Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros utcáin ez az ötödik gép

Új takarítógép áll szolgálatba

2021. január 07. csütörtök

A meglévőknél „okosabb”, nagyobb és sok szempontból praktikusabb új takarítógépet vásárolt az önkormányzat. A gép hamarosan átesik a műszaki vizsgán, betanítják a kezelő személyzetet, és még az első negyedévben megjelenik majd Józsefváros közterein.

Új takarítógépet szerzett be az önkormányzat: a GreenMachine 636 (az alábbi bekezdés alatti képünkön) a közeljövőben munkába is állhat a kerület utcáin. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) tájékoztatása szerint tavaly is kiemelt fontosságú volt – a folyamatos kézi takarításon túl –, a rendelkezésükre álló négy Nilfisk takarítógépek maradéktalan kihasználása – ezekhez csatlakozik ötödikként az új.

Ilyen az új takarítógép

Az eddigi flotta három kisméretű Nilfisk 2250 és egy nagyobb 3500-as gépből állt (további képeinken). Ezek elsősorban kefés gépek, amelyek „a guruló” szemetet szedik fel a járdákról, padkákról, parki burkolatokról. De az elmúlt években hozzájuk beszerzett adapterekkel magasnyomású mosásra is használhatók. Tavaly pedig találtak egy probiotikus, ökológiai gazdálkodásban használható tisztítószert gyártó partnert, így a magasnyomású gépek ezzel a környezetbarát szerrel működnek – ennek ráadásul jobb a tisztitóhatása és kellemes illatot is hagy.

Az új takarítógép kiválasztásában elsődleges szempont volt a multifunkcionalitás, a minél nagyobb hatékonyságú és kapacitású magasnyomású mosás lehetősége. Sztanek Endrétől a JGK városüzemeltetési igazgatójától megtudtuk, a Green Machine 636 szemétgyűjtő és víztartálya 1-1,2 m3 nagyságú, amely a hasonló kategóriájú gépekének csaknem a duplája. Így az „üresjáratok”, azaz a szemét ürítés, illetve a vízfeltöltés gyakorisága felére csökkenthető, azaz nagyobb felületet tudnak adott idő alatt feltakarítani vele.

A két funkció közötti váltás egyszerűbb, nem szükséges alkatrészeket le és felszerelni. Ami viszont teljesen egyedivé teszi a gépet, az az, hogy közlekedő üzemmódban képes akár 40 km/h sebességre is. Azaz a telephelyüktől messzebb lévő területekre gyorsabban kiér, kisebb akadályt okoz a napi forgalomban. A gépet kézi magasnyomású pisztollyal is felszerelték, így a nagyobb, makacsabb szennyeződéseket a kezelő el tudja távolítani, nem szükséges komolyabb kézi mosóeszközzel felszerelt csapatot kiküldeni.

A gépbe beépített karbantartó egység is van, így a napi rutin karbantartások egy részét saját maga végzi, ezzel csökkentve a kezelő karbantartási feladatait és a meghibásodások lehetőségét. Ez a típus több kiegészítő adapterrel is rendelkezik, így alkalmassá tehető díszburkolat súrolásra is. A JGK reményei szerint rövidesen be is tudják szerezni ezt az adaptert, így a nagy igénybevételű burkolataink tisztaságát nagyobb hatásfokkal tudják majd biztosítani.

Természetesen a növelt kapacitás és a magasabb közlekedési sebesség kompromisszumokat követel. A jelenlegi kisebb, 2250-es gépeikkel ellentétben nem derékcsuklós kialakítású, így a legszűkebb, parkoló autókkal terhelt járdákon nehezen tud közlekedni, azaz elsődlegesen a szélesebb járdákon, díszburkolatú tereinken fogják használni. A gép már csak a műszaki vizsgára vár, és már az első negyedévben „személyesen” is találkozhatnak vele a lakók.

Megtudtuk azt is, hogy az új gép használata nem igényel speciális képesítést, viszont alapfeltétel a "B" kategóriás jogosítvány megléte, amelyhez jön a forgalmazó általi egyedi oktatás a gép használatára. „Természetesen a forgalmazó a gép üzembehelyezését követően oktatást fog tartani a gépet használóknak, majd ezt követően fognak "gyakorolni" a géppel már rendes utcai körülmények között” – mondta Sztanek Endre.

Szöveg: Zoltai Ákos, Képek: Józsefváros újság, Wagga Wagga City Council 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben