Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösségi Részvételi Iroda

Dóra, Józsefváros önkéntes őrangyala

2021. január 14. csütörtök

A járvány második hullámában sem hagyják magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának önkénteseit bemutató sorozatunkban ismerjék meg Dórát.

„Nemcsak a két ünnep között, hanem már jóval előtte, a járvány második hullámának kezdetén újra aktiválták magukat az önkénteseink” – mondta lapunknak nemrég Balázs-Piri Kató, a Közösségi Részvételi Iroda közösségi koordinátora (képünkön).

Tavasszal 70-80 emberrel dolgoztak, jelenleg kevesebb, 20-25 fő vesz tevékenyen részt a programban. Sorozatunkban közülük mutatunk be néhány elkötelezett segítőt, elsőként Dórát.

Merni újra bízni

Önkéntesként Reymeyer Dóra december 24-én és 25-én például kutyasétáltatást vállalt. „Az ünnep volt nekem is! Jól esett a karácsonyi ebéd után felállva egy idegen kutyát sétáltatni. Tudom elcsépelt, de tény: aki ad, az kap is” - magyarázza. Dóra, aki a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CAPE) tagja, színházban dolgozik, így tavasszal sok ideje szabadult fel, ezért is jelentkezett az önkéntes csapatba. 

A tavaszi, első hullám idején Dóra az ételcsomagok készítésénél segített, információs plakátokat rakott ki, továbbá tájékoztatást nyújtott a veszélyeztetett korosztályba tartozóknak telefonon. Mára elfoglaltabb, de szorít időt az önkénteskedésre, nem is hagyna fel vele. Szerinte az önkéntesség pozitív hozadéka, hogy észrevesszük azt: a kicsi segítség is óriási.

Szerinte ez sokat számít azoknak, akik elszigetelődve, magányosan élnek, és a virtuális világnak nem az ismerői, eszközeinek pedig nem birtoklói. „Ember és ember között nagyon kevés kell ahhoz, hogy kölcsönösen kapjanak egymástól. Jó élmény volt ezt idegen emberek révén is megtapasztalni.” Dóra ezért arra biztat, hogy merjünk újra bízni egymásban, és előbb a jót feltételezzük a másikról.

Célirányos toborzás

A tavalyi év végén a Közösségi Részvételi Iroda munkatársaitól az önkéntesek elismerő oklevelet kaptak köszönetképpen, és kis ajándékkal is kedveskedtek nekik. A tervek szerint békeidőben – a járvány után is dolgoznának együtt, ezért már célirányosan keresik a további tagokat is.

A tevékenységek szerint négy csoportba lehet jelentkezni: a zöld számosokhoz, a szociális segítő feladatot ellátókhoz, a rendezvényeken részt vevőkhöz, és a tájékoztató, plakátoló, szórólapozó csoportba. „Ha csoportonként 5-8 fő lesz, akire bizton számíthatnak, az már elég jó eredmény”- bizakodott a közösségi koordinátor.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka, Reymeyer Dóra

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben