Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK EGYELŐRE KITARTANAK

Inkább legyen maszk, mint digitális oktatás

2020. december 03. csütörtök

Járványügyi intézkedésként a középiskolákat és egyetemeket novemberben digitális oktatásra állította át a kormány, de az általános iskolákban most is személyesen folyik a tanítás. Sok szülő, diák, de még tanár is szívesebben választaná a távoktatást, míg mások tartanak az újbóli átállástól. Megkérdeztük a kerületi általános iskolákat, mennyire számítanak vírusgócpontnak és mit választanának: a személyes oktatást vagy a digitálist.

A legtöbb megkeresett iskola igazgatója nem kívánt nyilatkozni, pedig a tankerület kifejezetten engedélyezte, hogy a vezetők megszólaljanak a témában. Ahol nyilatkoztak, ott kiderült: nincs igazán nagy baj, néhány gyerek hiányzik csak betegség miatt minden osztályból.

Nincs sok hiányzó

Mindössze néhány tanuló hiányzásáról számolt be lapunk kérdésére Hargitainé Őri Katalin, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola igazgatója. Mint mondta, az őszi szünet után volt egy nagyobb betegséghullám, de azóta lecsengett, s alig hiányoznak többen, mint máskor az őszi-téli influenzaszezon idején. Szülőktől és más iskolák tanáraitól is azt hallottuk, hogy hárman-öten hiányoznak osztályonként. Némelyik iskola online vezeti is az otthon lévőket, és ők egyik osztályban sem voltak többen négynél. 

Hasonló a helyzet a Deák Diák Általános Iskolában – mondta lapunknak Farczádi-Bencze Tamás igazgató. Itt osztályonként három-négy gyerek hiányzik betegség miatt, azt viszont nem tudják, hogy a hiányzók közül hányan koronavírusosak – a betegjogok miatt nem is kérhetik ezt az információt. Mivel a gyerekek többnyire tünetmentes hordozók, nehéz is lenne ezt tömeges tesztelés nélkül megmondani.

Folyik ugyan az iskolákban a tanárok állami tesztelése, de ez önkéntes alapon működik, sokan utasítják vissza. Leginkább azért, mert bár Kásler Miklós humánminiszter megígérte, hogy az a tanár, aki koronavírus miatt esik ki a munkából, betegsége idejére a teljes fizetését kapja táppénzként, a részletszabályok nem egyértelműek, ráadásul a pedagógusokra hárul a bizonyítás, hogy igazolják, munkahelyükön fertőződtek meg, különben nem jár a 100 százalékos táppénz.

A gyerekek fegyelmezettebbek

Meglepő módon minden megkérdezett igazgató úgy látja, a diákok sokkal fegyelmezettebben betartják a szabályokat, és könnyebb volt őket rászoktatni a maszkviselésre, mint a felnőtteket. Az előírások szerint egyébként az osztályteremben nem kötelező, de nem is tiltott a maszk, csak az órákon kívül kell viselni az iskola épületében – tanároknak és diákoknak egyaránt.

A Vajda Péter iskola igazgatója szerint van a szabályoknak jó oldala is: összetartást és fegyelmet tanulnak a gyerekek, akik sokszor a felnőttekre is rászólnak, ha nem hordják a maszkot.

A Deák Diák igazgatója pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalabb korosztálynál nehezebb az érintésmentességet betartani: az óvodásoknál, bölcsődéseknél természetes, hogy az ember megöleli őket, ha sírnak.

A szülői oldalon megoszlanak a vélemények. Vannak, akik azért lázadnak, hogy ne kelljen a gyereknek maszkot hordania, míg mások kérvényezték az igazgatónál, legyen a maszk a tanórákon is kötelező.

Nem akarnak digitális oktatást

A megkérdezett iskolák egyelőre nagyjából zavartalanul működnek, a helyettesítéseket megoldják, a hiányzók pedig a KRÉTA digitális rendszerben kapják meg a házi feladatot, vagy akár csatlakozni is tudnak online az órához, ha a tanár eléggé elhivatott, és hajlandó azt online is megtartani.

Ha most zárnák be az iskolákat, sokkal felkészültebbek lennének a digitális oktatásra, mint tavasszal, ugyanakkor továbbra is rengeteg családban probléma, hogy nincs internet, számítógép, amin becsatlakozzanak az oktatásba. Még a tehetősebbeknél sem biztos, hogy meg tudják ezt oldani, hiszen ha a szülők is otthonról, számítógépen dolgoznak, akkor egy kétgyerekes családban már négy gépre lenne szükség, hogy mindenki elvégezhesse a feladatát – az olyan nagycsaládokról nem is beszélve, ahol minden gyerek iskoláskorú.

A megkérdezett iskolák dolgozói és a szülők egy része is abban reménykedik, hogy megússzák bezárás és távoktatás nélkül a vírus második hullámát.

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Ványi Ákos és Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben