Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az elhunytak száma átlépte a tízezret

Kevés fertőzöttet találtak a fővárosi, ingyenes tesztelésen

2021. január 05. kedd

Egy százalék alatti volt a fertőzöttség, és 90 százalék feletti az elégedettség a Fővárosi Önkormányzat decemberi, ingyenes lakossági koronavírus-tesztelésén. Eközben kedden újabb csaknem 900 beteget regisztráltak, az elhunytak száma pedig átlépte a tízezret.

Az ünnepek előtt, decemberben, összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a budapesti lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek. Ezzel a lehetőséggel rengetegen éltek is, hiszen a Budapest négy pontján felállított tesztpontokon (Városháza park, Széna tér, Keleti pályaudvar, Kelenföldi pályaudvar) végül 6523-an jelentek meg. 166 esetben ismételték meg a tesztelést, és összesen 41 esetben találtak a vizsgáltak között koronavírus-fertőzöttet – közölte a Fővárosi Önkormányzat. 

Ez 0,62 százalékos fertőzöttséget jelez – bár a negatív gyorsteszt esetén nem jelenthető ki 100 százalékos biztonsággal, hogy a tesztelt személy nem fertőzött. Karácsony Gergely főpolgármester tudatta, a résztvevők 94 százaléka hasznosnak tartotta a tesztet. A jelentkezők többsége a lebonyolítással is teljes mértékben elégedett volt. Az elégedettségi felmérést kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg.

Eközben kedden a hivatalos adatok szerint 870 újabb személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 329 721 főre nőtt az eddig Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma kedden 10 080 főre nőtt. Kedden a fenti számok mellett az Operatív Törzs arról is tájékoztatott, hogy a hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dolgozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében, és a megjelentek mindössze 1 százaléka bizonyult pozitívnak.

Egy meglepő kormányzati döntést is bejelentett az Operatív Törzs: eszerint a kormány döntése értelmében kedd éjféltől Magyarország nemzetközi légikikötői ismét fogadhatnak az Egyesült Királyságból gépeket. Ez azért meglepő, mert a legtöbb európai ország éppen ellenkezőleg, most függesztette fel a brit gépek fogadását, miután a brit kormányfő hétfő este jelentette be, hogy az új vírusvariáns megjelenése miatt lezárják egész Délkelet-Angliát. Az Operatív Törzs tájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár a gépek leszállhatnak Magyarországon, utasaik a karaténkötelezettség alapján hatósági házi karanténba kerülnek.

Szöveg: Zoltai Ákos, Lengyel Tibor Képek: Fővárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben