Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Káptalanfüred: össze-vissza beszél az illetékes minisztérium

Pikó: döntsék el végre, mit akarnak az üdülővel

2021. január 06. szerda

Egyelőre nem hiszi Pikó András, hogy a kormányzat mégis támogatná pénzzel a kerület káptalanfüredi gyereküdülőjének befejezését, mivel ellentmondóak az illetékes minisztérium nyilatkozatai, ráadásul a legújabb, támogató ígéret is homályos. A polgármester szerint ideje, hogy az állami szereplők tisztázzák, mit akarnak a beruházással.

„Így néz ki a magyar állam 2021-ben. Míg mi erőn felül dolgozunk, hogy helyrehozzuk a korábbi fideszes vezetés fél évtizedes bénázását, először egy támogató, majd egy támogatást visszautasító levél érkezik az EMMI-ből. Ezután a közösségi médiába kiposztolt szkennelt dokumentummal Kocsis Máté elbábozza, mintha megoldotta volna a helyzetet. Csakhogy Kocsis Máté nem oldott meg semmit.” – reagált Pikó András a Facebookon az önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjét érintő beruházás körüli huzavonára.

Röviden összefoglalva a helyzetet, elmondható, hogy alig több mint 24 óra alatt 180 fokos fordulatot vett a tábor évek óta húzódó felújítása, bővítése körül kialakult helyzet. Úgy tűnik ugyanis, hogy mégis hajlandó a kormányzat biztosítani a nemrég visszakért pénzügyi támogatást a munkálatok befejezésére. Ám előbb elbizonytalanították a Pikó András vezette önkormányzatot, hogy aztán a fideszes Kocsis Máté volt polgármester látványos közbenjárására biztosítsák arról, mégis lesz pénz.

A Józsefváros újság több cikkben is beszámolt a fejleményekről. Első írásunkból kiderül, hogy az erőforrástárca miként változtatta meg korábbi döntését és kérte vissza a munkákra adott, még fel nem használt 1,7 milliárd forintot. Másik cikkünkben a beruházás előzményei és háttere mellett arról is írtunk, hogy Kocsis Máté megsértődött Pikón és perelni készül, mi közben ígéretet tett arra, hogy visszaszerzi a kormánytól a támogatási pénzt. Következő írásunk pedig arról szólt, hogy a helyzet nem olyan egyszerű, ahogyan Kocsis láttatni kívánja, miszerint Pikó „megbukott városvezetésből”, ő pedig fél nap alatt „újra megszerezte” a pénzt. Valójában egyik állításról sem jelenthető ki, hogy igaz.

A fenti, fordulatokban gazdag történetet Pikó András polgármester úgy értékelte Kocsisra utalva, hogy „főnökeivel együtt megijedt a józsefvárosiak jogos haragjától és attól, hogy választási évben egy ellenzéki önkormányzat fog gyermeküdülőt átadni a Balatonnál”. Csakhogy – tette hozzá – „ez nem kormányzás.” Szerinte „sem képviselők magánlevelezése, sem fenyegetőzéseik nem oldanak meg semmit, ezekre nem hagyatkozhat egy önmagát és a választókat komolyan vevő önkormányzat”.

A polgármester ezért azt javasolja „az állami szereplőknek, hogy tisztázzák egymás között, mi az álláspontjuk a káptalanfüredi gyermeküdülővel kapcsolatban és hivatalos, komolyan vehető formában tájékoztassák egymást és a kerületi önkormányzatot arról, mire jutottak. Sem a józsefvárosi önkormányzat, sem a kerületi lakók nem építhetik terveiket az egymásnak ellentmondó és szélsebesen változó kormányzati álláspontokra.”

Pikó nyomatékosította: az állami szereplők „szedjék végre össze magukat és kezdjék el az általuk előállított kaotikus helyzet rendezését”, hiszen „a költségkímélő és valóban a gyerekeket szolgáló tervei rendelkezésre állnak és csak a megvalósításra várnak”. Hozzátette: egyelőre az utolsó hivatalos, az önkormányzatnak címzett álláspont a támogatás visszavonásáról szóló levél – ennek jogszabályszerűségét amúgy is vitatja az önkormányzat. Végül azzal zárta posztkát, hogy „bénázás helyett megoldásokat, össze-vissza beszéd helyett cselekvést, ígéretek helyett  garanciákat várunk, minden más a józsefvárosiak érdeke ellen van.”

Szöveg: Lengyel Tibor, Képek: Ványi Ákos, Józsefváros újság, Pikó András Facebook oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben