Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Online foglalkozásra álltak át

A koronavírus sem állította le a Mentor programot

2021. január 14. csütörtök

Nyáron is lesz segítség: általános és középiskolás gyerekeket mentorálnak a Kesztyűgyárban, most már személyesen is.

Márciusban is folytatódott a Kesztyűgyár Közösségi Házban a Mentor program, amelyre a megszokott módon, a környező iskolákból érkeztek tanulók, az általános és középiskolás korcsoportból. A diákok többsége a házi feladatban, a tananyag megértésében, az írás- vagy szóbeli feladatok gyakorlásában kért segítséget, de sokan érkeztek érettségi vizsga felkészülésre is. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt azonban a foglalkozásokat online felületre kellett átvinni, így – a hazai oktatáshoz hasonlóan – előtérbe kerültek a különböző kommunikációs applikációk és üzenetküldő programok. A Mentor programmal együttműködő családok nagy része viszont nem volt felkészülve online tanulásra: hiányoztak az eszközeik és a felhasználói tudásuk.

A józsefvárosi családok számára a számítógépek hiánya okozta a legnagyobb problémát, amit adományokból és egyéb felajánlásokból próbált pótolni a Kesztyűgyár Közösségi Ház. Az átállás első időszaka nem volt zökkenőmentes: az időpontok, a mindkét fél számára használható kommunikációs platformok megtalálása, a feladatok online formára átalakítása rengeteg időt és energiát emésztett fel. A kezdeti nehézségek után viszont, áprilisban és májusban már gördülékenyen ment a közös munka.

A Kesztyűgyár azt tapasztalta, egyre több kérdéssel keresik fel a gyerekek a segítő tanárokat. Ennek oka részben az iskolai feladatok sürgető határideje volt, másrészt azonban, aki már lemaradásban volt, ebben az időszakban még inkább egyedül maradt a kérdéseivel, és még fontosabbá vált számukra a segítő tanár támogató jelenléte. 

Júniustól lassanként visszatért az élet a normál kerékvágásba, így a Kesztyűgyár is újra személyesen várja a diákokat. A tanév végét megelőző két hétben sokan kaptak lehetőséget javításra vagy a pótvizsgák elkerülésére, a Mentor program pedig megpróbálta támogatni őket, és csökkenteni lemaradásukat az adott tananyagban. A nyári szünetben sem áll le a program, továbbra is várják azokat a tanulókat, akik korábbi lemaradásaikat szeretnék pótolni vagy pótvizsgára készülnek. 

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: MTI/Komka Péter

A cikk a Józsefváros újság 2020.06.24-i számában jelent meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben