Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Anyaparadicsom a magdolna utcában – több, mint közösségi tér

Énidőt minden anyának!

2021. január 14. csütörtök

A kisgyermekes anyáknak is szükségük van olyan időre, amikor pihenhetnek, feltöltődhetnek. Józsefvárosban van egy hely, ahol végre kiereszthetik a fáradt gőzt, kikapcsolódhatnak, miközben szemük fényéért sem kell aggódniuk.

Ami jó az anyának, öröm a babának

A várva várt kisbaba megszületését követően gyakran előfordul, hogy az anyuka segítség, társaság nélkül marad. A Józsefvárosban működő Én/idő-ben viszont támogató közösségre lelhetnek az édesanyák: itt kikapcsolódásra, sportolásra és tanulásra is van lehetőségük. A program annyira népszerű, hogy a kezdeményezést megvalósító csapatot november 7-én Józsefvárosi Közösségekért díjjal tüntették ki.

Ha egyedül nem megy

Éva a férjével egy Baranya megyei kisvárosból költözött a kerületbe. Munkája miatt nem volt igazán ideje ismerkedni a környékükön élőkkel. Szülei még aktív korúak, férjének édesanyja messze, vidéken él, így kislányuk születése után nem számíthatott segítségre, egyedül kellett megbirkóznia a nehézségekkel. „Amikor végre eljutottam odáig, hogy a napirendünkben állandósítani tudtam a sétát, akkor találtam rá az Én/időre.

Nem is hittem, hogy létezhet olyan hely, ahol nemcsak meghallgatnak, megértenek, jó tanácsokkal látnak el, de még egy kávét is meg tudok inni nyugodtan, miközben a gyerekem is jó kezekben van.” Ezért hetente többször is ellátogatnak a „klubba”, meséli Éva, miközben gyermeke boldogan küzdi fel magát a babzsákfotel tetejére.

Énidő mindenkinek

A Fókusz Női Közösségi Központ 2018-ban indította útjára az Én/Idő programját, ami mára a kerületi kisgyermeket nevelő anyák közösségi terévé nőtte ki magát. Elsődleges célja a munkahelyi reintegráció elősegítése, azonban több kiegészítő szolgáltatása is van. „Ha kell, segítünk megírni az önéletrajzot az anyának, tanácsot adunk, hogy melyik álláskereső oldalakat böngéssze, vigyázunk a gyermekére, amíg részt vesz egy állásbörzén vagy állásinterjúra megy, de intézményünk nyitva áll az előtt is, aki csak szusszanni szeretne egyet” – mondja Lengyelné Brunner Tünde programkoordinátor. Tanfolyamokat szerveznek, előadókat hívnak, kézműveskednek, közösen főznek, miközben a gyerekekre – igény szerint – szakképzett felügyelők vigyáznak. Ráadásul mindezt teljesen ingyen.

Anyaparadicsom

A Magdolna utca 47. szám alatti helyiségbe belépve mintha egy nappaliba érkeznénk, így jellemezte korábban egy anyuka a helyet belső kialakítása miatt, mondja Hajnal Ágnes, az Én/idő másik programkoordinátora. 

Cipőváltás után máris lehet teát szürcsölni, helyet foglalni az asztalok körül, belehuppanni a kanapékba, és kezdődhet is a kikapcsolódás. Innen pár lépés a gyerekjátszó, ahol Kati néni, a gyermekfelvigyázó épp Ivánnal foglalkozik.

 „Nagy szükség volt arra, hogy közösségben legyünk mindketten” – mondja Adrienn, az édesanya. „A nagy család hiányát pótolja ez a hely. A fiamnak is jót tesz, hogy gyerekek között van. Könnyebben barátkozik, és kíváncsibb a világra.” 

Kati néni váltótársa, Kata is kedvelt a gyerekek körében. Gyorsan összebarátkoznak a gyerekekkel, kialakul a bizalom, így az anyák nyugodtan foglalkozhatnak mással, vagy lazíthatnak kicsit.

Élő közösség

A vírushelyzet miatt csökken a látogatottság, de lehet segítséget kérni online is. A pszichológus végzettségű szakmai vezető, Futó Emőke a karantén alatt is rendszeresen tartott online konzultációkat.

A központ keddtől péntekig tart nyitva. Van varrósuli, interaktív előadás, zumba, és külön foglalkoznak a munkába visszaállás támogatásával is.

„Az idelátogató édesanyák kifejezetten szoros kapcsolatban vannak egymással. Közösek a problémáik, egy nyelvet beszélnek. Élő közösséggé kovácsolódtak” – emeli ki Hajnal Ági.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Kolonics-Imre Zsófia, Lengyelné Brunner Tünde, Én/idő és Huszár Boglárka

A cikk a Józsefváros újság 2020.11.11-i számában jelent meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben