Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hová tegyük? Inkább gyűjtőpontra!

Karácsonyfa: nem szabálytalan az utcán hagyni

2021. január 05. kedd

Bármilyen meglepő, nem követ el szabálysértést, aki a kuka mellé, az utcára helyezi a leszedett fenyőfát karácsony után. Természetesen csak akkor, ha ezzel a gyalogosok és autók forgalmát, illetve parkolását nem akadályozza. A járda közepén hagyni, illetve erkélyről kihajítani továbbra sem szabad a fákat.

A kidobott fák begyűjtését minden évben 1-1,5 hónapon át végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), a cég munkatársai az utcáról, kukák mellől és a kijelölt gyűjtőkonténerekből szállítják el a fenyőket. Amit mi kidobunk, azt az FKF hasznosítja: tüzelőanyag lesz a fenyőkből, a magas gyantatartalom miatt ugyanis kiválóak erre a célra, több tízezer háztartást melegíthetnek.

Megkönnyítheti az FKF dolgát, ha a karácsonyfát gyűjtőkonténerbe viszi, ezekből a kerületben négy is található: a Baross utcai lakótelepen (az iskola mellett); a Százados út – Ciprus utcák sarkán; sarok a Blaha Lujza téren és a Szenes Iván tér Delej utcai oldalán. Részletes térképes kereső ITT.

A legtöbben január 6-a környékén viszik ki a fát az utcára, a dömping idején úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el őket ez FKF telephelyére. Ezt a dátumot megelőzően, illetve 1-1,5 hónap után a normál hulladékszállító szedi össze a megmaradt fákat. Egy évben nagyjából 500-600 ezer fát kell elszállítani és feldolgozni, így nem csoda, ha heteket vesz igénybe a folyamat.

Szöveg: Ádám Judit, Képek: Marosi Csaba

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben