Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Segíteni ünnep

Józsefváros önkéntes őrangyalai kitartanak

2021. január 11. hétfő

A karácsonyi és az újévi ünnepek alatt sem hagyták magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának a koronavírus-járvány első hullámában toborzott önkénteseinek egy része a mai napig vállal feladatot. Aki egyszer kipróbálta, nemigen akar felhagyni a segítéssel.

„Nemcsak a két ünnep között, hanem már jóval előtte, a járvány második hullámának kezdetén újra aktiválták magukat az önkénteseink” – mondja Balázs-Piri Kató, a Közösségi Részvételi Iroda közösségi koordinátora (képünkön). Tavasszal 70-80 emberrel dolgoztak, jelenleg kevesebb, 20-25 fő az, aki tevékenyen részt vesz a programban. A korábbi nagyobb aktivitás oka, hogy a többség otthonról dolgozott, vagy épp megszűnt a munkahelye, ezért sokkal több idő jutott az önkéntes feladatokra.

Balázs-Piri Kató szerint amúgy a második hullámban nemcsak az önkéntes kevesebb, hanem a segítségkérés is, hiszen naponta 2-3 olyan hívás érkezik, ami fizikai jelenlétet igényel, a zöld számot hívók nagyobb része telefonon megoldható problémákkal keresi meg őket (például hivatalos papírok kitöltése, támogatás igénylése, egyéb információ kérése).

Segítésből jeles

A lakosságtól nagyon jó visszajelzéseket kapnak. „Az például elég nagy bizodalomra ad okot mindkét oldalról, hogy a tavaszi karanténban több olyan önkéntes is volt, akinek a segítséget kérő bankkártyát nyomott a kezébe, mielőtt beszerzésre indult, és egyszer sem történt semmiféle visszaélés ebből” – emeli ki lelkesen.

A fizikai jelenlétet igénylő segítségkérők jobbára egyedül élő, idősebb emberek, vagy karanténba kényszerült személyek, akik bevásárlásban, csekkbefizetésben, receptkiváltásban, kutyasétáltatásban kérnek segítséget. Az ünnepek alatt emelkedett a számuk, de nem volt vészesen nagy roham, működött a rendszer, egy kérés sem maradt válasz nélkül – mondta Balázs-Piri Kató. 

Célirány

A Közösségi Részvételi Iroda munkatársaitól az önkéntesek elismerő oklevelet kaptak köszönetképpen, és kis ajándékkal is kedveskedtek számukra év végén. A tervek szerint békeidőben – a járvány után is dolgoznának együtt, ezért már célirányosan keresik a további tagokat is. 

A tevékenységek szerint négy csoportba lehet jelentkezni: a zöld számosokhoz, a szociális segítő feladatot ellátókhoz, a rendezvényeken részt vevőkhöz, és a tájékoztató, plakátoló, szórólapozó csoportba. „Ha csoportonként 5-8 fő lesz, akire bizton számíthatnak, az már elég jó eredmény”- bizakodott a közösségi koordinátor.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben