Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

24 órás szolgálat

Összehangolt védelmi akció a rászorulókért

2012. február 14. kedd

A Józsefvárosi Városüzemeltetési szolgálat, a közterület-felügyelet, a kerületőrség, a rendőrség és a kerületi családgondozó összehangolt akciót folytat, hogy a szokatlan hideg időjárás miatt senki ne fagyjon meg az utcákon és a fűtetlen lakásokban. Kocsis Máté arra kérte a rendvédelmi szerveket és a szociális ellátó intézmények vezetőit, hogy mindent tegyenek meg a rászorulók védelmében.

A szervezetek munkatársai fokozott figyelemmel keresik és fűtött helyre viszik azokat, akiket különösen veszélyeztet a zord idő és nincs hova menniük. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat és a családsegítő munkatársai a fűtetlen lakásokban élőket keresik fel és kínálnak segítséget számukra. Szabó Gábor, a Városüzemeltetési Szolgálat igazgatója, aki maga is 24 órás szolgálatban járja kollégáival az utcát, elmondta, hogy eddig közel hatvan embert szállítottak be elhagyott épületekből, raktárakból, közterületekről a számukra kialakított biztonságos, meleg helyekre. Rajtuk kívül több tucat olyan embernek is biztosítanak meleg férőhelyet, akik nem tudják fűteni a lakásukat.

Hatvan embert mentettek meg az utcákról, romházakból

A szabálysértési irodában jelenleg éjjel-nappali melegedőt tart fenn az önkormányzat, ahová folyamatosan viszik be az utcáról az embereket. Itt az alváslehetőség mellett, meleg, tiszta ruhát, étkezést és orvosi felügyeletet biztosítanak a rászorulóknak, Amennyiben szükséges az ide érkező hajléktalanokat először a váci úti fertőtlenítő intézménybe viszik, majd orvosi vizsgálat után, tiszta ruhákban helyezik el őket a melegedőben.

A szabálysértési irodán segítenek a LÉLEK - házban élők is, akik a hajléktalanok ellátásában a főzésben és a takarításban egyaránt kiveszik a részüket. Az önkormányzat hideg élelemmel és meleg teával várja az utcáról érkezőket.

A krízishelyzet miatt, az egykori kenyérgyár helyén álló romos épületben élőket is segítik tűzifával és élelemmel. A Reménysugár idősek klubja éjjel-nappal nyitva áll azok előtt, akik nem tudják a lakásukat fűteni. Ők meleg teát és háromszori étkezést kapnak az alváslehetőség mellett. Az önkormányzat munkatársai felmérik, hogy hol, hogyan tudnak segíteni. Vagy alternatív fűtési módszerekkel, vagy felajánlják a kerület által biztosított fűtött helyiségeket, a kijelölt intézményekben. Már minden lakást ellenőriztek és összesen 60 olajradiátort osztottak ki – azokban a lakásokban ahol az áramellátás biztosított. Volt olyan lakás, ahol úgy segített a hideg elleni védekezésben az önkormányzat, hogy megszerelte, vagy éppen kicserélte az elromlott gázkonvektort.

   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben