Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A parkban 4 fát ki kellett vágni, de 8-at ültettek helyette

Megújult a kutyafuttató a Kálvária téren

2021. január 09. szombat

A Kálvária tér elhanyagolt képet mutató, északi része alapvetően változik meg, a megújulás egyik lépése a közelmúltban a kutyafuttató rendezése és új fák ültetése volt, de a fejlesztéseknek ezzel nincs vége.

Átfogó fejlesztésbe kezdett a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) a Kálvária tér északi részén, ennek első eredményei már láthatóak, de sok újdonság még csak ezután következik. Ugyan a tér ezen részét néhány éve, 2014-ben egyszer már rendezték, ám szükségessé vált az „újratervezés”. Angi István kertészmérnök, a JGK Városüzemeltetési igazgatóságának igazgató-helyettese lapunkat arról tájékoztatta, hogy a korábban kialakított kutyafuttatót azért is kellett újragondolni, mert az itt lévő gáz-nyomásszabályzó állomást körbe ölelve alakították ki, így a futtató alakja sem volt szerencsés. 

Ráadásul a kutyafuttató szélén, ahol a föld alatt a gázvezeték megy a gyep nem tudott megerősödni, a futtató kerítésének külső vonalában pedig erre a részre annak idején japán rózsát és madárbirst ültettek, ami nem volt szerencsés választás: a tüskés növények felkapaszkodtak a kerítésre, a karbantartást, takarítást nehezítették. Gondot okozott az is, hogy 2019-ben a Baross utcai közműmunkálatok során ezt a részt az állami cég teljesen feltúrta, elpusztítva a maradék növényzetet is: ehelyett gyom és parlagfű jelent meg.

Emiatt már 2019-ben arra gondoltak a JGK-nál, hogy a területet rekultiválják. A harang körüli részt be is füvesítették, majd megtervezték a futtató felőli oldal rendezését. A kutyafuttatóból a gáz-nyomásszabályzó állomás melletti (a teljes futtató ötödét kitevő) részt leválasztották, mivel azt a „csücsköt” úgysem használták ki a kutyások. Ezen a részen füvesítenek, idén pedig egynyári virágokat ültetnek. Erre az új, részre egy, míg a tér többi részére két új fát ültettek, a tér keleti, nagy felületébe pedig ötöt. (Igaz, a téren négy öreg, korhadt fát ki kellett vágni, de kétszer annyit ültettek helyettük.)

A JGK azt tervezi, hogy idén kihelyez egy padot, valamint járdát, burkolt ösvényt alakít ki a tér északi részén – a nyomvonalat a lakók fogják meghatározni. A futtató új bejáratot kap, a téren lévő biciklitámaszokat pedig áthelyezik a Posta elé. A kutyafuttatóban egyébként már elkészültek egy új, 10 négyzetméteres kutyahomokozóval is. Angi István szerint a JGK saját forrásából finanszírozott, részben megvalósított illetve idén tervezett további átalakítások révén „mind a kutyások, mind az itt élők, mind a téren áthaladók nyernek, ráadásul egy dekoratív díszpark-rész is létrejön”.

Ami a kutyásokat illeti, a Józsefváros újság nemrég számolt be arról, hogy a Közösségi Részvételi Iroda felhívására a kerületi kutyatulajdonosok által kitöltött igényfelmérő kérdőívek értékelése megtörtént. Ez arra kereste a választ, hogy milyen irányba fejlődjön a kerület kutyás szempontból. A válaszokból így is kirajzolódnak a kerületi kutyás közösség problémái – a felmérés eredményei itt olvashatók részletesen.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben