Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Nem is krumpli az édesburgonya!

2020. december 28. hétfő

Ha eddig nem tették volna, épp itt az ideje kipróbálni az édesburgonyát! Bár az alakja valóban hasonlít a krumplihoz, a batáta – mert ez a valódi neve –, egyáltalán nem burgonyaféle. A batáta húsos, megvastagodott gyökere az, amit fogyasztunk, míg a burgonyának a gumóit esszük.

Édesburgonyát leggyakrabban narancssárga színben vásárolhatunk, aminek íze főleg a sütőtökre hasonlít, de sokkal kevésbé karakteres. A fehér színű változat ezzel szemben inkább gesztenyés jellegű, pont ezért lehet jó választás a karácsonyi, ünnepi asztalra. A fehér édesburgonyából készült krokett vagy krumplipüré nagyon különleges. Létezik még lila színű batáta is, amiből sajnos a krumplipüré meglehetősen bizarr lesz, de hasábburgonyának, vagy héjában sütve az is nagy kedvenc, különösen a gyerekek szeretik.

A szénhidrátban és karotinban gazdag zöldségfélének magas a C-vitamintartalma, és tartalmaz B1-, B2-, B6-, és E-vitamint is. Értékes ásványi anyagokat is rejt: vas, kalcium, kálium, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is van benne. Zöldségféléhez képest viszonylag sok benne a fehérje, ráadásul a rosttartalma is magas, ezért cukorbetegeknek inkább ezt javasolják a valódi burgonya fogyasztása helyett, de csak alkalmanként.

Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, nálunk azonban csak a gyökerével találkozhatunk, pedig már hazánkban is több évtizede termesztik. Egy-egy termelői piacon tavasszal azért lehet néha hajtást is vásárolni.

A fehér és narancsszínű batáta-változatból a krémlevesek is nagyon jók, kevés vajon dinsztelt hagymával, pici narancshéjjal és narancslével megbolondítva.

Batáta kapható a Teleki téri és a Rákóczi téri csarnokban is.

Mit készítsünk belőle?

- Hasábformára vágva ugyanúgy süthetjük, mint a hagyományos krumplit. Nem lesz annyira ropogós, de nagyon jól illenek hozzá a csípős fűszerek vagy a csilis majonéz is.

- Felszeletelve, majd olívaolajon megpárolva, zöldfűszerekkel megszórva remek körete lehet mindenféle húsételnek, sőt még a sültkolbásznak is.

- Ha héjában sütjük, akkor miután megpuhult, megtölthetjük húsraguval, tejföllel, reszelt sajttal, esetleg szalonnakockákkal, vagy csak ropogósra sütött hagymakarikákkal.

- A legfinomabb talán mégis úgy, hogy alufóliába csomagolva héjában sütjük 200 fokon 30 percig, majd óvatosan félbevágjuk hosszában, és egy kevés libazsíron készre sütjük egy serpenyőben. A vágott felülete így karamellizálódik, kissé megbarnul, de nem kell megijedni, nem keseredik meg. Az így elkészített batáta minden maradékot feldob, izgalmassá tesz. 

A képen például zöldborsós, tejszínes gombaraguval tálaltuk, amiből már túl kevés maradt ahhoz, mindenkinek jusson vacsorára, így viszont másnap szinte egy új ételt ehettünk.

Szöveg és fotó: Bodrogi Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben