Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Meghalt 114 beteg, 2716-tal több a fertőzött

Karácsony Gergely: „vállaljuk be a két tűszúrást”

2021. január 09. szombat

Továbbra is száz felett van a napi halálozások száma, és 2-3000 között az új fertőzéseké – derült ki a friss adatokból. Közben Karácsony Gergely főpolgármester mindenkit arra buzdított, hogy amint lehet, oltassa be magát, a kormánynak pedig felajánlotta a főváros segítségét.

Meghalt 114, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2716 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – tették közzé a friss számokat a koronavirus.gov.hu oldalon, szombaton. Ezzel 340 459-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 10 554-re emelkedett. Közben a hétvégén is folytatódik a védőoltások beadása a 150-nél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban: országszerte 61 intézményben 7089 ember – 5215 bentlakó és 1874 dolgozó – jelentkezett oltásra.

A Józsefváros újság is írt róla, hogy mivel továbbra is tartósan száz felett van a napi halálozások száma, és 2-3000 között az új fertőzéseké, a kormány – az Operatív Törzs ajánlására – pénteki döntésével fenntartja az eddigi korlátozó intézkedéseket, nem lazítanak a szabályokon. Vagyis a 14 év feletti diákok továbbra is távoktatásban tanulnak, és marad az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom is.

Eközben Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon videót tett közzé, melyben arra kéri az embereket, hogy bízzanak a koronavírus elleni vakcinában, az orvosokban, a kutatókban, és jelentkezzenek az oltásra saját és mások védelméért. A videóban ismét felajánlotta Budapest segítségét, együttműködését a kormánynak, mert szerinte a fővárosi tapasztalatok, a logisztikai kapacitás és a szakemberek munkája hozzájárulhat az átoltottság növeléséhez és a járvány leküzdéséhez. (A Fővárosi Önkormányzat szervezte sikeres, ingyenes tesztelésről itt írtunk.)

„Elhihetik, ellenzéki városvezetőként nekem is ezer okom van arra, hogy ne bízzak a kormányban, de a védőoltással kapcsolatos bizalom nem a kormányról vagy éppen az ellenzékről adott értékítélet. Kérem, bízzanak a hazai és nemzetközi tudósokban, az orvosokban. Újra felajánlom Budapest segítségét, együttműködését annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot minél többen és gyorsabban meg tudják kapni” – mondta a főpolgármester. 

„Kérem, bízzanak a vakcinában, hiszen ha nem lesz meg a szükséges immunitás, a koronavírus tovább pusztítja a mindennapjaink biztonságát, lehetetleníti el a megélhetésünket és újabb és újabb áldozatokat fog követelni. Közel egy éve várjuk, hogy eséllyel szállhassunk szembe a vírussal, a fegyver, amely megállíthatja a pandémiát, immár itt van, nem engedhetjük meg, hogy ne használjuk. Kérem, jelentkezzenek önök is az oltásra, önmagukért és mindannyiunkért. Én már megtettem” – fogalmazott Karácsony.

Szöveg: Józsefváros újság; MTI; Képek: MTI / Kovács Tamás, Fővárosi Önkormányzat; Videó: Facebook / Karácsony Gergely

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben