Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A BETEGEKNEK A HŐMÉRŐZÉS ÉS A MASZKVISELÉS KÖTELEZŐ, AZ ORVOSOK, ASSZISZTENSEK IS MASZKBAN DOLGOZNAK

Az Auróra utcában a helyzet változatlan

2020. december 03. csütörtök

A címbeli „harctéri jelentést” küldték a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) dolgozói. A rendelőintézet, hasonlóan minden más egészségügyi intézményhez, szinte félkatonai szervezetként működik jelenleg, hogy teljesíteni tudja a koronavírusjárvány elleni összehangolt védekezésben rá háruló feladatokat.

Bejártam a rendelőintézet hét emeletét, találkoztam orvosokkal és nővérekkel, de a folyamatosan ülésező menedzsmenttel csak levelezni tudtam. Igaz, kérdéseimre Dr. Koroknai András főigazgató főorvos gyors és alapos válaszokat küldött egy éjszakai órán – vagyis neki és kollégáinak jószerével se éjjele, se nappala.

Az egészségügyi intézmények irányítását nemrég átszervezték, az Országos Kórházi Főigazgatóság Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alá került. Ő felel az ellátóhelyek kapacitásának újraosztásáért, megszabhatja a szakmai struktúrát, ők intézik a beszerzéseket is. A rendelőintézeteknek azonban az orvosok másodállásának tiltása nagyobb fejfájást okoz, mert a legtöbb helyen az orvosok felerészben másodállásban látják el a rendelést. „A központilag kiadott eljárásrendeknek megfelelő működés biztosítása a feladatunk. Jelenleg nincs és nem is volt kirendelés a JEK-től. Minden szakrendelés működik, azonban a munkatársak esetleges megbetegedése természetesen ezt befolyásolhatja” – válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre a főigazgató.

A bejáratnál ketten hőmérőznek, kérdésekkel igyekszenek felderíteni, nincsenek-e tünetei a vírusfertőzésnek, és arra is szigorúan ügyelnek, hogy kézfertőtlenítés nélkül senki ne léphessen be az épületbe. Kézfertőtlenítő egyébként minden emeleten van elegendő és folyamatos a betegterek takarítása is. Szerintem kifelé menet is érdemes fertőtleníteni, hiszen a lépcsőkorláttól kezdve számos, közösen használt felülethez hozzáérünk.

„A kolléganők és kollégák többségében saját munkaidejükben látják el ezt a feladatot, nem túlórában” – írta az igazgató. Ottjártunkkor éppen két túlórázó nővér teljesített szolgálatot a kapunál. Ők önként jelentkeztek erre a szolgálatra, bár szabadidejük nem sok maradt. Este 9-kor mennek haza, és másnap reggel 8-kor már munkába is állnak. „A vonaton tudok aludni” – mondta egyikük, aki vidékről jár be. Hosszabb sor csak a rendelési műszakok kezdetén alakul ki, akkor a kertben kell várakozniuk a betegeknek. „Konfliktusok ritkán adódnak, de tudjuk kezelni. Van, aki értetlenkedik, de a többség betartja a kötelező maszkviselés, távolságtartás és kézfertőtlenítés szabályait” – mondták.

A menedzsment sátor felállításán gondolkozik, hogy a várakozóknak nem kelljen majd a szabadban fagyoskodniuk: „szükségesnek tartjuk, a beszerzésnek azonban vannak feltételei, amiket jelenleg próbálunk megteremteni. Fontolóra vesszük a megoldás előnyeit és hátrányait is”.

Rá szoktam kérdezni, mit mutat a hőmérő, amit a bejáratnál a homokomra vagy csuklómra irányítanak. A mért 34–35 fokos hőmérsékletből vajon milyen következtetést lehet levonni? – kérdeztem Dr. Koroknait. De erre is van protokoll: „Az átlagosnál magasabb hőmérséklet esetén pár perc múlva újra megmérjük a testhőmérsékletet, és kikérdezzük a pácienst az aktuális eljárásrendnek megfelelően.”

Indokolt esetben PCR vírustesztelést végeznek a dolgozóknál, és megigényelték a rapid antigén gyorsteszteket is. Továbbá „Influ3 védőoltás is rendelkezésre áll az önkormányzat által fenntartott összes intézmény dolgozójának”.

A rendeléseken is szigorúan megkövetelik a maszk viselését, az orvosok, asszisztensek is maszkban dolgoznak. A beszélgetéshez, ahol van hely, távolra helyezett széken kínálnak helyet, de a vizsgálat során lehetetlen a távolságtartás. Vannak olyan vizsgálatok, mint a szív-ultrahang, ami jó negyedórás testkontaktussal jár. „Ez valóban hordoz kockázatot, de vállaljuk, ha gyógyítani akarunk” – mondta egy doktor.

A járvány elleni védekezés intézkedései egyelőre nem terhelték meg túlságosan az intézet költségvetését. „Értelemszerűen megemelkedett a tisztítószer, fertőtlenítőszer, védőfelszerelések költsége, valamint megnövekedtek a technikai személyzet infekciókontrollal kapcsolatos feladatai. A felmerült többletköltséget belső átcsoportosítással finanszírozni tudtuk” – tájékoztatott a főigazgató. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Nagy Dániel és Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben