Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros légszennyezettsége a középmezőnyben van

Sokszor rossz, de néha egészen jó a levegő

2021. január 15. péntek

A covid-járvány miatt visszafogott életvitel egyetlen pozitív hozadéka, hogy Budapest légszennyezettsége valamennyire mérséklődött.

Józsefvárosban a Teleki téren van légszennyezettségmérő állomás, ami számos paraméter változását rögzíti automatikusan minden órában. Most a szmogot jelentő szálló por januári, első két heti adatait néztünk meg.

Az Időkép szmogtérképén 8 μg/m3-os értékkel látható a január 14-i szálló por koncentráció. Ez a töredéke a 24 órás átlag 50 μg/m3-os, illetve az éves átlag 40 μg/m3-os egészségügyi határértékének, ami azt is jelenthetné, hogy egészen jó a levegő.

Ám, ahogy a grafikon január 1. és 13. közötti értékei mutatják, ez kivételes helyzet. Január első hete az elfogadható 20-as, második hete már csak a tűrhető 30-a értéket hozta, de a havazást megelőző napokban meghaladta a 40 μg/m3-os egészségügyi határértéket.

A belső kerületekben vannak ennél rosszabb és jobb mutatók is, ezekkel a számokkal Józsefváros a középmezőnyben foglal helyet. Az előrejelzések szerint a pillanatnyi kedvező helyzet várhatóan nem fog sokáig fennmaradni.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Huszár Boglárka, Időkép, FM-OLM

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben