságából 2 gyermeke születik; már-már elhalványulnak a háborús emlékek, amikor 1962-ben elkapják a vőlegénye gyilkosát, aki a háború óta, 17 éve az anyja padlásán bujkált. Jacques Vasseur-t 1965-ben halálra ítélik. De Noëlla katolikus hite és személyes meggyőződése alapján ellenzi a halálbüntetést. Az ellenállásban megismerte de Gaulle unokahúgát, rajta keresztül eléri, hogy fogadja de Gaulle elnök, akinek könyörög, hogy ne hajtsák végre a halálbüntetést. Annak az embernek az életéért könyörög, akinek a lelkén szárad a vőlegénye halála, és aki miatt ő maga is lágerbe került, majdnem odaveszett. De Gaulle-t meghatják Noëlla szavai, és kegyelmet ad: a büntetést életfogytiglanra változtatja. Jacques Vasseur 1983-ban szabadul, 2009-ben hal meg.

Noëlla néhány nappal ezelőtt, 100 éves korában hunyt el; élete végéig küzdött a halálbüntetés ellen. Hitt benne, hogy minden emberben megvan a jóra való hajlam, a legelvetemültebb gonosztevőben is.

Dr. Erőss Gábor

Józsefváros alpolgármestere

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben