Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Mindenkinek csak adott és adott – ez volt ő”

Búcsú Koromné Beck Zsuzsannától

2020. december 29. kedd

Diákok, egykori növendékek és tanárkollégák gyújtottak gyertyát a Vörösmarty Mihály Gimnázium aulájában december 29-én, az előző napon tragikus hirtelenséggel elhunyt Koromné Beck Zsuzsanna igazgató tiszteletére. A járványhelyzetre vonatkozó szabályok betartása érdekében a megemlékezésre több turnusban érkeztek a résztvevők déltől késő délutánig.

A jól ismert, mosolygós portré fekete-fehérben asztalon, körülötte mécsesek, vázákban virágok. Az épületben némaság honolt. A csendet csak az egymást fegyelmezetten váltó, fejet hajtó gyászolók könnyeit kísérő szipogások, és az időről-időre felcsendülő, kintről beszűrődő iskolahimnusz szelíd dallama törte meg. „Az aula most olyan, mint egy templom szentélye. Megrendülve állunk. A tényt tudjuk, de az űrt még nem érezzük” – mondta elcsukló hangon Kárpáti-Mátyás Andrea, az iskola igazgató-helyettese.

Koromné Beck Zsuzsanna az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult matematika-fizika szakon. A kötelező iskolai tanítási gyakorlatát is a Vörösmartyban végezte, majd az egyetem befejezése után, 1988-tól ugyanitt folytatta pályáját. Osztályfőnökként több osztályt vitt végig. 2006-ban választották először igazgatónak kollégái teljes támogatottsága mellett, azóta vezette az intézményt. A gimnázium az ő ideje alatt bővítette profilját média és természettudományi képzéssel a már korábban működő dráma- és sportosztályok mellett. 

Bár vezető beosztása miatt csak heti két órát volt kötelező tanítania, mindig többet vállalt. „Számára ünnep, a nap fénypontja volt, amikor tanórára indult” – emelte ki Kárpáti-Mátyás Andrea. Ő tartotta a matematika fakultációt, és ő volt az Iskolai Diákbizottság vezetője is – tette hozzá.

Kollégái nem csak kiváló és példaértékű vezetőként ismerték, de kiemelkedő szakmaisága és embersége miatt is felnéztek rá. „Mind a diákjaira, mind a kollégáira egyaránt figyelt, mindenkihez türelemmel, barátsággal fordult. Mindig elérhető volt és tudta, hogy mi történik az épület falai között. Új életet lehelt az iskolába, az intézmény folyamatosan fejlődött, és egyre népszerűbb lett a vezetése alatt” – emlékeztetett Sasvári Gábor, igazgató-helyettes. „Minden, ami itt körülvesz minket, az ő maga. A halála elfogadhatatlan, és hihetetlen, a vesztesége kifejezhetetlen. De előttünk még a tanév fele, és be kell fejeznünk nélküle. Meg fogjuk csinálni úgy, hogy ő is büszke lenne ránk érte.” 

Az intézmény honlapján szereplő információk szerint, december 30-án, január 2-án és 3-án 10 és 14 óra között az iskola kapui nyitva állnak a megemlékezők előtt, a járványügyi szabályok betartása mellett.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben