Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Idei költségvetésről, állami elvonásokról

Pikó András polgármester 2021 kilátásairól

2021. január 13. szerda

Mit várhatunk az idei évtől és az ellenzéki önkormányzatokat sarcoló kormányzattól? – erről beszél videójában Pikó András polgármester. Szóba hozza a készülő idei költségvetést, a járvány elleni védekezést és azt, miként nehezíti mindezt a kormány és a Fidesz hozzáállása.

„A járvány rendkívüli gazdasági következményekkel jár, nemcsak a családok, az egyének, hanem az önkormányzatok, a közösségeink számára is” – mondja videójában Pikó András, Józsefváros polgármestere. Emlékezetet, hogy az önkormányzatok bevételei elapadtak, ráadásul a kormány nemhogy segítené a járványkezelésben az önkormányzatokat, hanem még „meg is sarcolja azokat”.

Konkrét számok is elhangzanak a videóban. Eszerint tavaly az önkormányzat elveszítette a működési kiadásaink tizedét, 2,1 milliárd forintot. Ehhez jön még a fejlesztésektől elvont 1,125 milliárd forint, valamint a káptalanfüredi tábor befejezésére szánt 1,7 milliárdos állami támogatás visszafizetése is.

Az 1,125 milliárdos, korábban megítélt, majd a járvány elleni védekezésre hivatkozással visszavont állami pénzről – ennek nagy részéből önkormányzati bérlakásokat újítottak volna fel – a Józsefváros újság itt írt bővebben, a táborra fordítható felújítási pénz visszafizettetéséről pedig itt olvashatnak összefoglalót.

Az összesen mintegy 5 milliárd forintról a videóban Pikó azt mondja: „ez nem az én pénzem, nem a képviselőké, hanem az önöké, nem tőlünk vették el, hanem önöktől, ezért együtt fogjuk visszaszerezni, és aki azt hiszi, hogy a józsefvárosiak brutális megsarcolásáról hallgatni fogok, és nem küzdünk ez ellen, az biztosan téved”.

A polgármester kitér arra is, kit okol a helyzetért. Mint mondja, „mindenkinek tudnia kell, hogy ebben a brutális sarcolásban mi volt a kormány és a Fidesz felelőssége – azé a fideszé, amely nem képes belenyugodni a 2019-es önkormányzati választások eredményébe és ezért Budapest, és különösen Józsefváros lakosságát bünteti.”

Pikó szerint „ebben az elkeserítő helyzetben kell megalkotnunk Józsefváros 2021-es költségvetését”. Ám azt ígéri, hogy „2021-ben is biztonsággal fogjuk működtetni az önkormányzatot, ellátjuk kötelező feladatainkat, és nem mondunk le arról sem, hogy a leginkább rászorultakat segítsük”. Továbbá – folytatta – „visszaszerezzük a fejlesztési forrásokat, a közösség erejével legyőzzük a járványt és befejezzük a káptalanfüredi gyerektábort”.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Nagy Dániel; Videó: Józsefvárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben