Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

EGYHÁZAKAT KÉRDEZTÜNK ÜNNEPRŐL, ELCSENDESÜLÉSRŐL, HITRŐL

„Az első karácsony is egyszerű volt, nem baj, ha a tiéd is az lesz”

2020. december 16. szerda

Megszokhattuk, hogy már december elején mindenki a karácsonyra készül, ám idén az ünnepet is beárnyékolja az egész évet megbénító koronavírus-járvány. Több, Józsefvárosban aktív egyház, közösség képviselőjét kerestük meg, hogy megtudjuk, hogyan készülnek az idei ünnepekre, mi a legfontosabb üzenetük a pandémiás időszakban híveik számára, valamint arra kértük őket, értékeljék a 2020-as évet.

Van mód elcsendesülni

„A Józsefvárosi Szent József Római Katolikus Plébánia életében az adventi időszakot a roráté (hajnali) misék jellemzik. A tapasztalat az, hogy éppen a vírusra való tekintettel a testvérek szeretik ezt, mert korán van, jobban szét lehet ülni. Van mód egy kicsit valóban elcsendesülni” – mondta lapunknak Michels Antal plébános. Tóni atya úgy látja: a pandémiás időszak rányomja a bélyegét az évre és az ünnepekre is. „A legfontosabb különbség a készülődésben, hogy eszköztelenebbé váltunk. Ez a lemeztelenítéshez hasonló. A Jóisten ezen a sivatagon át vezet most minket. Így talán jobban figyelünk egymásra. A családon belüli feszültségek is jelzik, hogy sokat kell dolgozni magunkon ahhoz, hogy egymást is el tudjuk fogadni.”

Tóni atya szerint 2020 más volt, mint a korábbi évek. „Tanuló év volt, tanulni kellett a pandémiát, az online életformát és az ebből adódó élethelyzeteket. A Szentatya Szent József-évet hirdetett meg, amit mi már szeptemberben elkezdtünk. A keresztény férfiakért, édesapákért imádkozunk, mert igencsak hiányoznak közösségeinkben. A rózsafüzér mellett a Szent József litániát is ezért mondjuk el. A legfontosabb üzenetünk a mostani időszakra talán az, hogy a férfiaknak dolgozni kell sokat magukon, hogy a családjuknak jó szolgái lehessenek. Hajrá!” – lelkesített.

Jézus gyógyító érintése

A Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkésze, Románné Bolba Márta lapunknak azt mondta, „az adventi időszakban minden vasárnap arra fókuszálunk, Isten hogyan közelít meg, hogyan érint meg bennünket. Jézus gyógyító érintésére van szükségünk.” A kismamakörrel – folytatta az evangélikus lelkész – a Mandák-kertben készítették el az adventi koszorút az oltárra és az otthonaikba. „Az idei ünnep kevésbé a tárgyakról szól, sokkal inkább a belső munkáról, odafigyelésről, a legszorosabb kapcsolatainkban megélt szeretetközösségről” – fogalmazott. Az evangélikus gyülekezet minden nehézséggel együtt felemelő évet zárt. „A járvány tavaszi hulláma alatt sem szóródott szét a közösség. A menekültek maszkokat varrtak és szociális segítőknek juttatták el ezeket, telefonon és zoomon tartottuk a kapcsolatot. Szerdánként a hagyományos gyülekezeti nyitott vacsoránk helyett a Kutyapárttal és a Szent Egyed közösséggel együtt szendvicseket osztottunk az Astorián” – emlékezett vissza a tavaszi hónapokra Románné Bolba Márta. A nyári időszak nagyon eseménydús volt, a mottójuk ezért volt az, hogy „amíg lehet”. A mostani legfontosabb üzenetük pedig ez: „Az első karácsony is egyszerű volt, nem baj, ha a tiéd is az lesz.”

Megmaradt a közösség

Vadász Magdától a Bét Jehuda Zsinagóga elnökétől megtudtuk, az idei zsidó ünnepekből már csak a december 10-én kezdődött hanuka van hátra. „Ez családi és egyben közösségi ünnep is, amit elég furcsa lesz online ünnepelni. Szerencsére az otthonokban ugyanúgy zajlik, mint más években, gyertyagyújtással, fánkkészítéssel, sok-sok társasjátékkal és persze ajándékokkal” – magyarázta Vadász Magda. Hozzátette: a zsinagógai, illetve szabadtéri események elmaradnak ugyan, de nagy segítségük a technológia. „A legtöbb közösség összejön valamilyen internetes platformon, és nagyon sok egyéb online program is lesz, például kántorkoncert vagy fotópályázat. A mi zsinagógánk zoomon keresztül találkozik majd, gyertyát gyújtunk, beszélgetünk.” Ennek Vadász Magda szerinte van jó oldala is: sokkal több embert érnek el, olyanok is bekapcsolódnak, akik nem jutnak el minden péntek este a zsinagógába, illetve a közösség jelenleg külföldön élő tagjai is velük tudnak lenni. A zsinagóga elnöke szerint nehéz ezt az évet értékelni, furcsa időszakban vagyunk, és még nem látjuk a végét. „A legfontosabb az, hogy ebben a kifordult világban is megmaradt a közösség, nem veszítettük el egymást. Megpróbálunk a lehetőségeinkhez képest gondoskodni a rászorulókról, mind lelki, mind fizikai téren. Azt egyértelműen megtanultuk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni bármilyen helyzethez, és meg tudjuk őrizni a közösség nyújtotta védőhálót az online térben is. De azért remélem, jövő ilyenkor arról fogunk tudni beszélgetni, hogy mennyi színes, vidám, személyes programunk volt 2021-ben.”

Életben tartani a reményt

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Józsefvárosi Egyházközösségének lelkésze, Kertai-Szabó Ildikó kérdésünkre úgy fogalmazott: a járványhelyzet miatt az evangélium üzenetét elsősorban online juttatják el tagjaikhoz és az őket támogatókhoz. Emellett nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy az iskoláikba járó, jobbára hátrányos helyzetű gyerekek is megtapasztalhassák az ünnep örömét. „Mintegy 1000 cipősdoboznyi adományt gyűjtöttünk össze és juttatunk el az iskoláinkba, így biztosak lehetünk abban, hogy minden gyereknek kerül valami (az olykor csak szimbolikus) karácsonyfája alá.” Az egyházközösség egyébként a szegény sorsú, otthontalan emberek karácsonyi ételhez jutása érdekében is adománygyűjtő akciót folytat. „Egy-egy telefonhívás, egy integetés, a kitárt karok szimbolikus gesztusa ma többet jelenthet, mint korábban. Szeretnénk életben tartani a reményt, hogy jövőre másként ünnepelhetünk, annak a realitásnak a tudomásul vétele mellett, hogy nem térhetünk vissza változás nélkül régi világunkba. Miközben Istent úgy ismerjük, mint aki Örökkévaló, de azt is tudjuk, hogy a mindig újat teremtő, változásra hívó Isten gyermekei vagyunk.”

Betlehem sem volt könnyű

A Jézus Szíve Jezsuita Templomba látogató hívek száma a korábbi negyedére esett vissza. Ennek egy pozitív hozadéka volt – tudtuk meg Horváth Árpádtól, a templom igazgatójától –, hogy a templomban tartani tudják az előírt szociális távolságot. „A nyáron gyűjtést szerveztünk professzionális beépített kamerarendszer kiépítésére a templomtérbe. Ezzel most kiváló minőségben tudjuk közvetíteni a szertartásainkat, így vasárnaponként mintegy hatezer készülékről követik a szentmiséket” – mondta Horváth. „Ennyi embernek még a tizede sem férne be egyszerre a templomba. Most valószínűleg olyanok is velünk imádkoznak, akik talán soha nem jártak a jezsuiták Jézus Szíve templomában.” Horváth szerint a legfontosabb üzenet a mostani ünneppel kapcsolatban az, hogy „a Jóisten mindig is nagyon ügyesen feltalálta magát abban, hogy akár a leglehetetlenebb helyzetekben is eljusson az emberekhez, hogy megérintsen minket, találkozni tudjunk”. Horváth Árpád megjegyezte azt is: „A betlehemi helyzet sem volt könnyű. Mégis megtörtént a legnagyobb csoda, méghozzá bámulatos meghittségben az elképesztően nehéz körülmények ellenére is.”

Szeretet és gondoskodás

Sarkadi Nagy Martina, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ügyvivője szintén azt emelte ki lapunknak, hogy az ünnepekre idén főleg lelkiekben, szűk családi körben tudnak készülni, hiszen közösségi programokat továbbra sem rendezhetnek. „A vírus kezdete óta ráálltunk az online közvetítésekre, így az ünnepek alatt közösségünk szellemi vezetője Csöpel Láma így jelentkezik be és ad ünnepi tanítást.”

Az ügyvivő megjegyezte: „Mi buddhisták ugyanúgy ünnepeljük a karácsonyt, mint a keresztények vagy bárki más, számunkra is a szeretet, a fény, a családi együttlét ünnepe. Jézust nagy Megvilágosodott Mesternek tartjuk, így a szeretet nagy tanítómesterének eljövetelét együtt ünnepeljük keresztény testvéreinkkel.” Arról is beszélt, hogy szerinte talán van egy pozitív hozadéka is vírus okozta korlátozásoknak: „az őrült karácsonyi vásárlási láznak nincs akkora tere most”. A buddhisták legfontosabb üzenete az ünnepekre az, hogy „látva a körülöttünk zajló felfordulást, bizonytalanságot, félelmet és szenvedést, próbáljunk meg életünk fő értékeire figyelni. Becsüljük meg a mulandó, de nagyon értékes emberi életünket, amelyben ott rejlik a megvilágosodás lehetősége. Gyakoroljuk az örömteli szeretetet és a felelősségteljes gondoskodást valamennyi felebarátunk – emberek és állatok – iránt, akikkel egyetemben részesülünk e végtelen, csodákkal teli világmindenség áldásaiban.” 

Szöveg: Zoltai Ákos; FotóK: Huszár Boglárka és Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben