Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az underground legenda újjáéled

Újranyit a Tilos az Á a Mikszáth téren

2021. január 14. csütörtök

Egykori nevén és helyszínén, a Mikszáth téren újranyit a legendás underground hely, a Tilos az Á. A rendszerváltás környékén a Tilos az Á Belső-Józsefváros megkerülhetetlen intézménye volt és mindenféle érdekes és értékes ötletnek helyt adott. Itt startolt el például 1991-ben a Tilos Rádió.

Újranyit a budapesti underground kultúra egykori központja, a Tilos az Á – számolt be a hírről a 24.hu. A szórakozóhely régi helyén, a Mikszáth téren jelenleg a Zappa Café működik, az azonban „nem mondja el megfelelően a hely történetét” – írta a Facebookon Somogyi Zoltán, aki három másik szórakozóhely, a Kuplung, a Zöld Pardon és az Instant alapítói és tulajdonosai nevében is nyilatkozott az újranyitás tervéről.

„A Mikszáth tér 2. is történelmi hely. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C… Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott” – folytatódik a bejegyzés. A kezdeményezés elindítói szerint a járványhelyzet enyhülésével nyit a Tilos az Á.

Az egykori Tilos az Á-val a Józsefváros újság is foglalkozott az Egykori legendás szórakozóhelyek című összeállításában. A ’90-es évek elejének kultikus, főleg underground szórakozóhelyei ugyanis Józsefvárosban voltak – akkor kerületünk volt a budapesti „bulinegyed”. 

A Tilos az Á-val kezdődött

A rendszerváltás környékén a Tilos az Á Belső-Józsefváros megkerülhetetlen intézménye volt. A zenés szórakozóhely a hajdani Bakony étterem helyén működött a Mikszáth tér és a Szentkirályi utca sarkán – ma a Zappa Bistrót találjuk itt. 1989 novemberében az alapítók – egy végzős bölcsész egyetemista, egy könyvkötő, egy másik egyetemista, aki később diplomata lett és egy műszaki mérnök – elindultak moziba, megnézni a Brian életét. Előtte betértek a Bakony étterembe egy sörre, ahol rajtuk kívül csak a két felszolgáló ücsörgött, akik elpanaszolták, hogy hamarosan el fogják őket bocsátani, mert a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat nem kívánja tovább üzemeltetni a Bakonyt. 

Az akkor 27 éves Németh Vladimír másnap ellátogatott a magyar származású amerikai milliárdos üzletember, George F. Hemingway – később a Honvéd FC tulajdonosa is volt – által frissen alapított Orient Rt.-be, ami a rendszerváltás környékén száznál több egykori vendéglátócéget privatizált, és két nap alatt üzletet is kötöttek. A négy alapító letett százezer forintot, amit felújításra fordítottak. Kalákában nekiálltak székeket festeni a haverokkal, ácsoltak egy galériát, és külföldi példák – leginkább az amszterdami de Kroeg kocsma – alapján kialakítottak egy helyet, ahol hideg a sör, meleg a kávé, jók az italok, és ami izgalmas kulturális kezdeményezéseknek ad teret. Ez lett a legendás Tilos az Á, ami szilveszterkor nyílt meg.

Itt startolt a Tilos Rádió

Mindenféle érdekes és értékes ötletnek helyt adott a Tilos az Á: keddenként a Szabad Kezdeményezések Hálózata, szerdánként a Fidesz alakuló külügyi tagozata járt ide munkamegbeszélésekre. Hétfőnként a Kontroll Csoport zenekarból ismert Kistamás László által alapított Vákuum TV élő médiaperformansz adásait élvezhette az 50-100 fős publikum. Színházi és képzőművészeti elemekkel átszőtt műsorszámaikba bevonták a közönséget is, így lett az alkotóközösségnek oszlopos tagja Till Attila, akinek innen indult a karrierje. Csaposként itt dolgozott Szabó Győző színész, aki a Katona József Színházban alkotó Vajdai Vilmos színész-rendezővel itt alapította a TÁP (Tilos az Á Performance) Színházat.

Itt startolt el kalózadóként 1991-ben a Tilos Rádió is. Délelőtt kazettára felvették a műsorokat, amik délután kerültek adásba. Már akkor sok zene szólt a Tiloson, amit főleg a szórakozóhely legendás DJ-jének, Palotai Zsoltnak lehetett köszönni – máig a nemzetközi hírű lemezlovast tekintik minden modern magyar DJ atyjának. Az egykori törzsközönség és a működtetők egy része a hazai kulturális színtér mellett a médiában is felbukkant, a Magyar Narancsban vagy a 2000-ben elinduló Rádió C-ben, ami az első hazai roma rádió volt – szintén a kerületben. Az „Á” 1995-ig működött. Sok minden megváltozott addigra a szcénában, rengeteg új rivális hely nyílt, és hatósági zaklatásokkal is küzdeniük kellett, az alapítók szerint részben azért, mert valaki szemet vetett a helyre.

Szerző: Józsefváros újság; Képek: Nagy Dániel; Fortepan / Szigetváry Zsolt, Vova, Urbán Tamás; Videó: Pálinkás János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben