Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folyamatosan dolgoznak Józsefváros költségvetésén

„A kormány minden húst lerágott rólunk”

2021. január 15. péntek

Még nincs idei költségvetése Józsefvárosnak, de nem is egyszerű az önkormányzat dolga. „Csontra le vagyunk csupaszítva, a kötelező feladatokat éppenhogy el tudjuk látni” – így látják a hivatalban a helyzetet. Annyi biztos, hogy az alapvető feladatok biztosításáról és a leginkább rászorulók támogatásáról így sem akarnak lemondani.

Folyamatosan dolgoznak a Józsefvárosi Önkormányzat vezetői, pénzügyi szakértői, gazdasági szakemberei, egyeztetnek a képviselők kerületünk 2021-es költségvetéséről. Tény, hogy nincs egyszerű dolguk, hiszen – mint megtudtuk – már 2020-ban kiesett több mint 2,1 milliárd forint. „Vagyis a működésre fordítható minden tizedik forintot elveszítettük tisztán kormányzati elvonás miatt” – magyarázta az önkormányzat sajtófőnöke. Békési Zsuzsanna ráadásul hozzátette azt is: a káptalanfüredi gyermeküdülőre szánt 1,7 milliárd sorsa jelenleg bizonytalan. „Ha azt is elveszi a kormány, akkor 3,8 milliárd lehet az összes eddigi elvonás.” (A káptalanfüredi gyermeküdülő történetével lapunk is sokat foglalkozott, a témáról itt olvashatnak összefoglalót.)

Kevesebb jut köztisztaságra

Mielőtt rátérnénk a 2021-es józsefvárosi költségvetés mozgásterére, érdemes tudni, hogy az önkormányzatok költségvetésének 80-85 százaléka kötelezően előírt feladatokra szól, kötött felhasználással. Mondhatjuk, hogy ez az önkormányzati költségvetés csontváza. Amennyiben egy önkormányzat „jó” állapotban van, akkor 20, ha nincs valami „jó bőrben”, akkor 10–15 százalék az a rész, amelyben egyáltalán mozgástere van, azaz ennyiből láthat el önként vállalt feladatokat. „Mi most csontra le vagyunk csupaszítva, a kormány minden húst lerágott rólunk, a kötelező feladatokat éppenhogy el tudjuk látni” – érzékeltette a helyzetet a sajtófőnök. Szintén rossz hír, hogy a Józsefvárost érintő fővárosi fejlesztések is csúszhatnak, és a pénzhiány miatt a Fővárosi Önkormányzat korábban ezekből is „faragott” már.

A működést tekintve egyébként rengeteg önként vállalt feladatról kell várhatóan lemondania az önkormányzatnak. Úgy tudjuk, tavaly és idén is kevesebb jut a tervezettnél köztisztaságra, önkormányzati intézményekre. „Például 100 millió forintnál több az az összeg, amivel az önkormányzat a kerületi iskolákat segítette különböző módokon, a buszbérléstől a telefonflottáig, ezeket most nem fogjuk tudni fizetni” – mondta Békési Zsuzsanna.

Mindenki érzi majd a hatását

A hivatal álláspontja szerint a kormányzati megszorítások azért is felháborítóak, mert a kerületben élő embereket közvetlenül segíteni képes önkormányzatokat sújtják. Ahelyett, hogy a kormány az önkormányzatok szociális rendszerén keresztül támogatná az munkahelyüket elveszítő embereket, a válság miatt bajba kerülteket, valamint a vállalkozásokat, inkább elvágja ennek a lehetőségét. A működési költségvetés 10 százalékának elvonása csődközeli helyzet, a közszolgáltatások finanszírozásának csökkentése mindenki számára érezhető, látható lesz, de a sajtófőnök szerint „az alapvető feladatok biztosításáról és a leginkább rászorulók támogatásáról így sem akarunk lemondani”.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a helyi Fidesz számtalanszor állította azt, hogy gyakorlatilag teli kasszát vett át 2019 októberében Pikó András és Józsefváros új vezetése. Az önkormányzat szerint viszont „hiába állítja az ellenkezőjét a Fidesz, kiszárított önkormányzati kasszát, lepusztított bérlakásállományt örököltünk. 2010 és 2019 között összesen csaknem 13 milliárd forint értékű vagyonfelélés zajlott a kerületben. Akárhova nyúlunk, mindenhol a Fidesz korrupt rendszerébe ütközünk: a közétkeztetéstől a fideszes oligarchaháború által terhelt káptalanfüredi gyermeküdülőig, de ezeket területeket egytől egyig rendbe tesszük, ebben nem állunk rosszul.”

A Fidesznek nincs véleménye?

Kíváncsiak voltunk a többségi Közösen Józsefvárosért frakció, valamint a Fideszfrakció véleményére is a 2021-es józsefvárosi költségvetés kilátásairól. Megkeresésünkre Vörös Tamás Fidesz-frakcióvezetőtől (alábbi képünkön) semmilyen választ nem kaptunk, így nem ismerhettük meg a képviselőcsoport véleményét, szakmai észrevételeit, javaslatait. A Közösen Józsefvárosért frakciót vezető Sátly Balázs viszont – utalva a kerület két előző kormánypárti polgármesterére – úgy fogalmazott lapunknak: „a kormány szemmel láthatóan kifosztja Budapestet és Józsefvárost, Kocsis Máté és Sára Botond pedig asszisztál ehhez”.

Sátly Balázs szerint a koronavírus-járvány értelemszerűen megviselte a kerület költségvetését, de Európa többi országában épp ezért segítik az önkormányzatokat, nem pedig sarcolják őket – mint hazánkban. Sátly úgy látja, a kormányzati elvonások azonnali pénzügyi válságot okoztak az önkormányzatnál és intézményeinél. „Ezt a pénzt végső soron az emberektől, az önkormányzati szolgáltatásokat igénybe vevőktől veszik el: a kisgyermekes szülőktől, a nyugdíjasoktól, a szociálisan rászorulóktól” – mondta a politikus (alábbi képünkön).

A kormányzati elvonások azokat az intézményeket, kezdeményezéseket is veszélybe sodorják – folytatta Sátly Balázs –, amelyeket az előző városvezetés hozott létre. „A Fidesz így még saját választóit is bünteti, csak azért, mert nem voltak elegen 2019-ben.” Sátly hangsúlyozta, hogy az önkormányzat önként vállalt feladatai „sajnos biztosan sérülni fognak, és minden józsefvárosi meg fogja érezni a Fidesz ámokfutását”. Azt mindenesetre megígérte, hogy a drámai költségvetési helyzet ellenére biztosítani fogják a kötelező feladataik ellátását, „és az önkormányzat vagyonával gazdálkodva fejleszteni is tudunk”.

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos, Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben