Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Figyeljünk egymásra!

Jön a hideg, -20 °C is lehet

2021. január 12. kedd

Az eddigi viszonylag enyhe télhez képest a hét második felétől jóval hidegebb idő jön: néhol hóeséssel, de mindenhol -10 °C alatti hőmérséklettel, aminek már komoly veszélyei is vannak. Vigyázzunk egymásra, segítsünk egymásnak!

Eddig megúsztuk a telet nagyobb zimankó és havazás nélkül, legalábbis Budapesten. Madridban például a múlt hétvégén 50 éve nem látott havazás volt, alaposan megbénítva az életet. Hétvégére azonban Szibéria felől érkező hideg kontinentális levegő érkezik Magyarország fölé, és szinte mindenhol -10 °C alá hűl a hőmérséklet, néhol akár -20 °C is lehet. Erre pedig érdemes már most felkészülni.

Már 50-nél többen fagytak meg

A kijárási korlátozások miatt ugyan kevesebbet vagyunk az utcán, és a nagy hideg főleg éjszaka jelentkezik, de nemcsak az utcán jelent veszélyt a hideg. A kihűléses halálesetek jelentős része nem az utcán történik, nem fagyhalál. A kihűlt, fűtetlen lakásokban nem is kell extrém hidegnek lenni ahhoz, hogy tragédia történjen. 

A kihűléses halálhoz nem kell fagypont alá süllyednie a hőmérsékletnek, már +5 °C-os környezetben, vagyis egy fűtetlen szobában is meghalhatunk, ugyanis a testhőmérséklet lecsökkenése a döntő, nem a külső környezeté. A 2020 októbere és decembere között Magyarországon történt 54 fagyhalál többsége fűtetlen lakásokban történt kihűlés következménye volt.

Veszélyes a fűtetlen lakás

Míg korábban inkább a városokban volt jellemző a fagyhalál, most inkább a kisebb településeket érinti ez a probléma. Budapesten is csökkent a kihűléses halálesetek száma, ez a tényt a fenti adatot közlő Magyar Szociális Fórum a hajléktalanokkal való fokozott törődésnek tulajdonítja.

Különösen veszélyes a nagy hideg a szabadban, ezért a Máltai Szeretetszolgálat is arra szólít fel, hogy figyeljünk a hajléktalan emberekre, akik a szeles kapualjakban, lépcsőházakban, parkokban vagy az utcán húzzák meg magukat. A hideg, a nem megfelelő öltözék és a legyengült szervezet együtt tragédiához vezethet, ezért a szociális munkások is igyekeznek fűtött, zárt intézményekbe vinni az utcán élőket.

Van segítség, hívjuk őket!

Ha olyan embert látunk, akit veszélyeztet a kihűlés vagy a fagyási sérülések, mi is segíthetünk. Nemcsak meleg ruhával, takaróval, kalóriában gazdag étellel (például csokoládé) és meleg (de nem forró) teával kínálhatjuk a veszélyeztetetteket (az alkoholt kerüljük, mert hamisan csökkenti a hidegérzetet), hanem hívhatjuk a Józsefvárosban utcai szociális munkát végző Menhely Alapítvány nonstop diszpécserszolgálatát is a +36 1 3384186-os telefonszámon.

A kijárási korlátozások miatt most kisebb az esélye, hogy a veszélyben lévő fedél nélkül élőket észrevegyék. De nemcsak az éjszaka kutyát sétáltatók vagy a munkába induló vagy munkából hazatérő embereknek kell nyitva tartaniuk a szemüket, hanem most érdemes jobban figyelni az egyedül élő idősebb társainkra is. A kihűléses eseteknél minél hamarabb érkezik a segítség, annál nagyobb az esély a túlélésre.

Nagy hidegek a múltból

Az elmúlt éveket nézve 2013-ban márciusban érkezett különösen hideg levegő az országba. Hidegrekordok dőltek meg – volt, ahol -18 °C-ot mértek –, az országban több helyen orkán erejű szél is tombolt, a havazás pedig több települést vágott el a külvilágtól. Az önkéntes segítők szerepe és a lakossági összefogás akkor is különösen fontos volt a tragédiák megelőzésében.

Nem felejtjük el 1987 januárját sem, amit azóta is sokan emlegetnek, akik már éltek akkor. Január közepén három napon keresztül havazott és több hidegrekord is megdőlt, az ország egyes részein -25 °C alatti hőmérsékletet is mértek. A fővárosban erős szél mellett 60 óra alatt 50 centiméteres hó hullott, leállások voltak a közlekedésben, és gondokat okozott az élelmiszerboltok ellátása is.

1890 óta jegyzik fel a hőmérsékleti adatokat. A legalacsonyabb januári feljegyzett hőmérsékletet 1942. január 24-én Baján mérték, -34 °C volt, de ennél is fagyosabb volt az 1940-es február 16-a Miskolc mellett, akkor -35 °C-ot fokot mutattak a hőmérők.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Pexels, Pixabay és Fortepan / Szalay Zoltán

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben