Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZ ELSŐ LÉPÉS A FELTÉTELEK NÉLKÜLI ELFOGADÁS

Biztos kezdés, biztos alapokon

2020. december 06. vasárnap

A Biztos Kezdet Gyerekház lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű kisgyerekeknek arra, hogy felzárkózzanak a kortársaikhoz, szüleiknek pedig személyiség- és kompetenciafejlesztést kínál. Ellátogattunk az intézménybe, hogy megtudjuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

„A Biztos Kezdet Gyerekház kezdetben egy európai uniós források segítségével beindított projekt volt, ami kiállta az idő próbáját, és bekerült a hazai gyermekjóléti rendszer alapellátásába” – mondja Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) vezetője. A Szigetvári utca 1. szám alatt található gyerekház egyedülálló a fővárosban, szervezetileg a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődékhez tartozik, annak önként vállalt szolgáltatásaként. „Hogy a háttérben van egy nagy intézmény, az óriási lehetőség, mert biztonságban tudhatjuk a gyerekház financiális működését, és a bölcsőde szakemberei is mind a rendelkezésünkre állnak” – emeli ki az intézményvezető.

Gyerekház gyerekcipőben

Az 1999-ben Angliában elindított Sure Start (Biztos Kezdet) program tapasztalatai szolgáltak alapjául a hazai Biztos Kezdet Gyerekház programnak, ami a gyermekszegénység és a gyermekek társadalmi kirekesztettségének visszaszorítását tűzte ki célul. A józsefvárosi gyerekház 2009-ben nyitotta meg kapuit. Azok a kerületben élő családok látogathatják, akiknek a gyereke még nem jár bölcsődébe, sem óvodába. „A szolgáltatás nagyon fontos hozadéka, hogy a periférián lévő családok is integrálódni tudnak a többségi társadalomba, mert megtanulják és elhiszik, hogy ugyanolyan fontosak és értékesek, mint bárki más.”

Biztos kezdet

A tapasztalatok alapján készült hatástanulmányok azt igazolják, hogy a program legnagyobb jelentősége a korai iskolaelhagyás megelőzésében van – fejti ki Koscsóné. A kisgyerekkorban szerzett hátrányok ugyanis összefüggnek a szülők nevelési képességeivel, gazdasági és társadalmi helyzetével, és befolyásolják a gyerekek iskolai eredményeit. „A 0–3 éves időszakban legmarkánsabb a gyerekek szenzitivitása, fejleszthetősége a lemaradások behozására. Ha az említett időszakban segítünk kialakítani a szülői normákat, a kisgyerekben az életkor szerint elvárható tudásokat, akkor gyakorlatilag meg tudjuk akadályozni azt az átörökítési folyamatot, amely máskülönben családról családra, generációról generációra száll” – foglalja össze a vezető. Ha a gyermek fejlődése töretlen, az biztos kezdetet jelent számára, megalapozza további útját, jobban teljesít az óvodában és az iskolában is.

Nem könnyű segíteni

Az miniintézmény két alkalmazottal működik. Pusztainé Bártfai Edit, a gyerekház vezetője és munkatársa, Nehézné Báder Erika vezetik a foglalkozásokat, s mellette abban segítenek, amiben – hatáskörüktől függően – tudnak. Az ő feladatuk továbbá, hogy felkeressék a hátrányos helyzetű családokat, és felajánlják nekik a szolgáltatást. „Ez azért nagyon nehéz, mert ha egy családnál probléma van, akkor azt nem tárja a világ elé. Attól tartanak, hogy elveszik a gyereket, ami végképp arra kényszeríti őket, hogy inkább ne mondjanak semmit arról, mi történik otthon” – tapasztalta Edit. Mivel szoros együttműködésben vannak a kerületi szociális és egészségügyi ellátókkal, gyakori, hogy tőlük érkezik a jelzés. A gyerekház látogatására azonban senki sem kötelezhető. A kinti terepmunka alkalmával van, hogy az ajtót csak résnyire nyitják ki az otthoniak, és ritkán, de előfordul, hogy elhajtják őket. Átalában azonban szívesen fogadják őket, miután elmondják kik ők és mivel foglalkoznak. „Itt a személyiségeddel dolgozol és elhivatottnak kell lenni” – hangsúlyozza Erika.

Védőburok

„Először kellemetlenül éreztem magam, mikor a családsegítő a kezembe adta a ház szórólapját, mondván esetleg ellátogathatnánk ide Macikával” – meséli Matild. Aztán megismerte Editet, aki barátságos és kedves volt mindkettőjükkel már az első pillanattól kezdve. „Ha belép  valaki, teljes, feltételek nélküli elfogadásban részesül, és bizalomra talál. Ha nem így lenne, nem maradna itt senki” – mondja Edit. Matild és kisfia, Bence két hónapja járnak rendszeresen a Gyerekházba. Bence számára mozgásfejlesztést is tart a gyógypedagógus. „Itt beszélgetnek velem, együtt kávézunk, közösen foglalkozunk Macikával. Végre nem érzem magam egyedül. Itt mindent megkapunk, amire szükségünk van.”

Kis hely nagy kihívásokkal

A koronavírus-járvány okozta félelem miatt jócskán megcsappant a létszám – meséli Edit, miközben körbevezet az intézményben. A viszonylag tágas előszoba a vendégek  szolgál, itt kapott helyet az íróasztalnyi iroda, itt zajlanak a szülőkkel folytatott egyéni vagy csoportos beszélgetések, tanácsadások is. Itt van lehetőségük a szülőknek interneten és telefonon intézni a hivatalos ügyeiket is. Ha elakadnak, ebben is kapnak segítséget. Az előszobából nyílik egy kis konyha, ahol a gyerekek tízóraiját készítik, és itt van lehetőség a háztartási ismeretek átadására is. Az anyukák csupa  dolgot tanulhatnak, ami megkönnyíti a mindennapjaikat. Volt, hogy házitésztát gyúrtak, kovászos uborkát tettek el, vagy maguk készítettek vegetát. „Olcsó, laktató, mégis egészséges ételeket készítünk” – mondja Edit, mire Erika felidézi, arra is volt példa, hogy egy szülő itt sajátította el a főzelékkészítés fortélyait. Továbblépve gyerekfürdetőt és gyerekmosdót találunk, de befért ide még egy mosó- és szárítógép is, hogy a szülők igény szerint bármikor használhassák. Az előszobától jobbra a meleg színekkel festett játszószoba tárul elénk, elszeparáltabb részében egy kis mozgásfejlesztő stúdió is helyet kapott.

Foglalkozunk, tehát vagyunk

A foglalkozások a bölcsődei nevelés sémájára épülnek. Figyelnek a finommotorikus, a nagymozgásos, a szociális és kommunikációs készségek fejlesztésére, így van lehetőség az esetleges lemaradások feltárására, korrigálására. 

A foglalkozás során arra törekednek, hogy a szülő a gyerekekkel közösen tudjon részt venni, ezzel erősítve a kettőjük közti kötődést. Ha egy anya állami gondozásban nőtt fel, problémásabb lehet kialakítania a kapcsolatot saját gyerekével, mert nincs igazán tapasztalata arról, hogyan lehet azt elérni. Előfordulhat az is, hogy a szülés utáni depresszió akadályozza meg az anya és kisbabája közötti kötődés kialakulását. Nehezítő körülmény lehet a családon belüli probléma is. „Ilyenkor nagy segítség, ha ott van a szülő mellett valaki, aki segíti, vezeti és ezzel mintát is ad” – nyugtázza Edit.

Jövőkép

A gyerekház szolgáltatásait a jobb anyagi helyzetben lévő családok is szívesen igénybe veszik, sőt, korábban többségében ők hozták el gyermekeiket. Edit szerint azért, mert nekik inkább megvan az igényük arra, hogy közösségben legyenek a gyerekeikkel, és erre keresik a lehetőséget, míg a társadalom alsóbb rétegeiben élő szülőknek, akiket mindennapi megélhetési gondok gyötörnek, a lehetőségről sem tudnak.

Eleinte van némi tartózkodás az anyák részéről, ám ez gyorsan oldódik. „Képzeld el, amikor egy szegény, roma anyuka elmegy az első osztályos gyermeke szülőiére, s mellette ott van egy középosztálybeli másik anyuka, aki szintén a gyerekházba járt, barátként üdvözlik egymást, és szóba elegyednek. Ennek az anyukának olyan társadalmi beilleszkedési előnye lesz, hogy könnyebben elfogadják, és nem kell megélnie a kirekesztettség élményét” – szúrja közbe lelkesen az intézményvezető. „A gyermekjóléti rendszeren belül ez a legeslegjobb ellátási forma, ami létezik” – mondja.

Térnyerés

Az épületben kapott helyet korábban a JEB székhelye is, ami azonban nemrég másik helyre költözött. Az átadott helyiségeket a gyerekház igényei szerint felújítják, így megnő a játékszoba területe, lesznek új vizesblokkok, egy nagyobb konyha ebédlővel, külön irodahelyiség is, valamint egy a vizuális képzésre alkalmas szoba.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Nagy Dániel

A Biztos Kezdet Gyerekház várja azoknak a családoknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének a közös munkában, és tagjai lennének a közösségüknek.Elérhetőség: 1083 Bp., Szigetvári u. 1.,Pusztainé Bártfai EditTelefon: 06 (1) 631-0480 és 06 (20) 240-4578

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben