Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Járványhelyzetben is forognak a gépek, változatlan áron

Népszerűek a kerület szociális mosodái

2021. január 14. csütörtök

A Józsefvárosban néhány éve létrehozott, szociális alapon működő mosodák szolgáltatásait nem csak a környékbeliek, hanem a kerület távolabbi pontjain élők is szívesen igénybe veszik.

A Diószegi utcai egység általában dugig van, és a Szerdahelyi utcai mosodában is szinte mindig teljes kihasználtsággal dolgoznak a gépek. Időpontot kérni személyesen és telefonon is lehet. A mosás-szárítás csupán 200 forintba kerül. A Szerdahelyi utcában található Köz(össégi)hely és Mosoda a Magdolna Negyed Városrehabilitációs Program egyik projektelemeként nyílt, és évek óta népszerű.

Az intézmény azoknak a környéken élő, hátrányos helyzetű lakóknak nyújt segítséget a mosásban és a szárításban, akiknek nincs mosógépük, vagy akiknél a ruhák teregetése otthon nem megoldható, például a vizes falak vagy helyhiány miatt. De nem csak ők mosathatnak: a szolgáltatást minden józsefvárosi lakcímkártyával rendelkező lakos igénybe veheti, csak csak regisztrálnia kell.

Egyből kettő

A Szerdahelyi utcai közösségi mosoda népszerűségét és hasznosságát felismerve a fenntartó Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) 2019-ben újabb egységet nyitott az Orczy-negyed programhoz kapcsolódóan a Diószegi utcában.

Marad az ár

Egy adag, azaz egy nagy kosárnyi, 8 kg súlyú ruha mosás-szárítás térítési díja kezdettől 200 forint, ami tartalmazza a mosószer és az öblítő árát is. Az összeget eddig sem emelték, s nem is tervezik, mert a cél az, hogy a szolgáltatás megfizethető maradjon a leginkább rászorult személyeknek, családoknak is.

A mosást-szárítást előjegyzés alapján végzik, személyesen és telefonon is lehet időpontot foglalni. Előfordul, hogy az egyeztetett időpontban az ügyfél mégsem jelenik meg, vagy későn mondja le a foglalását, de ezért nem jár szankció.

Szabály szerint

A ruhák átvétele, tisztítása és kiadása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) által előírtak, illetve a mosodák belső szabályzata szerint zajlik. A gépek kezelése az alkalmazottak feladata. Kizárólag otthon átválogatott, szortírozott, zsebbel kifelé fordított ruhát vesznek át, alsónemű tisztítását nem vállalják, illetve ha bogárfertőzésre utaló jeleket találnak, a ruhákat visszaadják. Ebben az esetben viszont tanácsot adnak az otthoni fertőtlenítés módjára.

Az üzletekben ANTSZ által bevizsgált mosóporral mosnak, ami fertőtlenítő hatású, így a tavaszi járványhelyzetben is működhettek, és működnek most is, a második hullám idején. A mosást lehet kérni 40, 60 és 90 fokon is. A nagyobb drapériák, szövetek tisztává varázslására a Szerdahelyi utcai mosodában van lehetőség, ott a korábbi fejlesztés során ugyanis éppen ezért szereltek be nagyobb kapacitású gépeket. Ott vannak fűtőszálas gépek is, amik akkor is működnek, ha a vízmelegítő rendszer meghibásodik.

Várakozni tilos

A teljes mosási-szárítási idő 90 perc. Korábban az ügyfél helyben megvárhatta, míg lejár a program, de a járványhelyzet miatt erre most nincs lehetőség, vissza kell jönni a ruhákért. A tervezéskor a gyerekkel érkezőkre is gondoltak: kreatív- és játszósarkot alakítottak ki – de most ez a rész is használaton kívül van.

Közösségi tér is

A mosodák elsődleges funkciójukon kívül közösségi térként is működnek, a betérők tájékozódhatnak a kerületben elérhető szociális szolgáltatásokról, szabadidőprogramokról is. A korábbi elképzelések szerint a Szerdahelyi utcai üzletben, amely jóval nagyobb, mint a Diószegi utcai, terápiás jellegű segítőbeszélgetéseket, csoportfoglalkozásokat, kézműves- foglalkozásokat is szerveztek volna, de erre nem volt igény. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ügyfelek, mivel általában ismerik egymást, nem nyitottak csoportos beszélgetésre, foglalkozások tartására pedig a beszűrődő forgalom zaja miatt nem ideális a helyiség. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Huszár Boglárka

A cikk a Józsefváros újság 2020.09.30-i számában jelent meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben