Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ruhafogas a Kesztyűgyár előtt

Fázol? Akkor vigyél egy kabátot!

2021. január 10. vasárnap

A Kesztyűgyár Közösségi Ház munkatársai télikabátokkal teli ruhaállványt helyeztek ki a Mátyás térre, hogy akinek nincs pénze rendes meleg ruhára, bátran vigyen egyet magával.

Ez egy cserefogas – mint megtudtuk a ház munkatársaitól, akiknek közös ötlete ez a kezdeményezés –, amiről nemcsak elvinni lehet ruhát, de kiakasztani is lehet rá. Arra számítanak, lesznek jópáran, akik szívesen idehozzák jó állapotú, feleslegessé vált télálló, meleg felsőruházatukat, kabátjaikat, hogy mások se fázzanak.

A Kesztyűgyárban hagyományosan havonta tartanak csere-bere piacot, ahol sokféle ruha cserél gazdát. A covid-járvány miatt azonban a Kesztyűgyár is bezárni kényszerült, nem tarthatnak programokat, és sok ruha bennrekedt a raktárban. Úgy döntöttek ezért, a most fontos téli ruhákat kiteszik a kapu elé, a térre.

Csütörtökön helyezték ki a fogast 20 télikabáttal, és az első 3 napban már vittek is róla a rászorulók. Innentől közösségi programként folytatódik a program, és már jelentkeztek is néhányan, hogy hoznának újabb kabátokat. A cserefogas szabályai egyszerűek: kérdezés nélkül ki lehet akasztani adományba hozott ruhát, és kérdezés nélkül lehet elvinni is.

Hasonló rendszer működik a városban több helyen könyvekkel, itt is tervben van ilyen, de még nincs jó megoldás az esővédelemre. Amikor esik, a fogast beviszik, hogy megvédjék a ruhákat, de amúgy munkaidőben, reggel 8 és este 6 között, végig kint van a téren.

A fogas addig lesz kint, amíg tesznek rá kabátokat. A megmaradt sokféle egyéb ruhát a Dankó utcai Oltalom Karitatív Egyesületnek adták, ahogy máskor is teszik a csere-bere után. Másokat is erre bíztatnak, és azt kérik, erre a fogasra most csak téli kabátot tegyenek ki.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben