Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Olcsó vitaminpótlás decemberben

2020. december 05. szombat

Könnyű azt mondani, hogy együnk napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt, de aki ezt kitalálta, volt mostanában piacon?!

Elképesztően drága lett minden, ami egészségesnek mondott. Ha szeretnénk sok vitamint és rostot vinni a szervezetünkbe, nagyon alaposan át kell gondolni, hogy mit vásárolunk. A káposztafélék, a cékla, a fekete és a jégcsapretek finom és tényleg nagyon egészséges, s szerencsére még most is megfizethető, pont szezonjuk van. 

Ezen a héten három olyan salátát mutatok, amit télen is megengedhetünk magunknak, nagyon jól passzol bármilyen húsételhez, de akár héjában sült krumpli mellé is kitűnő.

A savanyúkáposztás saláta szendvicsbe is csomagolható, és a munkahelyen vagy az iskolában is elfogyasztható.

MÉZES-MUSTÁROS KELKÁPOSZTA SALÁTA

Érdekes, hogy az édeskáposztából készült majonézes saláta, a „coleslaw” milyen nagy sikert futott be, köszönhetően a hamburgerezők népszerűségének, miközben kelkáposztából szinte csak levest és főzeléket készítünk. Pedig vékonyra gyalulva nagyon finom salátának és akár négy napig is megőrzi a frissességét. Sőt, talán még jobb is, ha picit összeértek az ízek benne.

HOZZÁVALÓK

– 50 dkg kelkáposzta vékonyra gyalulva

– 1,5 kk. só

– 3 ek. étolaj

– 1 fej hagyma apróra vágva

– 5 ek. méz

– 3 ek. magos mustár

– frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

A legyalult kelkáposztát lesózzuk, és amíg a hagymát elkészítjük, állni hagyjuk. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre dinszteljük benne a hagymát, majd a kelkáposztához keverjük a mézzel, a mustárral és a borssal együtt. Legalább egy órát állni hagyjuk, mielőtt elfogyasztanánk.

SÜLT CÉKLA GYÖMBÉRREL ÉS FOKHAGYMÁVAL

A cékla sokkal többre érdemes, mint hogy csak savanyúságként fogyasszuk!

HOZZÁVALÓK

– 5 fej közepes cékla

– 1 ek. cukor

– 2 ek. frissen reszelt gyömbér

– 2 gerezd fokhagyma

– só

– 3 ek. vörösborecet

– 4 ek. olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A céklát megtisztítjuk, majd kockacukor nagyságúra vágjuk. Meghintjük a cukorral, és 200 fokra előmelegített  tesszük. 25 perc alatt  sütjük. Eközben a cukor is kissé megkaramellizálódik a tetején, ettől lesz igazán különleges íze a salátának. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük össze a gyömbérrel, a zúzott fokhagymával, a sóval, ecettel és az olívaolajjal. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is jó.

SAVANYÚKÁPOSZTA SALÁTA

Sokunk nagymamája készített minden télen ilyen salátát. Nagyon jó C-vitamin forrás, mára mégis mintha kicsit feledésbe merült volna. Ha krumplis vagy tepertős pogácsa készül a hétvégén, akkor szinte kötelező mellé ez a saláta!

HOZZÁVALÓK

– 40 dkg savanyúkáposzta

– 2 alma

– 1 kk. őrölt kömény

– 4 ek. étolaj

– 1 ek. pirospaprika (ha van, akkor füstölt)

– 1 fej hagyma

– 2 gerezd fokhagyma

– feketebors

ELKÉSZÍTÉS

A savanyúkáposztát apróra vágjuk. Az almát most nem hámozzuk meg, csak mosás után lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Minden hozzávalót összekeverünk, és legalább fél napig érleljük hűtőben.

Szöveg és fotó: Bodrogi Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben