Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lelki támogatás a várandósság idején

Ép testben két lélek

2021. január 14. csütörtök

Halmozottan hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő kismamák egészségtudatosságának fejlesztésére indul tanácsadás a kerületben idén ősszel. A programba az Orczy- és Magdolnanegyed lakóit várja a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) józsefvárosi csapata, a találkozóknak a Magdolna 47. szám alatti Fókusz Női Közösségi Központ ad helyet.

Legyen élmény a szülés

A mélyszegénységben élő nőknek van a legkevesebb lehetőségük és esélyük arra, hogy várandósságuk alatt akár szakmai, akár lelki támogatást kapjanak felmerülő kérdéseik, problémáik, félelmeik megvitatására, pedig ez mind a saját, mind a babájuk egészségét is szolgálná – mondja a kerületben élő Novák Julianna, perinatális szaktanácsadó, dúla. A szakember a Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program részeként megvalósuló kezdeményezés ötletgazdája. A program célja, hogy ezeket a nőket is ellássák azokkal az információkkal, melyek a nyugodt, békés gyermekvárást és szülést segítik elő. A részvétel ingyenes és nem jár semmiféle kötelezettséggel.

Személyre szabva

A program klubfoglalkozásként működik majd. Lesznek előadások, illetve terveznek csoportos és egyéni beszélgetéseket is. A szervezők azt ígérik, segítenek a kismamáknak felkészülni a baba érkezésére, tanácsot adnak az egészséges életmód kialakításához, eligazítanak a várandóssággal, szüléssel kapcsolatos lehetőségekben és az újszülött érkezésekor legfontosabb holmik beszerzésében, sőt, a szülés után is rendelkezésre állnak. A részt vevő kismamák kísérése mégis személyre szabott. „A legfontosabb, hogy alkalmazkodjunk az anyához, és azt nézzük, éppen mire van szüksége, mivel tudjuk elősegíteni, hogy minél könnyebb legyen számára a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak” – emeli ki Novák Julianna.

Több szem többet lát

A projekt lebonyolításában részt vállaló civil szervezet 5 tagja közül 4 Józsefvárosban él, többségük kisgyermeket nevelő édesanya, akik mindannyian szívügyüknek tekintik, hogy segítsék a legkiszolgáltatottabb körülmények között élő nők minél szélesebb körű tájékoztatását. „A várandósság körül az anyákat ellátó szakszemélyzet – a körzet szerint kijelölt védőnő és orvos – sokaknak az egyetlen információforrás, ahonnét tájékozódni tudnak. Az időhiány miatt azonban sokszor nincs lehetőség alaposan megbeszélni a kismamát foglalkoztató kérdéseket. Mi ennek adunk teret egy-egy találkozáskor.

Én például nagyon jó szülésfelkészítő foglalkozásokon vettem részt, az ott megszerzett tudást szívesen – fejti ki Bitaróczky Eszter, a program egyik mentora.

Egymás közt

Egy kismamában rengeteg kérdés vetődik fel a várandóssággal és a szüléssel összefüggésben, főleg, ha első gyermekét várja. A tapasztalat szerint sok esetben az anyák összeülve, tapasztalataikat megosztva, beszélgetve is segíthetik egymást. „Gyakori, hogy egy első gyermekét váró anyuka tart a szülés élményétől. A félelem, sőt esetenként a szüléstől való kontrollálatlan rettegés leginkább a negatív szüléstörténetekből táplálkozik. Ilyen esetben már az sokat adhat, ha rémtörténetek helyett pozitív szülésélményeket hallanak akár egymástól, akár tőlünk” – véli Palkó Borbála, a Mandák-házban működő baba-mama csoport oszlopos tagja, aki maga is három kisgyereket nevel.A projekt mentorai valamennyien elvégezték az elmúlt években a MODULE szervezésében elérhető dúla-képzést. Egyetértenek azzal a felfogással, hogy a várandósság és a szülés folyamatára legjelentősebb hatást az gyakorolja, hogyan érzi magát az anya. „Azonban nem vagyunk egészségügyi szakemberek, a szakmai kompetenciahatárokat megtartjuk” – mondja Palkó Bori. Vagyis, ha olyan problémával találkoznak, ami nem az ő hatáskörük alá tartozik, az érintettek kezét nem engedik el, hanem tovább irányítják a megfelelő kerületi, vagy kerületen kívüli segítő szervezethez. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Takács Mária

A cikk a Józsefváros újság 2020.10.07-i számában jelent meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben