Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az iskolák udvarán lehetett korcsolyázni

Amikor Józsefváros tele volt jégpályákkal

2021. január 02. szombat

A koronavírus járvány 2020-as veszteséglistájára felkerült a Horváth Mihály téri műjégpálya is, ami most ugyanúgy hiányzik a mai gyerekeknek, mint a hetvenes évek gyerekeinek az akkor egymás után megszűnő iskolai korcsolyapályák.

Az iskolai jégpályákat Csáky Albin kultuszminiszter honosította meg az 1890-es évek elején. „Ezek a jégpályák az illető iskolák udvarain létesíttettek aképen, hogy a célra kivájt területet a vízvezetékből megtöltötték vízzel és megfagyasztották. A csáklyás növendékek aztán vígan élvezték a szabad tíz percek idején a friss sportot” – írta a Pesti Hírlap 1896-ban. A csáklyás növendékek utódai már a jéghoki alapjait tanulták telente az iskolaudvaron. „A gyorsaságon kívül az iskolai jégpályákon meg lehet szerezni a szükséges állóképességet és fordulási technikát is. Sőt, különböző botgyakorlatokat is lehet végezni” – írta 1956-ban a Képes Sport.

Korcsolyázók és ródlizók 1913-ban az Orczy-kert befagyott csónakázótaván. Fotó: Fortepan / Péntek Edit adománya

Józsefvárosi korcsolyapályák 

A korcsolyázás Magyarországon már a XVII. században népszerű volt. A Herkules című lap 1888-ban 17 budapesti jégpályát említ meg, a kőbányai korcsolyató, az Állatkert jégpályája és a soroksári Duna-ág nyílt jégvonala mellett a Botanikuskerti (Füvészkerti) tavat is. 

Az első pályák egyike lehetett az Üllői úti klinikával szemben nyílt jégpálya is, amiről a Herkules 1892-ben így számolt be: „Oherolly János jeles torna tanárunk maga is műkorcsolyázó, a Rákos-utczában elég tágas mesterséges korcsolya pályát nyitott meg, mely a VIII-ik és IX-ik kerület jégcsaládjainak fog találkául szolgálni. Több jégünnepélyre készülnek, köztük theázás a jégen.” A ferencvárosi Rákos utca 3-ban – ma Hőgyes Endre utca – lakott Molnár Ferenc szerint Nemecsek Ernő, aki ezt az eseményt már nem érhette meg, és az sem valószínű, hogy korcsolyázott valaha is a füvészkerti tavon. 

1897-ben „a józsefvárosi állami gimnázium udvarát alakíttatta át jégpályává Demkó Kálmán igazgató. Ez a jégpálya a legnagyobb iskolai jégpályák egyike lesz, több mint kilencszáz négyszögméter a területe” – állt a Budapest Hírlap tudósításában. A VIII. kerületi Magyar Királyi Állami Főgimnázium a Tavaszmező utca 17-ben működött (ma az Óbudai Egyetem épülete), később felvette Zrínyi Miklós nevét, 1949-ben szüntették meg. 

A budapesti iskolaügyi jelentések is említenek VIII. kerületi iskolákat, és statisztikai adatokkal is szolgálnak. „9 iskolában jégpályát készítettek az udvarokon, ezeknek az összes területe 10.452 m2 volt. A VIII., Csokonai-utcai iskolai jégpálya egymaga 4000 m2-et tett ki. A jégpályákat összesen 262 korcsolyanapon keresztül 2747 tanuló, vagyis az összes polgári leányiskolái tanulóknak 25,9 százaléka használta. Egy-egy iskolában átlag 29 korcsolyanap volt” – írták 1912-ben. „A korcsolyapályákat részint az iskolák udvarában készítették el, részint béreltek a tanulók használatára valamely az iskolához közel fekvő nyilvános jégpályát. Ilyenformán összesen 16 iskolának volt korcsolyapályája. A saját udvarukban a következő iskoláknak volt pályájuk: … a VIII., Tisza Kálmán-téri, a VIII., Práter-utcai iskoláknak. E pályákon – melyekre a növendékek az iskolában kiosztott látogató­jegyekkel jártak – 1644-en korcsolyáztak, az iskolai jégpályákra járókkal együtt tehát 4625-en voltak. Ez évben hosszú tél volt, átlag tehát 46 korcsolyanap volt” – áll az 1913-as beszámolóban.

Az iskolákon kívül is készültek jégpályák. Az egyik legkülönösebb a háború utáni években a Baross utcában, a József körút közelében létezett sporttelep pályája volt, ahová Somló Tamás is lejárt gyerekként focizni és egy bajnok kézilabdacsapat otthona volt. „Gyanítom, hogy abban az időben nem vártak az iskolákban központi utasításra, hanem elhatározták, hogy jégpályát készítenek. Esténként pedig letolták a pályáról a jégkását, s újra öntöztek. Jómagam is ilyen iskolai jégpályán tanultam meg korcsolyázni, itt próbálkoztunk megismerkedni a hokizás alapelemeivel, hogy aztán a Vörös Meteor Baross utcai kézilabdapályáin óriási csatákat vívjunk más VIII. kerületi iskolákkal. Azóta már a régmúlté az a sporttelep, s mintha bizony az elszántság, a tenni akarás is a régmúlté lenne már” – írta a Képes Sport 1990-ben.

Korcsolyázó diákok a budapesti Erzsébet Nőiskola – ma Teleki Blanka Gimnázium – udvarán 1905-ben. Fotó: Fortepan / Klösz György

A Horváth Mihály téri régi korcsolyapálya

Az iskolai korcsolyázás kultúrája az 1970-es évekig virágzott. A Horváth Mihály téri iskolában Weitz Győző testnevelő tanár gondozta évtizedeken át a jeget. „A Fazekas korcsolyapályája például — ha lehetett — a hideg napokon mindig reggeltől estig üzemelt, s mindig táblás ház volt” – írta az Esti Hírlap a telt házra utalva 1976-ban. Ekkor már csak 12 iskolai jégpálya volt Budapesten.

Győző bácsira sokan emlékezhetnek, akiket még általánosban tanított az 1960-as évek végén. Egész nap volt dolga a jéggel, folyamatosan öntözte, hízlalta és takarította, hogy bírja a napközbeni jeges tornaórákat és az esti össznépi korcsolyázást.

Egy szép korszak vége

A Kádár-kor punnyadtsága és a globális felmelegedés véget vetett a jégpályakészítésnek. Az újságok a 70-es, 80-as évektől sirámokkal vannak tele, melyek egy része a meleg teleket, más része az enervált, érdektelen pedagógusokat és szülőket, valamint a tehetetlen hatóságokat korholja. Az utóbbi évtizedekben alig volt fagy télen, és az idei december is nagyon enyhe volt eddig. Ha lenne is erőnk és kedvünk locsolni, jégpályát most nehezen készíthetnénk. 

*

Várjuk a józsefvárosi élményeket!

Olvasóinkat arra buzdítjuk, egészítsék ki ezt a kis összeállítást. Írják meg a Józsefváros újság Facebook oldalán, az ehhez a cikkhez írt kommentben, hol volt még korcsolyapálya a kerületben, ismertek-e Győző bácsihoz hasonló lelkes embereket, milyen élményeik voltak a jégen.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben