Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kutyásként Józsefvárosban

A kutyás igényfelmérés eredményei

2020. december 12. szombat

A kutyás igényfelmérőt 2020. március 16. és november 15. között összesen 280 józsefvárosi kutyatulajdonos töltötte ki.

2020. március 16. és 2020. augusztus 31. között a Józsefvárosi Önkormányzat ebösszeírást végzett a VIII. kerületben. A kutyatulajdonosok az állatvédelmi törvényben előírt kötelező adatszolgáltatás mellett kutyás igényfelmérő űrlapot is kitölthettek elektronikusan vagy papír alapon 2020. március 16. és november 15. között. Az igényfelmérőt 280 józsefvárosi kutyatulajdonos töltötte ki.

Az igényfelmérésről a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein, a kerületi kutyatulajdonosokat megszólító és lakossági Facebook csoportokon, valamint a kutyafuttatók bejáratánál elhelyezett plakátok, illetve szórólapozás segítségével tájékoztatta az érintetteket a Közösségi Részvételi Iroda.

A kérdőív segítségével a kerületi kutyatulajdonosok kutyasétáltatással kapcsolatos szokásairól és igényeiről tájékozódott a Közösségi Részvételi Iroda. Az igényfelmérésre érkezett válaszokból kirajzolódnak a kerületi kutyás közösség problémái, a kutyafuttatók fenntartásával kapcsolatos hiányosságok, melyek összekapcsolódnak a kerületben jelen lévő komplex problémákkal. Emellett a válaszadók számos javaslatot is megfogalmaztak az aktuális helyzet javítására.

Az igényfelmérés eredményét, amelyet az alábbiakban olvashatnak, a Közösségi Részvételi Iroda eljuttatta az illetékesekhez, és egyeztetéseket kezdeményez a témában, valamint az összegyűjtött tapasztalatokat felhasználja a most induló közösségfejlesztő folyamatában.

Kutyafuttató használat a józsefvárosi kutyatulajdonosok körében

A kutyatulajdonosokat arról kérdeztük, járnak-e kutyafuttatóba a kutyájukkal. A válaszadók 28,6%-a nem jár kutyafuttatóba a kutyájával, míg 70,7%-a igénybe vesz kutyafuttatót a sétáltatás során, 0,7%-a pedig nem válaszolt a kérdésre.

Józsefvárosban található kutyafuttatók

A VIII. kerületben összesen 17 kutyafuttató található, ebből 13 futtató fenntartója a Józsefvárosi Önkormányzat, míg 4 kutyafuttató fenntartásáért a Fővárosi Önkormányzat felel. A Józsefvárosban található kutyafuttatókról készült interaktív térkép ide kattintva megtekinthető.

A Józsefvárosi Önkormányzat által fenntartott kutyafuttatók listája:

●    Horváth Mihály téri kutyafuttató

●    Brunszvik Júlia téri kutyafuttató

●    Teleki téri kutyafuttatók (2 db)

●    Szenes Iván téri kutyafuttató

●    Golgota téri kutyafuttató

●    Tisztes utcai kutyafuttató

●    Muzsikus cigányok parkja kutyafuttató

●    Stróbl Alajos utcai kutyafuttató

●    Kálvária téri kutyafuttatók (2 db)

●    Gyulai Pál utcai kutyafuttató

●    Leonardo Da Vinci köz

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott kutyafuttatók listája:

●    Ludovika téri kutyafuttatók (2 db)

●    II. János Pál pápa téri kutyafuttatók (2 db)

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen rendszerességgel használják a kutyatulajdonosok a józsefvárosi kutyafuttatókat. A válaszadók 20%-a soha nem jár, 46,4%-a napi rendszerességgel, 16,8%-a heti rendszerességgel, 4,6%-a havonta, 12,1%-a pedig ritkábban, mint havonta veszi igénybe a VIII. kerületi kutyafuttatókat.

A kutyás igényfelmérés válaszadóinak visszajelzései alapján a kerületben található kutyafuttatók közül a II. János Pál pápa téren és a Teleki téren található nagy kutyafuttatókat használják leggyakrabban.

Mit és hogyan javítana a kutyafuttatón ahhoz, hogy jobban megfeleljen Ön és kutyája szükségleteinek?

A válaszadók javaslatokat fogalmazhattak meg azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan javítanának a kutyafuttatón ahhoz, hogy jobban megfeleljen a kutyatulajdonos és kutyája szükségleteinek. A válaszokból megállapítható, hogy a kutyatartóknak számos problémájuk van a kutyafuttatók jelenlegi fenntartásával, és konkrét elképzelésekkel is rendelkeznek a helyzet javításával kapcsolatban. Ugyanakkor nem rendelkeznek pontos információkkal azzal kapcsolatban, hogy ki tartja fenn a kutyafuttatókat, azaz, hogy  melyik fővárosi és melyik kerületi fenntartású. Mivel sokan automatikusan feltételezik, hogy a kerületi önkormányzat a felelős a kerületben található összes kutyafuttató fenntartásáért, ezért elsősorban a Józsefvárosi Önkormányzattal elégedetlenek, ahogy az alábbi kitöltő válaszában is olvasható:

“Rengeteg kutyás van a kerületben, viszonylag kevés és kicsi futtatókba szorítva. Szerencsére sokan ügyelnek a tisztaságra, az önkormányzat helyett is. Szemetet szedünk, locsoljuk a felporzott, gazos futtatókat, beássuk a gödröket, sőt még a kerítést is megjavította az egyik ismerősünk, mivel a rossz állapotban lévő futtatóból egy agresszív kutya kiszabadult és megtámadott egy, az utcán sétáló kutyát.”

A leggyakrabban említett javaslatok:

●    rendszeres karbantartás,

●    rendszeres takarítás, fertőtlenítés,

●    kutyaürülékkel kapcsolatos problémák kezelése,

●    futtató talajának füvesítése,

●    kutyabarát parkok kialakítása.

Fenntartás, karbantartás

Az igényfelmérésben a kutyafuttatók fenntartásával kapcsolatos elégedettségre is rákérdeztünk. A válaszok alapján megállapítható, hogy a kutyatulajdonosok többsége nem elégedett a fenntartással.

A válaszadók 20%-a nagyon vagy inkább meg van elégedve az általa használt kutyafuttatók fenntartásával. A válaszadók 36,8%-a inkább nem elégedett, 41,4%-a egyáltalán nem elégedett a fenntartással míg 1,8%-a nem válaszolt a kérdésre.

A fenntartással, karbantartással kapcsolatban számos kritikát és javaslatot fogalmaztak meg a válaszadók. Alább ezekből válogatunk:

“Kerítés megerősítése, kukák rendszeres ürítése. Rendszeres locsolás a nyári napokon, befüvesítés, mivel ezt mind civil emberek szoktuk megtenni. Megjavítottuk a kerítést, rendszeresen locsolnak és a szemetest is mi ürítjük.”

“Több, nagyobb alapterületű, rendszeresen fertőtlenített futtató kellene, de ez valószínűleg kivitelezhetetlen. Az oda járó embereket kellene edukálni. Ne oda hordják az antiszociális kutyájukat, hogy egyedül foglalják el,és szedjék fel a kutyájuk után az ürüléket.”

A válaszadók szerint az alábbiak szükségesek ahhoz, hogy a józsefvárosi kutyafuttatók az igényeknek megfelelően, kutya és emberbarát futtatók legyenek:

●    kutyabarát talaj, folyamatos karbantartással

●    karbantartott kapuk (zsilipes beengedés, működő kilincsek, zárak)

●    karbantartott (festés, rések javítása), átlátható, magas kerítés

●    karbantartott kényelmes padok (festés, javítás, csere),

●    karbantartott itató ill. ivókutak,

●    eső és nap védett területek,

●    több, rendszeresen ürített kutyaürülék szemetes, zacskóval ellátva,

●    rendszeres tisztítás, takarítás, fertőtlenítés,

●    futtatók locsolása a nyári hónapokban,

●    rendszeres füvesítés, fűnyírás,

●    strapabíró növényzet telepítése, karbantartása,

●    veszélyes növények irtása (pl.: toklász nyírás),

●    éjszakai világítás telepítése,

●    terület bővítése,

●    karbantartott akadálypálya, játékok, kutyaúsztatók,

●    felelős kutyatartás oktatása: kutyaürülék felszedése, kutyafuttatók használata, pórázhasználat.

A válaszadók a Főkert Zrt. által fenntartott II. János Pál pápa téren található nagy kutyafuttató talaját borító nagy kavicsos burkolat és más futtatók éles murvás, nagy köves talaja helyett olyan burkolatot javasolnak, amely nem sérti fel a kutyák lábát, nem süllyednek el benne, alkalmas a kutyaürülék eltávolítására. Többségük a kutyafuttatók talajának füvesítését javasolja, mert az kevésbé lesz poros, saras. Emellett fontosnak tartják, hogy a talaj rendszeres fertőtlenítéséről, karbantartásáról (talajban ásott gödrök betemetése) és cseréjéről (a fertőzések elkerülése, rossz szagok megszüntetése miatt) is gondoskodjanak az illetékesek.

“A II. János Pál pápa téri nagy kutyafuttatónak a köves talaja egyáltalán nem megfelelő a kutyáknak, túl mély, nem lehet benne járni, valamint tele van ürülékkel és vizelettel. A kis kutyafuttató egyszerűen túl kicsi.”

“A kaviccsal beborított futtatókban túl ritkán cserélik a kavicsokat, egészségügyileg is veszélyes a kutyák számára.”

“Füves kutyafuttatókra lenne szükség, a kavicsról nehezebb a piszkot felszedni és a kutyák mancsát is kikészíti.”

“A sok gödör és lyuk veszélyes. A talaj sokszor túl kemény, és egy sík felület biztonságosabb lenne a kutyák számára.”

Az igényfelmérésben rákérdeztünk, hogy a kutyatartók nyitottak-e a futtatók közösségi karbantartására. A felmérésben részt vevő kutyatulajdonosok többsége (70%) szívesen részt venne a kutyafuttató karbantartásában más kutyatartókkal és az önkormányzattal együttműködésben. A válaszadók közel negyede (28,2%) nem venne részt egy ilyen típusú együttműködésben, a kitöltők 1,8% nem élt a válaszadás lehetőségével. Az igényfelmérésből az is kiderül, hogy többen kutyás közösségekben már végeznek közösségi karbantartást.

Felelős állattartás: oktatás, tájékoztatás, állatvédelem és büntetés

A válaszokból kirajzolódik, hogy fontos lenne a kutyatulajdonosok oktatása és tájékoztatása ingyenes kutyaiskola és tájékoztató kampányok segítségével, ez a válaszadók javaslatai között is szerepel. Az igényfelmérést kitöltő kutyatulajdonosok szerint sokszor nem valósul meg a gyakorlatban a felelős kutyatartás szabályainak és a kutyafuttatók kutyaetikettjének betartása. A gazdák nem minden esetben figyelnek kutyájukra, a kutyák nem jól neveltek, ezek pedig nézeteltérésekhez vezetnek. Konfliktusokat eredményez tehát, hogy sokan hagyják elkóborolni póráz nélkül sétáltatott, nem megnevelt  kutyájukat. Az igényfelmérés kitöltői szerint a szabálysértőket (akik hagyják elkóborolni kutyájukat, nem szedik fel utána az ürüléket, nem oltatják be az ebet vagy nem gondoskodnak a chip beültetéséről) figyelmeztetni és büntetni kellene.

Az oktatás mellett ötletként felmerül a válaszadók részéről, hogy a futtatókat csak beléptető kártyával lehessen használni, amit csak oltott, chippel rendelkező kutyák tulajdonosai igényelhetnének.

Többen a kutyatartás körülményeinek rendszeres ellenőrzését tartanák fontosnak, és az állatvédelmi szempontok előtérbe helyezését. Felmerült a kis lakásban tartott kutyák számának korlátozása a helyhiányra való tekintettel. Ezt önkormányzati rendelettel, illetve rendszeres ellenőrzéssel tartják megvalósíthatónak a válaszadók, akik közül többen is fontosnak tartanák az állatvédelemmel kapcsolatos hatékonyabb eljárásokat a kerületben.

Kutyafuttatók méretének növelése, kutyás parkok, funkciók meghatározása

Többen növelnék a kutyafuttatók méretét. A válaszadók szerint a kerületben több kutyafuttató közvetlen környezetében van olyan terület, amellyel bővíteni lehet a futtatók területét. A válaszadók szerint bizonyos kutyafuttatók túl kicsik ahhoz, hogy be tudják tölteni a feladatukat, ezeknél a bővítés mellett érkezett javaslat a kitöltők részéről a funkció megváltoztatására is. Van, aki szerint a kisebb futtatók csak kutyavécé alkalmasak, valamint a válaszadók javasolják kutyavécé létesítésére is, a XIII. kerület mintájára.  Van, aki külön futtatókat alakítana ki kistestű és nagytestű kutyák számára, mert ez jelenleg sok nézeteltérést eredményez. Ezek az igények és javaslatok az alábbi válaszokban is megjelennek:

“A Leonardó közi futtatóhoz hozzá lehetne csatolni a mellette lévő füves területet is, így minden igénynek megfelelne. Az a terület korábban is a futtató része volt. A felújításkor elvették ezt a területet, felére csökkent a futtató mérete. A két futtató részt pedig egymástól úgy elválasztani egymástól kerítéssel, a kerítés melletti élő sövénnyel, hogy a kutyák ne tudjanak egymással acsarkodni. / példa: Ludovika téri futtatók”

“A kerületben élő, kutyákat NEM kedvelő lakók számára van lehetőség zöld parkokban kikapcsolódni: a Mátyás térre tilos kutyát vinni, a Teleki térre tilos kutyát vinni, az Orczy parkba tilos kutyát vinni. Nekünk is szükségünk lenne a VIII-ban egy kellemes parkra a piszkos ketrecek helyett.”

“Az én kutyám a parkokat szereti, sétálni, szimatolni, ő nem a kutyafuttatóban egymással játszó típus. Mi jobban szeretnénk nagy parkokat, ahol lehetne akár póráz nélkül is sétálni. De amúgy vannak nagyon kicsi futtatók, és sokan csak beviszik a kutyát és ott mobiloznak, amíg a kutya unatkozik vagy pedig szimplán ’szaratónak’ használják.”

Igény van a nagyobb, füves kutyasétáltatásra alkalmas parkok létrehozása, ahol szabadon játszhatnak a kutyák úgy, hogy közben nem zavarják a többi lakost. Ilyen terület lehet például a II. János Pál pápa tér.

“A Pápa térre rendszeresen járunk és mindig, kedves, normális gazdák és kutyák vannak ott, összeszedik a kutyapiszkot és figyelnek az állataikra. Ahogy a Mátyás és a Kálvária téri parkokból teljes mértékben ki vannak tiltva az ebek - tehát még keresztülsétálni sem lehet ezeken a parkokon a pórázon vezetett kutyával - az számomra egészen érthetetlen. Minden esetben vannak parkőrök, szerintem az ő személyük éppen alkalmas lenne arra, hogy a kutyáikat mások számára zavaróan tartó vagy az ürüléket nem összeszedő gazdákat rendre utasítsák, de a teljes kitiltás érthetetlen.”

Többen nem értik, miért vannak teljesen kitiltva a kutyák bizonyos józsefvárosi terekről, parkokból. Van, aki szerint a parkőrök feladata lenne, hogy a szabályokat be nem tartó kutyatulajdonosokat figyelmeztesse. Ezért nem kellene teljesen kitiltani a kutyákat például a Mátyás téri és a Kálvária téri parkokból.

“Két nagy területet kerítenék le a Pápa téren, hasonlót mint amilyen a gyerekeknek van lekerítve, játékokkal, padokkal, itatóval.”

Az igényfelmérés során arról is kérdeztük a kutyatartókat, hol lenne még szükség kutyafuttatókra Józsefvárosban. A válaszadók közül sokan a jelenleg fővárosi kezelésben lévő II. János Pál pápa teret említették, ott tudnak elképzelni nagyobb kutyás fejlesztést, kutyabarát park kialakítását.

Egyéb ötletek, amik felmerültek a válaszadók részéről: 

●    parkok megnyitása a kutyások előtt,

●    II. János Pál pápa téri kutyafuttatók bővítése,

●    Rákóczi tér,

●    Gutenberg tér környéke,

●    FIDO park,

●    Palotanegyed,

●    Práter utca (Illés utca és Szigony utca közötti szakasz),

●    Molnár Ferenc tér,

●    Szigony lakópark,

●    Losonci tér (Illés utca felőli vége és/vagy az átalakított parkolóban felszabadított terület),

●    Orczy tér (9-es megállója mögött),

●    Orczy kert/park,

●    Mátyás tér,

●    JEK környékén,

●    Teleki tér,

●    Golgota tér,

●    Corvin sétány környéke,

●    Corvin negyed,

●    Tömő utca,

●    Ludovika téri futtató bővítése,

●    Pollack Mihály tér,

●    körút Palota negyed felőli része,

●    Koszorú utca környékén,

●    Százados negyed,

●    Ciprus utca,

●    Asztalos Sándor utca,

●    Mikszáth tér,

●    Múzeum kertben,

●    Kereskerdő park,

●    Leonardo közben lévő park helyett  

A Rákóczi térrel kapcsolatban így vélekedik egy válaszadó:

“A Rákóczi téri metró előtti füves terről le kéne szedni a kutyatiltó táblát. Csak a konfliktus van belőle. Onnan azért többnyire mindenki felszedi a kakit, biztos, hogy tisztább mint a tér többi, hajléktalanok által telemocskolt része, mégis oda tilos csak mennünk elvileg. Senki sem azon a füves területen akar piknikezni, másra nincs használva, sok kutyásnak pedig az a legközelebbi füves opció.”

A válaszadók eltérően gondolkodnak a kutyafuttatók elhelyezésével kapcsolatban. Van, aki nagyon sűrűn, akár három utcánként létesítene kutyafuttatókat. Van, aki nem növelné a számukat, hanem a meglévők rendszeres karbantartását tartja fontosnak. Többen úgy gondolják, hogy nem újabb kutyafuttatókra, hanem kutyás parkokra lenne szükség. Ahogy az alábbi igényfelmérésre érkezett válaszból is kiderül, ez a kutyatulajdonosok és a kutyákat nem kedvelő lakók számára is előnyös lehet:

“A kerületben élő kutyák számára nincsen megfelelő méretű zöld, füves terület, ahol futhatnak, játszhatnak. A rendelkezésre álló futtatók szűkösek, nem alkalmasak az állatok megfelelő lemozgatására. Jó példa a Kőbányán megvalósított kutyafuttatók, ahol biztosítottak póráz nélküli futtatásra helyet a kutyásoknak, így nincsen állandó konfliktus a kutyákat nem kedvelő lakókkal.”

A kutyatulajdonosok budapesti pozitív példákat is megemlítenek, amelyek mintájára fejleszteni lehetne a kerületi kutyás infrastruktúrát:

●    Városligeti kutyás élménypark

●    Kőbányán megvalósított kutyafuttatók

●    Tűzliliom part - Családbarát kutyafuttató és gyermekjátszótér, IX. kerület

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés

A válaszadók visszajelzései alapján kiemelkedően fontos lenne a kutyafuttatók rendszeres tisztítása, takarítása, fertőtlenítése a használhatóság és a megfelelő higiéniás körülmények megteremtése érdekében. A tapasztalatok szerint a kutyafuttatókban hulladék (pl.: használt óvszer, tű), állati és emberi ürülék található, ami akadályozza a terület rendeltetés szerinti használatát. A válaszadók közül többen azért nem használják a józsefvárosi kutyafuttatókat, mert nem elégedettek a tisztaságukkal.

A kutyafuttatók tisztaságára vonatkozó kérdésre adott válaszok alapján egyértelműen elmondható, hogy az igényfelmérésben részt vevők nagy része nem tartja megfelelőnek a kutyafuttatók tisztaságát. A válaszadók 51,8%-a egyáltalán nem tartja megfelelő tisztaságúnak, míg 33,9%-a inkább nem tartja megfelelő tisztaságúnak a kutyafuttatókat. A válaszadók közül csupán 13,2% gondolja úgy, hogy a kutyafuttatók nagyon vagy inkább megfelelő tisztaságúak. Nem válaszolt a kérdésre a felmérésben részt vevők 1,1%-a.

Az igényfelmérés alább idézett válaszaiból képet kaphatunk a kutyatulajdonosok tisztasággal kapcsolatos problémáiról:

“A meglévő futtatók nagyon koszosak, sokan nem szedik fel a kutyájuk utáni piszkot, ráadásul gyakran van tele emberi ürülékkel is.”

“Nem bánnám, ha lenne egy kis fabódé a futiban, és abban egy "szargereblye". Most is, minden nap a csapatunk szedi össze a kutyagumit azért, hogy a mi kutyáink jól érezhessék magukat. Tesszük ezt saját zacskóval, saját kontónkra. És felszerelném működő kamerával a területet, amit aztán ellenőriznék is.”

“Tele van kakival, pedig vannak kukák.”

“A fel nem szedett kutyapiszokért súlyos büntetést kellene kiszabni. Több ürülékgyűjtő ládára lenne szükség és azok rendszeres ürítésére, ill. minden ilyen ládához tennék ingyenes kakigyüjtő zacsikat.”

“Az összes 8. kerületi kutyafuttatü legfnagyobb problémája hogy sajnos vannak emberek akik nem takarítanak fel a kutyájuk után, illetve egyéb szemétlerakónak (is!) használja!”

Az igényfelmérésben résztvevők szerint a kerületi tulajdonosok körében még egyáltalán nem általános gyakorlat, hogy felszedik az ürüléket kutyájuk után. Ez a probléma a kutyafuttatókon kívül is jelen van. A válaszadó kutyatulajdonosok ugyanakkor elmondásuk szerint kivételt képeznek, saját bevallása szerint 92,5%-uk mindig felszedi kutyája után az ürüléket. Az is előfordul, hogy a kutyatulajdonosok más gazdák helyett is felszedik az ürüléket annak érdekében, hogy saját kutyájuk használni tudja a futtatót. A válaszadók 6,2%-a rendszeresen felszedi kutyája után az ürüléket. Őket elmondásuk szerint az segítené abban, hogy mindig megtegyék ezt, ha több helyen lennének kihelyezve kutyaürülékes zacskók, ill. szemetesek. Aki soha nem szedi fel kutyája utána az ürüléket (1,1%), az akkor változtatna szokásán, ha a többi kutyatulajdonos is így tenne.

A kutyaürülékkel kapcsolatos problémák megoldására tett javaslatok:

●    több, speciális kutyaürülék gyűjtő kuka elhelyezés, amelyek kutyaürülék gyűjtő zacskókkal is fel vannak szerelve,

●    ingyenes, minél több helyen elérhető kutyaürülék gyűjtő zacskó biztosítása a kerületi lakosoknak (pl.: közös képviselőkön keresztül),

●    ingyenes kutyaürülék zacskóról széleskörű tájékoztatás (pl.: plakátok az állatorvosi rendelőkben),

●    a kutyaürülék gyűjtő kukák rendszeresebb ürítése,

●    a lakosság érzékenyítése, oktatása a felelős állattartás témájában,

●    a kutyaürüléket fel nem szedő kutyatulajdonosok ellenőrzése és büntetése,

●    térfigyelő kamerák elhelyezése a kutyafuttatókban,

●    gereblye elhelyezése a futtatókban, amely segítségével összeszedhető a kutyaürülék, akár a kutyatulajdonosok által,

●    célzott, intenzív figyelemfelhívó kampány a kutyapiszok eltakarítására, közösségi kutyaürülék-szedő akciók szervezése.

Az igényfelmérésben rákérdeztünk, tudják-e a kitöltők, hogy józsefvárosi lakosként igényelhetnek ingyenes kutyaürülék-zacskót. A válaszadók többsége, 52,9%-a tudott a lehetőségről, míg 46,8%-hoz nem jutott el az információ. Azonban válaszaik alapján feltételezhető, hogy sok józsefvárosi kutyatulajdonoshoz nem jutott el a lehetőség híre.

Milyen szolgáltatásokat látna még szívesen a kerületben kutyatartóként?

Az igényfelmérés kitöltőit arról is kérdeztük, milyen szolgáltatásokat látnának még szívesen a kerületben kutyatartóként. A legtöbben nagyobb köztisztaságot, működő itatókutakat és kutyaürülék zacskókat, (amely nagyobb meretű, gurigás kiszerelésű, lebomló), kutyabarát helyeket szeretnének minél több helyen.

További javaslatok:

●    állatvédelmi intézkedések, állatrendőrség,

●    ingyenes ivartalanítás,

●    kedvezményes szűrési lehetőségek,

●    kedvezmények állat örökbefogadás esetén,

●    folyamatos chip és szúrópróbaszerű oltás ellenőrzés,

●    biztonságosabb kutyafuttatókat, parkokat,

●    kutyaiskola, közösségi és szemléletformáló programok, nevelés a gazdáknak,

●    érzékenyítő program kisiskolások számára,

●    kedvezményes éjszakai és hétvégi állatorvosi ügyelet,

●    kutyaürülék zacskó osztás negyedenként, meghatározott időpontban

●    több, kisebb kutya illemhely létrehozása (lásd XIII. kerület),

●    kiemelt tájékoztatás az ivartalanítás fontosságáról és kedvezményes összeg a műtét elvégzésére rászorulóknak,

●    kutyabarát ügyintézés lehetősége az önkormányzatban, kormányablakban, postákon,

●    póráz-kikötő kampók boltok, intézmények bejárata mellett,

●    kutyapanzió, kutyamegőrző napközi,

●    kutyakozmetika, kutyafürdetési lehetőség, kutyauszoda

●    fedett kutyafuttató,

●    bérelhető, zárt terület kutyák (egyéni) oktatása számára.

Kutyatartóként milyen támogatásoknak örülne leginkább a kerületi önkormányzattól?

A kutyatartók arra a kérdésre, hogy milyen támogatásnak örülnének leginkább a kerületi önkormányzattól, többen azt válaszolták, hogy nem gondolják, hogy az önkormányzatnak feladata lenne a kutyafuttatók karbantartásán túl támogatni a kerületi kutyagazdákat. Sokan kedvezményes ivartalanítási és oltási támogatást javasolnak, illetve egyéb orvosi kezelések rászorultsági alapú támogatását.  A kutyaürülékes zacskókat fontos támogatásnak tartják a válaszadók (pl.: lebomló kutyaürülék zacskó automata).

Ebadó?

A kitöltőket az ebadóról is kérdeztük, azaz, hogy hajlandóak lennének-e egy minimális, éves összeget fizetni azért, hogy a kerületi kutyás infrastruktúra érezhetően fejlődjön. A válaszadók többen jelezték, hogy akkor lennének hajlandóak éves díj fizetésére, ha ennek eredményeként a kerületi kutyás infrastruktúra garantáltan javulna, illetve nem csak kutyafuttatók, hanem kutyás parkok is rendelkezésre állnának.

A válaszadók többsége, 73,9%-a hajlandó lenne egy minimális összeget fizetni az infrastruktúra érezhető fejlődésének érdekében, míg 17,5%-a nem fizetne ebadót, míg 8,6% nem válaszolt a kérdésre.

A kutyatartókat is érintő kerületi problémák

A felmérés kapcsán a kerületet érintő komplex problémák (lakhatási válság, hajléktalanság, közvécék hiánya) is megjelentek, amelyek összefüggésben vannak a kutyafuttatók, parkok állapotával is, ahogy az alább idézett válaszokból is kiderül:

“Rendszeres/alapos takarításra lenne szükség, és arra, hogy ne a hajléktalanok használják a futikat wc-ként.”

“Sokszor hajléktalanok alszanak a benti padokon.”

“Sokkal több nyílvános WC a gazdáknak (és a kerületbelieknek), azok gyakori, rendszeres tisztítása.”

A válaszadók problémának tartják, hogy a közterületeken, parkokban tartózkodó hajléktalan emberek közül többen nyilvános vécének használják a kutyafuttatókat és elfoglalják a padokat. Van, aki kitiltaná a hajléktalan embereket ezekről a területekről és van, aki nyilvános vécéket létesítene, amely egyaránt hasznos lenne a kutyatulajdonosok, a hajléktalan emberek és más józsefvárosi lakosok számára is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben