Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb milliárdos kormányzati elvonás a kerülettől

Torzó marad Józsefváros káptalanfüredi gyermeküdülője

2021. január 05. kedd

A józsefvárosi gyerekeken áll bosszút a Fidesz – fordította le Pikó András polgármester az önkormányzat számára váratlan kormányzati lépést, mellyel az állam hirtelen kifarolt a kerület káptalanfüredi üdülőjének támogatása mögül, és visszavont 1,7 milliárd forint beruházási támogatást. Enélkül befejezetlen és használhatatlan lesz az üdülő.

Hat év után sem újul meg Józsefváros gyermeküdülője Káptalanfüreden, az elkezdett beruházás vélhetően leáll, amit eddig megépítettek, torzó marad, a kerületi gyerekek pedig nem tudnak majd a Balaton partján nyaralni – hacsak csoda nem történik, ezt a szomorú jövőt vetíti előre az a friss kormányzati döntés, amellyel az állam hirtelen kifarolt az általa eddig támogatott beruházás mögül.

„A józsefvárosi gyerekeken áll bosszút a Fidesz” – így kommentálta a hírt Pikó András a Facebookon. A polgármester közölte: Szabó Tünde sportállamtitkár arról tájékoztatta, hogy megváltoztatta nyári döntését és mégsem járul hozzá a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztése ügyében az önkormányzat által kezdeményezett határidő módosításhoz és ezért az állami támogatás visszafizetésére kötelezi az önkormányzatot március 1-i határidővel.

„Olyan szintre érkeztünk Kocsis Máté bosszúhadjáratában, ami példa nélküli a Fidesz országlásában is. Ez a döntés a józsefvárosiakat sújtó fideszes politikai bosszúhadjárat megkoronázása: azt akarják elérni, hogy ne legyen hol üdülniük a gyerekeinknek” – írta a polgármester, és a jelek szerint tényleg nem lesz hol üdülniük a gyerekeknek, hiszen 1,7 milliárd forintos állami támogatás visszavonásáról van szó, ennyi pénzt pedig az önkormányzat képtelen előteremteni a beruházás befejezéséhez.

Pedig az elmúlt hat évben a sok szép terv és ígéret alapján úgy tűnt, hogy az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros és az Orbán-kormány együttműködése révén igazi nyaralóparadicsom épül a Balaton partján a józsefvárosi gyerekeknek. Bár a kezdetekkor még nem teljesen ez volt a fő cél, de ennek megértéséhez érdemes visszatekinteni a történet elejére. Az ügy 2015-ben azzal kezdődött, hogy – mint a hvg.hu írta – „a józsefvárosi önkormányzat a világhírű veszprémi kézilabdacsapattal kötött megállapodás eredményeként 3,5 milliárd forintból újítja fel a káptalanfüredi tábort. Józsefváros korábbi polgármestere, Kocsis Máté egyben a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is, és mivel az önkormányzat önerőből képtelen lett volna felújítani saját táborát, ezért bevonták a Veszprém Handball Team Zrt-t is, hogy tao-pénzből pofozza ki a tábort.”

Akkoriban a veszprémi kéziladbacsapat Simicska Lajos érdekeltsége volt – jegyzi meg most posztjában a nem mellékes tényt Pikó, hozzátéve, hogy a közös beruházás érdekében „a 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére  kézilabdacsarnokot, konferenciaközpontot építsenek - mellesleg a gyerekek is használhatták volna nyári időszakban.” Csakhogy – folytatta a polgármester – „az Orbán és Simicska szakítását jelentő G-nap után a Fidesz elsőszámú oligarcháját el kellett tüntetni innen is, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt TAO-pénz egy részét, többször módosítani kellett a projekt tartalmát és átadási határidejét is.

Amint arról a Józsefváros újság is beszámolt, 2019 nyarán úgy álltak a dolgok, hogy Sára Botond akkori polgármester is kénytelen volt elismerni, hogy a tábor építése a bürokratikus nehézségek miatt elhúzódik”, viszont azzal bíztatta a józsefvárosiakat, hogy „a lakóépületek már állnak, ám a projektet végül – a veszprémiek nélkül –, Józsefváros önkormányzata önállóan valósítja meg”. Hozzátette: „bár az eredeti elképzelés is jó volt, köszönhetően az állam 2,2 milliárd forintos támogatásának, teljes egészében a józsefvárosiaké lesz.” A 2019 őszi önkormányzati választás után tehát egy 2,2 milliárdos állami támogatással megtámogatott, ám hosszú ideje húzódó és befejezetlen projektet vett át a Pikó András vezette új önkormányzat. Erre Pikó most úgy emlékszik vissza: „2019 októberében mi egy félkész beruházást vettünk át: a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 évvégi határidő, ráadásul a második ütem kivitelezési terveit még el sem készítették a beruházást menedzselő állami cégnél. Az évekig tartó fideszes bénázás alatt megemelkedtek az építési költségek, ezért az eredeti költségvetés már nem volt elegendő a projekt megvalósítására, így az újratervezése is elkerülhetetlenné vált.”

Pikó András egyértelművé tette, hogy az új önkormányzati vezetést egyetlen cél vezeti: minél hamarabb befejezni a beruházást, „hogy több mint 6 év után végre ismét a Balaton mellett, a saját üdülőnkben nyaraljanak a gyerekeink, ahogy az a hatvanas évek óta minden nyáron megtörtént”. Mint beszámolt róla, ennek érdekében a kivitelezést bonyolító állami céggel közösen dolgoztak a terveknek a szűkössé vált pénzügyi keretek közé szorításán és kérték az átadási határidő meghosszabbítását egy évvel. Folyamatos egyeztetésben volt az önkormányzat az elmúlt évben minden állami szereplővel, a tervek módosításáról minden érintett tudott és egyetértett vele, és ezt írásba is adta – emlékeztetett Pikó. „Már csak a határidő módosításának formalitása maradt hátra és akkor 2022 tavaszán átadhattuk volna a gyermeküdülőnket, melyben jövő nyáron végre ismét a józsefvárosi gyerekek pihenhettek volna” – fogalmazott a polgármester. Ezt a határidő-hosszabbítást utasította el friss levelében Szabó Tünde államtitkár, mondván: okafogyottá vált a hosszabbítás, mert a szakmai programban olyan műszaki tartalom csökkentés történt, amely „megváltoztatja a támogatott tevékenység eredeti céját”. A Józsefváros újság az önkormányzatnál rákérdezett, és azt mondják, annyi változtatás történt csak, hogy az eredeti, 500 adagos főzőkonyha helyett 200 adagos melegítőkonyhát terveztek – a későbbi bővítés lehetőségének fenntartása mellett.

Akárhogy is, a támogatás visszavonása miatt a maradék állami pénzt vissza kell fizetnie a Józsefvárosnak. Mint az önkormányzattól megtudtuk, az összesen 2,2 milliárd forint eredeti támogatási összegből nem sokat használtak még fel a tábor pavilonjaira, így összesen 1,7 milliárdot kell visszafizetni – ennek az összegnek a pótlása azonban a kerület szűkös anyagi lehetőségei miatt lehetetlennek tűnik. Ebből a maradék pénzből kellett volna megépíteni a tábor főépületét, berendezni a pavilonokkal együtt és rendezni a tábor zöldfelületét.

Íme az eddigi költségelszámolás:

Az elnyert támogatás összege 2,2 milliárd forint, ebből elment 

- a pavilonokra 378.355.399.- Ft, 

- tervezésre 75.806.300.- Ft.

tehát visszafizetendő: 1.745.838.301.- Ft.

Pikó András polgármester azzal zárta a káptalanfüredi tábor helyzetéről beszámoló Facebook-posztját: „Miközben a kormány tehát azt várta tőlünk, hogy amit az oligarchák közti csaták, és az előző vezetés tehetetlensége miatt majd’ fél évtizeden át, többször elmulasztottak, azt fél év alatt hozzuk be, aközben egyre biztosabb vagyok benne: soha nem volt céljuk gyermektábor építése. A mi célunk az évek óta húzódó projekt megmentése, költségcsökkentés, a gyermektábori funkció megvalósítása volt. Ez az, ami a kormány számára elképzelhetetlen: hiszen az emberek szolgálata soha nem is volt céljuk. Oligarchákat kitömni - igen, túlárazott kézilabdacsarnokot építeni haveroknak - igen, eszetlen fakivágást rendezni - igen, de gyermektábort építeni - soha.

Kocsis Máténak és Sára Botondnak tudnia kell: túlmentek egy határon. El a kezekkel a józsefvárosi gyerekektől! Várom és elvárom a Fidesz volt kerületi polgármestereinek és a kerület egyéni országgyűlési képviselőjének magyarázatát és azokat a konkrét lépéseket, amiket tenni terveznek az általuk előidézett helyzet kezelésére és megoldására. Válaszokkal tartoznak nem csak nekem, hanem józsefvárosi szülőknek. Tudják, hol találnak.”

Nyáron mi is ellátogattunk a káptalanfüredi strandra, aminek az az eredeti funkciója, hogy a táborozó gyerekek tudjanak fürdeni nyáron, de mivel a tábor nem működik, ezért az önkormányzat ingyenes strandolási lehetőséget biztosított a Józsefvárosban lakóknak. Az erről készült videónkat itt találják. 2020-ban Magyarkúton tudtak a kerületi gyerekek táborozni, erről itt találják a videós beszámolónkat. 

Szöveg: Lengyel Tibor, Képeink illusztrációk: Huszár Boglárka, Ványi Ákos, Dokumentumok: Józsefvárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben