Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Illemtan lépésről-lépésre

Nevelő, motiváló lépcsők a Vajdában

2021. január 11. hétfő

Az elmúlt években terjedt el annak ötlete, hogy a nevelési-oktatási intézmények lépcsőit – nem titkolt nevelési célzattal - a viselkedéskultúra alapjainak elsajátítását, vagy éppenséggel megerősítését célzó udvariassági kifejezésekkel dekorálják.

Az elgondolás a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola vezetőségét is megihlette, így a tanévkezdés előtt az első emeletre vezető lépcsősort felcímkézték. A sor tetején a „Jó reggelt kívánok!” üdvözlés kapott helyet. Ezt a gyerekeket motiváló felirat, a „Büszke vagyok rád!” követi, de nem maradt ki a két fontos „varázsszó”, a „Köszönöm szépen!” és a „Bocsánat!” sem.

A nevelő és motiváló lépcsősor csak a kezdet: tanító lépcsőkkel teszik majd teljessé a második emeletre feljutást. Az alsósok számára szorzásokat, a felsősöknek történelmi eseményeket és a hozzájuk tartozó évszámokat festenek majd fel. A diákok így akaratlanul is elsajátítják a szembeötlő információkat. „Fontos, hogy minden nap látják a gyerekek, és bár nem tudatosan tanulják, rögzül bennük az ismeret” – fejtette ki Hargitainé Őri Katalin, az iskola igazgatója.

Nemcsak a lépcsősort díszítették fel az elmúlt hónapokban, hanem tanári összefogással a folyosókat is elkezdték újramázolni, és a falakra színes útbaigazító táblákat festettek, de további dekorációkat is terveznek. Az ablakokra függönyök kerültek, raklapokból készült ülőkéket helyeztek színes díszpárnákkal az osztálytermek elé, ahová a gyerekek szünetekben bekuckózhatnak. Az igazgató szerint a cél az iskola otthonosabbá tétele, hogy a gyerekek minél jobban érezzék magukat.

Szerző: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben