Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folytatódik a gyereküdülő körüli huzavona

Káptalanfüred: mégis van pénz, csak csuklóztatja a kormányzat Pikót?

2021. január 06. szerda

Úgy tűnik, mégis hajlandó a kormányzat biztosítani a nemrég visszakért pénzügyi támogatást a Józsefvárosi Önkormányzatnak a kerület káptalanfüredi nyári táborának befejezésére. Ám előbb elbizonytalanították a Pikó András vezette önkormányzatot, hogy aztán a Fidesz látványos közbenjárására biztosítsák arról, mégis lesz pénz. Sok még a homályos részlet, próbáltuk kibogozni.

Alig több mint 24 óra alatt 180 fokos fordulatot vett a Józsefvárosi Önkormányzat káptalanfüredi nyári táborának beruházása körül kialakult helyzet. Kedden délelőtt Pikó András polgármester – a Fidesz és Kocsis Máté bosszúhadjáratát emlegetve – még azt a rossz hírt kellett megossza a kerület lakóival, hogy a kormányzat visszafizetteti az önkormányzattal a tábor átalakítására korábban adott állami támogatást, így a hiányzó mintegy 1,7 milliárd forint nélkül nem tudják befejezni a lassan hat éve tervezett átalakítást, a beruházás félkészen, torzóként maradhat.

Erről a kormányzati lépésről és a beruházás előzményeiről, hátteréről itt írtunk részletesen

Néhány órával később Józsefváros egyik parlamenti képviselője, nem mellesleg a kerületet a káptalanfüredi beruházás első néhány évében polgármesterként vezető fideszes Kocsis Máté reagált a fejleményekre azzal, hogy Pikó Andrást okolta a beruházás ellehetetlenülésért, egyúttal kilátásba helyezte, hogy pert indít ellene a „bosszúzás” miatt, valamint ígéretet tett arra, hogy a visszavett támogatást újra kilobbizza a kormánynál. (Erre szerdán reggel újabb Facebook posztban reagált Pikó András.)

Minderről, és arról, hogy mekkora felelőssége lehet az egy éve hivatalban lévő Pikónak, illetve az előtte évekig a beruházást egyengető két elődjének – Kocsis Máténak illetve Sára Botondnak – a káptalanfüredi gyerektábor elhúzódó megvalósításában, itt írtunk részletesen.

Végül szerdán dél körül Kocsis Máté a Facebookon jelentette be, hogy „újra megkapja Józsefváros az 1,7 milliárdos támogatást”. Mint írta, levelet írt az ügyben illetékes tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának, Latorcai Jánosnak, aki válaszában biztosította: nem látja akadályát annak, hogy új támogatási szerződést kössenek az önkormányzattal, ha azt Pikóék írásban kérik. Személyes közbenjárását kidomborítva Kocsis ehhez annyit fűzött: „Örülök, hogy segíthettem.”

Csakhogy a helyzet nem olyan egyszerű, ahogyan Kocsis Máté láttatni kívánja, miszerint Pikó „megbukott városvezetésből”, ő pedig fél nap alatt „újra megszerezte” a pénzt. Valójában egyik állításról sem jelenthető ki, hogy igaz. A támogatási összeg elvonása – a részletek és az előzmények ismeretében – nem az önkormányzat vagy a polgármester hozzá nem értése miatt következett be, mint ahogy az sem jelenthető ki egyértelműen, hogy Kocsis visszaszerezte volna ezt a pénzt. 

Éppen a részletek tisztázása és a józsefvárosiak pontos tájékoztatása érdekében fordult a Józsefváros újság az Emberi Erőforrások Minisztériumához az alábbi kérdésekkel (cikkünk megjelenéséig nem kaptunk rájuk választ, de amint megérkeznek cikkünket frissítjük vagy új írással jelentkezünk):

- Amennyiben a beruházás befejezéséhez szükséges állami támogatás felhasználásának a tárca nem látja akadályát, csupán az kell hozzá, hogy az önkormányzat írásban kérje, akkor ezt miért nem közölték már a Szabó Tünde államtitkár asszony által december 15-én írt levélben az önkormányzattal, miért csak a választókerület parlamenti képviselőjének érdeklődésére tudatták ezt vele, és egyidejűleg miért nem az önkormányzattal is?

- Amennyiben a helyzet ennyire egyszerű, hogy minden további nélkül mégis biztosítható a beruházásra az állami támogatás felhasználása, miért döntött alig egy hónapja úgy Szabó Tünde államtitkár asszony, hogy vissza kell fizetni a támogatást? Államtitkár asszony nem volt abban az időben minden információ birtokában a döntéshez, vagy azóta változott valamilyen körülmény?

- Latorcai Csaba államtitkár úr levelében azt írta, hogy a támogatást vissza kell fizetni, és újra kell kérnie az önkormányzatnak. Miért kell visszafizetni, ha utána úgyis újra folyósítják az összeget? Nem lehetett volna már decemberben úgy dönteni, hogy felhasználható az összeg és befejezheti a beruházást az önkormányzat?

- Latorcai Csaba államtitkár úr levelében van egy kitétel, miszerint a tárca az új támogatási szerződést „változatlan műszaki tartalom” mellett látja biztosíthatónak. Ez azt jelenti, hogy a korábban a képviselőtestület által jóváhagyott – a költségkereten belüli megvalósítást lehetővé tevő – csökkentett műszaki tartalom elemeit mind vissza kell állítani, csak ebben az esetben hívható le a támogatás? 

- Amennyiben a fenti kérdésre igen a válasz, ez további tervezést, testületi jóváhagyást és mindezek miatt további időveszteséget jelene, ráadásul szükségszerűen a költségvetés növekedésével és ezzel párhuzamosan a szükséges állami támogatás emelkedésével járna, hiszen éppen a spórolás miatt történt a műszaki tartalom csökkentést. Ha az önkormányzatnak és a beruházás céljainak megfelel a csökkentett műszaki tartalom, a központi költségvetés kímélése érdekében a tárca szerint nem lenne bölcsebb és gyorsabb döntés a csökkentett műszaki tartalmat jóváhagyni a jelenlegi, kisebb költségszint megtartásával?

Szerző: Lengyel Tibor, Archív fotók: Józsefváros újság, Latorcai Csaba levele: Kocsis Máté Facebook oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben