Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösségi Részvételi Iroda

Tibor, Józsefváros önkéntes őrangyala

2021. január 15. péntek

A járvány második hullámában sem hagyják magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának önkénteseit bemutató sorozatunkban ismerjék meg Tibort.

„Nemcsak a két ünnep között, hanem már jóval előtte, a járvány második hullámának kezdetén újra aktiválták magukat az önkénteseink” – mondta lapunknak nemrég Balázs-Piri Kató, a Közösségi Részvételi Iroda közösségi koordinátora (alábbi képünkön).

Tavasszal 70-80 emberrel dolgoztak, jelenleg kevesebb, 20-25 fő vesz tevékenyen részt a programban. Sorozatunkban közülük mutatunk be néhány elkötelezett segítőt: elsőként Dórát ismerhették meg, most pedig bemutatjuk Tibort.

Segítő szándék

Élelmiszercsomagok összerakásában segédkezett Kis Tibor (alábbi képünkön) karácsony előtt. Tavasszal állt be önkéntesnek, a munkája őt is jobban lefoglalja mára, de igyekszik kivenni a részét a feladatokból. Legutóbb egy kerekesszékes hölgynek vásárolt be, aki a lakása rabja hosszú ideje. Éppen ezért arra gondolt, ha múlik a vírushelyzet, és javul az idő is, akkor elviszi sétálni a közeli parkba. 

Tavasszal plakátozott, tájékoztatókat fordított angol és spanyol nyelvre, idős embereknek vásárolt be, váltott ki gyógyszert. Volt egy néni, akinél csak egy villanykörtét kellett kicserélni, és volt, akit sms-t írni tanított meg. 

„Látom, hogy a világban mennyi gyűlölet és gyűlölködés van, ami nagyon frusztrál. Mindenképp szeretnék ez ellen tenni, és rámutatni, hogy az ember másképp is tud viselkedni – vezetheti segítő szándék. Az önkéntességgel mindez jól kifejezhető.” A 31 éves, designerként dolgozó férfi szerint ugyan ezzel a teljes globális probléma nem megoldható, részéről örül mégis, hogy segíthet.

Célirányos toborzás

A tavalyi év végén a Közösségi Részvételi Iroda munkatársaitól az önkéntesek elismerő oklevelet kaptak köszönetképpen, és kis ajándékkal is kedveskedtek nekik. A tervek szerint békeidőben – a járvány után is dolgoznának együtt, ezért már célirányosan keresik a további tagokat is.

A tevékenységek szerint négy csoportba lehet jelentkezni: a zöld számosokhoz, a szociális segítő feladatot ellátókhoz, a rendezvényeken részt vevőkhöz, és a tájékoztató, plakátoló, szórólapozó csoportba. „Ha csoportonként 5-8 fő lesz, akire bizton számíthatnak, az már elég jó eredmény”- bizakodott a közösségi koordinátor.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka, Kis Tibor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben