Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Évfordulós hírességek

A dalszerzőtől a régi térképek mesteréig

2021. január 11. hétfő

Józsefváros híres polgárai közül jópárnak volt kerek évfordulója 2020-ban. Az új év elején összeállításunkkal rájuk emlékezünk.

Tíz éve hunyt el Szenes Iván, számtalan híres sláger szerzője, akinek népszerűsége a mai napig töretlen. A Tisztviselőtelepen született, élt és alkotott. A tavaly augusztusi, jubileumi 10. Szenes Iván Emlékkoncertől lapunk is beszámolt, helyszíni tudósításunkat itt olvashatják újra.

Három jelentős képzőművész is tíz éve halt meg. Búza Barna szobrász – akinek 110 éves születési évfordulója is tavaly volt –, a Százados úti művésztelepen dolgozott. Az 1970-es években a kerület parlamenti képviselője volt, 2010-ben díszpolgári címet kapott. M. Szűcs Ilona festőművész, aki férjévével, Martsa István szobrásszal a híres József utcai műteremházban dolgozott, Józsefvárosról szóló helytörténeti könyvek szerzője is. Józsefváros önkormányzata Becsületkereszttel tüntette ki. Piros Tibor Munkácsy-díjas grafikusművész 60 éven át lakott a Baross utcában. A tervezőgrafika minden ágában alkotott, s Magyarország hivatalos címerén kívül több mint 20 város címerét tervezte.

Húsz éve halt meg Delly Rózsi operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, aki a Stáhly utcában lakott. Évtizedeken át ő volt az Opera egyetlen szoprán Wagner-hősnője. Oetl Antal vasöntő mester 110 éve halt meg. Ő az Asztalos Sándor utcában építtette fel vasgyárát, és úttörőnek számított a szakmájában. A gyárában készült a Keleti pályaudvar vasszerkezete is.

Cholnoky Jenő földrajztudós 150 éve született. A magyar geográfia egyik legnagyobb tudósa a Gyulai Pál utcában élt és alkotott 1920 és 1950 között. 50 könyv, 700 tudományos dolgozat és számos cikk szerzője.

Két korszakos színésznő született 170 éve, akik a Józsefvárosban álló régi Nemzeti Színházban aratták sikereiket. Blaha Lujza, a „nemzet csalogánya” a népopera műfajában érezte a legjobban magát. Róla nevezték el a teret, ahol egykor a Nemzeti Színház állt. Jászai Mari a Nemzeti Színház nagyasszonya volt, az egyik legnagyobb magyar tragika.

190 éve halt meg Katona József, akinek műve később a Nemzeti Színház legfontosabb darabja lett. A Szentkirályi utcában élt néhány éven át, és ekkor alatt írta a Bánk Bán számos fejezetét is.

190 éve született Divald Károly gyógyszerész, aki a magyar fényképészet úttörője volt. A Kisfaludy utcában nyitotta meg fényképészeti és grafikai műhelyét, ahol nemcsak egyedi képeket készített, hanem sokszorosított is, és fényképes levelezőlapokat is gyártott.

250 éve született Karacs Ferenc rézmetsző mester, akinek háza a Szentkirályi utcában állt. A térképészként is dolgozó művész térképeiről rézmetszeteket készített.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: részletek a galériában

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben