Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kásler: 50%-os átoltottságig fenntartják a korlátozásokat

Kiderült: aki nem regisztrál, nem kap oltást

2021. január 09. szombat

Két fontos járványügyi hír is érkezett szombaton. Kiderült, csak az kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát, aki regisztrál rá. Az is kiderült, hogy addig tartaná fenn a kormány a járványügyi intézkedéseket, amíg el nem érik az 50 százalékos átoltottságot, vagyis be nem oltanak 5 millió embert.

Két, a koronavírus-járványt érintő nagyon fontos hivatalos bejelentés is elhangzott szombaton, ám mindkettő körül máris elég sok a kérdőjel. De nézzük sorba: kiderült, hogy szemben a korábbi hivatalos állításokkal, a jelek szerint a vakcinainfo.gov.hu oldal mégsem csak „tájékoztató jellegű”, nem csak arra való, hogy „felmérje az igényeket” arról, hányan szeretnék beoltatni magukat az ingyenesen elérhető koronavírus elleni vakcinával. 

Amikor december 8-án lehetővé vált a regisztráció a kormányzati oldalon, Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta azt, hogy az oltás önkéntes és ingyenes, a regisztráció célja pedig csupán az igényfelmérés. Alig egy héttel később sem volt szó még kötelezettségről, amikor Rogán Antal miniszter arról beszélt, hogy aki nem regisztrál, az csak azt kockáztatja, hogy hátrébb kerül az oltási sorban.

Mostanra kiderül, hogy mégis kötelező a regisztráció, mert aki nem regisztrál, az egyáltalán nem kaphat oltást. A fordulatról elsőként a 444.hu számolt be egy birtokukba jutott levélre hivatkozva, melyben Dr. Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos egy olvasójuknak egyértelműen leírta, hogy „aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből”. Ezt erősítette meg a Koronavírus Sajtóközpont is utóbb, hozzátéve: „a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben.”

A kötelező regisztráció azonban felvet bizonyos kérdéseket: mivel a regisztrációra jelentkezőket előre meghatározott, pontos oltási terv alapján sorolják be – előbb az egészségügyben, majd a szociális ellátásban dolgozók, aztán a 60 év felettiek és így tovább –, a később jelentkezőket vajon hogyan és hová sorolják be? Ráadásul korábban a TASZ jogvédő szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy ha regisztrálni kell az oltás érdekében, az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek.

Még több bizonytalanságot okoz azonban egy másik friss hír, miszerint a kormány addig kívánja fenntartani a járványügyi intézkedéseket, amíg el nem érik a nyájimmunitást biztosít, legalább 50 százalékos átoltottsági szintet, vagyis be nem oltanak legalább 5 millió embert. Erről Kásler Miklós erőforrásminiszter beszélt a tárca Facebook-oldalán közzétett videóinterjújában.

Kásler a videóban egy perctől arról beszél, hogy akkor a járványügyi intézkedéseket fenn kell tartani az oltás időtartama alatt is, és majd csak akkor lehet megszüntetni, ha az átoltottság kellő mértékű lesz, és nem kell tartania az embereknek attól, hogy megkapják a koronavírus-fertőzést. Úgy fogalmazott: „Ha az átoltottság kellő mértékű, ami 50% vagy a feletti, akkor meg lehet szüntetni a járványügyi intézkedéseket”.

Vagyis akkor, ha körülbelül 5 millió ember már megkapta az oltást. Azonban hiába regisztrált már a hivatalos adatok szerint egymillió magyar az oltásra, amíg az oltás önkéntes és nem kötelező, kérdéses, hogy belátható időn belül el lehet-e érni ezt a kívánatos átoltottsági szintet. További, nem mellékes kérdés, hogy pontosan mit értett a miniszter járványügyi intézkedések alatt: kizárólag az egészségügyi területet, a kórházakat érintőket, vagy éppen azokat a korlátozó intézkedéseket is, mint például az éjszakai kijárási tilalom, esetleg a járványhelyzetre hivatkozva elrendelt egyéb más intézkedéseket is, mint például az ingyenes parlolás.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: MTI / Vasvári Tamás, MTI / Újvári Sándor, MTI / Mónus Márton, MTI / Vajda János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben