Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tartalékok híján állami kompenzációt várnak

Fizetésképtelenné válhat őszre a főváros

2021. január 07. csütörtök

Novemberre elfogy a Fővárosi Önkormányzat pénze, fizetésképtelenné válhat a főváros. Addigra ugyanis felélik a tartalékaikat, az amúgy is feszített költségvetésben pedig 15-20 milliárdos lyukat üt az iparűzési adó felének állami elengedése. A főváros állami kompenzációra számít, de a nagyvárosok közül eddig ilyet jobbára csak fideszes irányításúak kaptak.

Novemberre fizetésképtelenné válhat a Fővárosi Önkormányzat, vagyis Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni – ezzel számol Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. 

A Népszavának nyilatkozó Kiss szerint a főváros működtetése havi 20-25 milliárd forint, és a decemberben összeállított – a kormányzati elvonások, plusz fizetnivalók illetve a csökkenő bevételek miatt – amúgy is feszített költségvetésükből még kiesik 15-20 milliárdnyi iparűzési adó bevétel is, amit Orbán Viktor kormányfő az önkormányzatok kárára engedett el, felezve a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját.

Persze fizikailag lesz még novemberben is pénz a számlán, de a kötött felhasználású fejlesztési pénzeket nem költhetik működésre. Van még egy 15 milliárdos tartalékkeretük is, de ezt addigra vélhetőleg felszívja a tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést elszenvedő közösségi közlekedés. „A kormánynak sem lehet érdeke a GDP 37 százalékát megtermelő főváros becsődöltetése” – véli Kiss Ambrus, aki ezért abban bízik, hogy a kormány kompenzációt nyújt. 

Az iparűzési adó felezésének decemberi bejelentése után egyébként ezt meg is tette a kormány néhány nagyvárossal, de mint a 444.hu megírta, a Fővárosi önkormányzat ekkor nem kapott semmit, csak a fideszes XVI. kerület és a kormánypárt által támogatott vezetésű XXIII. kerület. A 23 megyei jogú város közül pedig 17 kapott pénzt: 13 fideszes vezetésű vagy támogatottságú összesen mintegy 22 milliárdot, négy ellenzéki pedig alig 2 milliárdot.

Szöveg: Lengyel Tibor, Képek: budapest.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben