Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megtiltják az adóemelést és új adók kivetését az önkormányzatoknak 2021-ben

Újabb 170 milliót húz ki a kormány Józsefváros zsebéből

2020. december 02. szerda

A vállalkozások megsegítésére, a koronavírus-járványra hivatkozva megtiltja a kormány, hogy az önkormányzatok 2021-ben helyi adókat emeljenek vagy újakat vessenek ki. Ezzel a Józsefvárosi Önkormányzat zsebéből 170 millió forintot húznak ki jövőre – ennyivel több adóbevétel folyt volna be ugyanis 2021-ben az építmény-, kommunális-, és ingatlanadó januártól tervezett emelése miatt.

Adóemelési stopot rendelt el a kormány az önkormányzatoknál – derült ki a december 1-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint „a kormány legújabb intézkedésével a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot segíti”. 

A kormányrendelet rögzíti, hogy a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Az adókedvezmények és az adómentességek sem korlátozhatóak vagy szűkíthetőek, azokat ugyanis 2021-ben is biztosítani kell. A települési önkormányzatok jövőre nem vezethetnek be új települési adót se.

Ezzel a kormány keresztülhúzta számos magyarországi önkormányzat, így a Józsefvárosi Önkormányzat számítását is, mert több helyhatóság 2021-ben emelni tervezte a helyi adókat, erről pedig a vonatkozó törvényi előírások alapján már jó előre, még novemberben határozniuk kellett. A döntések után néhány nappal hozott kormányrendelet azonban ezeket a január 1-ével életbe lépő helyi adórendeleteket mind semmissé teszi.

A helyi adók befagyasztásának ötlete egyébként Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökétől származik. Ezt a javaslatát tehát magáévá tette a kormány, ám a „Parragh-csomag” másik elemét, a helyi iparűzési adó fizetésének két évre történő felfüggesztését egyelőre nem. Ez utóbbi ellen számos szakértő és városvezető tiltakozott, több ellenzéki és kormánypárti polgármester arról beszélt, hogy aki ilyen ötlettel áll elő, az nem ismeri a gazdaság működését, ez ugyanis végképp ellehetetleníti az önkormányzatokat.

A Józsefváros újság is beszámolt róla, hogy a VIII. kerületben három adófajta – az ingatlanadó, az építményadó és a kommunális adó – emeléséről döntött több évvel a legutóbbi emelés után Pikó András polgármester. Indoklása szerint erre nemcsak az adókból befolyó bevételek reálértékének megőrzése miatt van szükség, hanem azért is, mert az önkormányzat saját bevételei csökkennek, az emelésekkel pedig 170 millió forint pluszbevételhez jut jövőre a kerület – pontosabban most már csak jutott volna.

Az ellenzéki Fidesz-frakció novemberben élesen bírálta az emelést, mondván: Pikó „adókkal sújtja az amúgy is egyre nehezebb helyzetben lévő, sok józsefvárosi lakónak munkahelyet biztosító kerületi vállalkozásokat, magánszemélyeket”. Pikó András erre úgy reagált: sajnálatos, hogy a helyi Fidesz a józsefvárosiakat minimálisan érintő, ésszerű és megfizethető mértékű adóemelésből műbalhét csinál, miközben egyetlen szavuk nem volt arra, amikor a kormány milliárdokat húzott ki a kerületiek zsebéből. 

A polgármester korábbi közlése szerint a három helyi adó emelése egyébként alig érintette volna a józsefvárosiakat, viszont az önkormányzat számára mégis egy jelentősebb pluszforrás lett volna. A három adó emelése a 76 000 lakosú Józsefvárosban összesen 5238 adózót érintett volna, és ebből csupán 1036 a VIII. kerületi adózó. Az érintett kerületi magánszemélyek száma pedig csak 636 fő lett volna, ami kevesebb, mint a lakosság 1 százaléka.

Érdemes egyébként megnézni, hogy – miként a Népszava összeállításából kiderül – egyetlen térségbeli kormány sem vont el forrásokat az önkormányzatoktól a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízisre hivatkozva, sőt, volt amelyik még támogatást is nyújtott a helyhatóságoknak a központi költségvetésből. 

A lap felidézi, hogy az Orbán-kabinet a „járványhelyzetben elvárható közteherviselésre” és szolidaritásra hivatkozva egyebek mellett elvonta a helyhatóságoktól a gépjárműadó rájuk eső részét, ingyenessé tette a parkolást, miközben négyszeresére emelte az általuk fizetendő szolidaritási adót, és a központilag elrendelt tömegközlekedési járatsűrítés terheit sem kompenzálta. Ezzel nem csak a Visegrádi négyek (Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) országai között maradt egyedül, hiszen még a védekezésben „laboratóriumnak”, vagy „példának” tekintett Ausztria is teljesen más utat követ.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben