Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Félmilliós bírság is lehet a vége

Nem éri meg illegális házibuli tartani

2021. január 08. péntek

Lassan egy éve velünk van a koronavírus-járvány, sokan nem is bírják már elviselni az ezzel járó korlátozásokat, ezért azt lesik, hogyan lehetne kibújni a szabályok alól. Az illegális bulik szervezésére még külön Facebook csoport is alakult. A rendőrséget kérdeztük, milyen büntetésre számíthat, aki 10 fő fölötti bulit tart, vagy este 8 után indul haza.

A koronavírus elleni védekezés velejárói azok a szigorítások, melyek a társas érintkezéseket és így a fertőzésveszélyt hivatottak csökkenteni. Ám ezek kényelmetlen korlátozások, melyeket sokan nehezen viselnek, ezért megpróbálnak kiskapukat találni.

Ottalvós buli

Az egyik bevett megoldás az ottalvós buli azon az elven, hogy ami nem látszik, az biztos senkinek nem tűnik fel. Csakhogy a lakásban gyülekezőket akkor is felfedezheti a rendőrség, ha nem zajonganak, és nem jelenti fel őket a szomszéd. Egy olvasónk mesélte, hogy 15 fős, csöndes összejövetelén egyszer csak megjelent a TEK, és mikor megkérdezték, honnan értesültek a buliról, elárulták, hogy az egy helyen észlelt mobiltelefonok száma volt gyanúsan magas. Kérdésünkre, hogy ezt valóban figyeli-e a rendőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya nem adott választ.

Hol van épp házibuli?

Az intézkedések ahelyett, hogy visszatartanák a fiatalokat a gyülekezéstől, inkább kreativitásra ösztönzik őket: a “Hol van épp házibuli?” nevű Facebook csoport 16 ezer tagot számlál, és átlagosan óránként érkezik egy buliajánlat vagy kérdés, hogy hova kihez lehet menni este szórakozni. Még ha ezek az összejövetelek a megengedett 10 fő alatt is maradnak, és talán még bele is férnek a „magánrendezvények” kategóriába, idegenek találkozói, ami veszélyes.

Mennyibe kerül?

Aki a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályait, a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedéseket megszegi, szabálysértést követ el. Emiatt 5-150 ezer forint helszíni bírság – ismételt elkövetésnél 200 ezer –, illetve 5-től 500 ezer forintig terjedő szabálysértési pénzbírság szabható ki - tájékoztat a rendőrség. Azt nem tudni, mekkora bulit kell ahhoz tartani, vagy hogyan kell a kijárási korlátozást megszegni a félmilliós bírság eléréshez.

Utcabál se lehet

Egy érdekes alternatív bulimegoldásról szilveszterkor a Józsefváros újság is beszámolt: a Gutenberg tér egyik emeleti lakásának ablakát kitárták és onnan játszották a zenét az összecsődült járókelőknek – még az este 8 órás kijárási tilalom előtt –, de ennek a bulinak is a rendőrség vetett véget, mivel az utcán sem lehet csoportosulni.

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Ványi Ákos, Marosi Csaba

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben