Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hol a legjobb a savanyú Józsefvárosban?

Káposztakörkép és ízteszt

2021. január 11. hétfő

Az egyik kerületi Facebook-csoportban vetődött fel a kérdés, hogy hol kapható a legjobb savanyú káposzta Józsefvárosban. Végiglátogattuk az ajánlott helyeket, mindenhol megkóstoltuk a káposztát, próbáltunk az árusoktól információt gyűjteni, és végül értékeltük a káposztákat.

A Teleki téri piac áriusainál, a Népszínház utcai zöldségeseknél, a Rákóczi téri csarnokban, és egy Harminckettesek terén működő hentesnél kóstolunk savanyúkáposztát az ajánlások alapján, hogy eldöntsük: melyik a legjobb józsefvárosi káposzta.

Csak a vecsési

A vecsési káposzta ugyan még nem bejegyzett hungarikum, de fogalomnak számít a savanyúságok körében. Gyakorlatilag nincs az országban savanyúságárus, aki vállaltan nem Vecsésről hozná a portékáját, mindenhol azt halljuk, hogy csak a vecsési az igazi, de tulajdonképpen nem is kapni mást.

Vecsés egy 20 ezer fős kisváros Pest megyében, csodával határos tehát, hogy az egész országot képesek ellátni savanyúsággal és főleg káposztával. A város korábbi polgármestere 2012-ben egy interjúban be is vallotta, hogy ekkora igényt nem tudna kiszolgálni a település, így más, „hasonló talajtulajdonságokkal rendelkező” vidékek termelőitől is fogadnak alapanyagot, a feldolgozás módja viszont ugyanaz, így ezekre is ráillesztik a „vecsési” védjegyet.

Természetesenaz összes megkérdezett zöldséges és savanyúságos az állítja, hogy Vecsésről hozza a káposztát, illetve 20-30 vagy akár 50-60 éve személyesen is ismerik az őstermelőt, aki készíti, így az övék a legjobb, a legeredetibb, a legvecsésibb.

Melyik az igazi?

A Népszínház utcán három különféle zöldségeshez is betérünk, de hamar kiderül, hogy mindhárman ugyanott szerzik be a káposztát, így a harmadikat már nem kóstoljuk meg. Az egyik Népszínház utcai zöldséges azt állítja, hogy valójában összesen két igazi őstermelő és savanyúságkészítő van Vecsésen, az összes többi csak rámondja, hogy onnan jön. Nem kérdés persze, hogy ő az igazitól veszi a káposztát.

A másik zöldséges megsúgja nekünk, hogy közel sem mindig ugyanolyan az érkező káposzta minősége, néha 1-1 szállítmányon belül is nagyon változó két külön adag íze. Valamikor sokkal savanyúbb, máskor sósabb, és valójában fogalmuk sincs, hogy ez mitől függ.

Hogyan készül?

„Nekem arról fogalmam sincs, én csak eladó vagyok” – mondták több helyen. A Teleki téri piac egyik árusa (ha szemben állunk a két savanyúságossal, akkor a bal oldali) viszont nagyon felkészült szakmailag, mindent elmond a káposztasavanyításról, kiderül, hogy maga is csinálta évekig, de most már csak árulja. 

Tudomása szerint a hordóban érkező káposzták mind természetes savanyítással készülnek: a káposztát sózzák, majd erjedni hagyják. A zacskózottakhoz viszont muszáj valamiféle mesterséges szert adni, ami leállítja a továbberjedést. Eszerint a kerületben kapható összes kimérős káposzta kizárólag természetes erjesztéssel készült, reméljük, hogy így is van, de egy kicsit túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Melyik a legjobb?

Ha sorrendet szeretnénk felállítani, akkor mindenképp a Népszínház utcai zöldségeseknél kapható savanyúkáposzták vezetnek, 2. helyezett a Teleki téri piacon a Rézner Kft. káposztája, harmadik pedig a Rákóczi csarnoknál a bejárathoz közelebbi savanyúságos terméke. Kifejezetten rossz egyik sem volt, főzve valószínűleg nagyjából hasonlóak lennének, ám ha csak úgy ennénk, a fenti sorrendet javasoljuk.

Szöveg: Ádám Judit; Videó és képek: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben