Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megvan, milyen sorrendben oltják az embereket

Orbán: annyit oltunk, amennyi vakcinánk lesz

2021. január 03. vasárnap

Készen állunk a tömeges és gyors oltásra, csak az a kérdés, mikor, mennyi és milyen vakcinánk lesz – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint „ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabjunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó.” Közben kiderült az is, milyen sorrendben oltják be majd az embereket.

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba – mondta Orbán Viktor vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Mint mondta, most 35 ezer ember beoltására elég vakcina van, ebből az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak.

Rövid időn belül azonban a kormányfő szerint nem várható több millió vakcina, mivel a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani. Mint mondta, a "nyugatról érkező vakcinákat az Európai Unió intézi", és ő ennek a tempójával nem elégedett.

Szólt a „keleti fejlesztésű” vakcinákról is, amelyek közül az oroszból várhatóan nem áll majd rendelkezésre elég, a kínai oltás ígéretesebb, bár jelenleg még az sem elérhető. Ideális esetben a magyarok választhatnak majd, hogy a nyugati vagy kínai vakcinával kívánják beoltani magukat.

Orbán szerint ha "sok vakcina van itt, akkor sokat és gyorsan oltunk", ha lassabban érkezik, akkor lassabban és keveset. Megjegyezte, hogy az egészségügyi intézmények mellett várhatóan ott jelölnek majd ki oltópontokat, ahová az emberek választási évben szavazni is menni szoktak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ eközben közzétette az oltási tervet, pontosabban annak azt a részét, hogy a lakosság milyen sorrendben kaphatja meg a vakcinát. Ebből kiderül, hogy a TAJ számmal rendelkező 18 év felettiek kaphatnak oltás, de azok nem, akik az elmúlt 6 hónapban átestek a fertőzésen – függetlenül attól, hogy voltak-e tüneteik. Ez lesz a sorrend:

I. Egészségügyi dolgozók

Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

orvos

asszisztens, szakasszisztens

ápoló személyzet

népegészségügyi szakember

orvostanhallgató

egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet

védőnő

egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy

A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát. 

III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

Elindult a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol a védőoltásra lehet előzetesen regisztrálni. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Ezen adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.

Emellett a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság. Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

V. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

VII. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Szöveg: Lengyel Tibor, MTI; Fotó: kormany.hu, MTI / Komka Péter, MTI/ Mohai Balázs

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben