Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hagyomány lett a jótékonysági utazás

Buszos kirándulás másképp

2021. január 10. vasárnap

Buszos városnézésre invitálta a City Sightseeing a józsefvárosi általános iskolásokat és szüleiket. Az ötlet elvileg az egyik, a vállalatnál dolgozó unokájától származott, mára hagyomány lett belőle.

A Somogyi Béla Általános Iskolába járó unokája vetette fel a City Sightseeing Budapestnél 22 éve sofőrként dolgozó Farkas Ferencnek: részt vehetnének-e egy buszos belvárosi túrán az iskolatársaival. A nagypapa közbenjárt a vezetőségnél, akik támogatták az ötletet, Ferenc feladata már csak a szervezés volt. Az intézmény vezetésének is megtetszett a terv, így került sor 2015 nyarán az első jótékonysági buszos túrára, amin a józsefvárosi iskola több osztályából vettek részt diákok és szüleik.

A túra azóta hagyománnyá vált, minden évben megtartják. A cél, hogy kifogják a jó időt a nyitott tetejű, emeletes busszal – emelte ki Farkas Ferenc. A három órás kirándulásokra a City a busz és a sofőr mellett idegenvezetőt is biztosít, aki a gyerekek nyelvén mesél a városról és nevezetességeiről. A túrák a Corvin Áruháztól indulnak, majd megállnak a Hősök terénél, a Citadellán és a Parlamentnél. A gyerekek közt volt, aki eddig csak a tévében látta ezeket a nevezetességeket – meséli Ferenc.

A társaság a gyerekek körében aratott siker miatt, és azért, hogy kibővítse a felajánlások körét, felkereste Szili-Darók Ildikó alpolgármestert. Így a nyár végén további 80 gyereknek tették lehetővé, hogy körbejárják Budapestet a piros busszal. Az utazáson a Zsendülő Tanoda és a Városi Tanoda diákjai, a Kesztyűgyár mentorprogramjában tanulók, a Józsefvárosban élő görög és ukrán nemzetiségi gyerekek, valamint a magyar görög faluból, Beloianniszból meghívott fiatalok vettek részt.

Az alpolgármester nagyon hálás a Citynek a lehetőségért. Mint mondta, több Budapesten élő gyerek nemigen mozdul ki a kerületből, nem ismeri a város nevezetességeit, ezért a túra nem csak nagy élmény volt nekik, de sok új információval is szolgált. A társaság, ha a járványhelyzet úgy engedi, már húsvét környékén megszervezné a következő jótékonysági kirándulást a jelentkezőknek – mondta Farkas Ferenc, hozzátéve, hogy a diákok a továbbiakban is számíthatnak a Cityre.

Szerző: Kolonics-Imre Zsófia; Képünk illusztráció: City Sightseeing Budapest Facebook oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben