Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szolidáris kerület: étel elvihető!

Ha sok, elajándékozzák

2021. január 12. kedd

Szeptemberben foglalkoztunk az akkor még friss, Túl sokat főztem, VIII. kerület nevű Facebook-csoporttal. A szolidaritásra épülő mozgalomnak sem a koronavírus-járvány, sem az ünnepek nem tettek be: megduplázódott a létszám és sorakoznak az adakozó bejegyzések.

Nemcsak főzni lehet sokat, vásárolni is – a „felesleget" elajándékozni pedig jó. „Nemrég vettem a török boltban fagyasztott falafelt. 4-5 darab hiányzik belőle. Nem ízlett, viszonyítási alapom nincs, mert korábban sosem próbáltam. Szóval lehet, hogy tényleg nem finom, de az is lehet, hogy csak nekem nem ízlik. Emellett van még 4 darab fagyasztott hortobágyi palacsinta. Van még egy paradicsomos babkonzerv is. 2023 októberéig eláll. (…) Aki szeretné, egyeztetés után át tudja venni” – ez csak az egyik, január 8-ai bejegyzés a Túl sokat főztem, VIII. kerületi csoportból. Mindegyik élelmiszer gazdára talált.

Egri Diána, a kerületben élő alapító, lapunknak korábban azt mondta: „Józsefváros éppen szociálisan kezdett kinyílni, így arra gondoltam, biztos találok egy maroknyi embert, aki hasonlóan gondolkodik az étel kidobásáról, mint én.” Diána nem csak magánszemélyeket „talált”, a King lepény Falatozó bejegyzésével is találkoztunk január 2-án. A Déri Miksa utcában található falatozó nyolc doboz házi kocsonyát és kilenc doboz marhagulyáslevest ajánlott fel az éhes kerületieknek. 

December 28-án négy adag disznóhús mentes töltött káposzta és egy diós bejgli talált gazdára a Teleki téren, két nappal korábban pedig szilvás karajt és töltött káposztát kapott valaki a Víg utcából. A csoport népszerűségét mutatja, hogy olyanok is tagjai, akik már nem is laknak Józsefvárosban. „Halihó! Van 2 csomag csokipudingom, amit az életbe nem fogok lefőzni. Ha valaki kéri, már nem a nyolcban lakok, de szinte minden nap ott járok”

Szerző: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben