Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ferencvárosi okostanterem-botrány

Csendben távozott a tankerületi igazgató

2021. január 15. péntek

Már nem Tolnai Marianna a VIII. és IX. kerületi iskolákat is felügyelő tankerületi központ igazgatója, mert felmentették. Az okokról ő is és a Klebelsberg Központ is hallgat, de távozása könnyen összefüggésbe hozható egy tavalyi botránnyal.

„A Tankerületi Központ és személyem ellen is megvalósult a rágalmazás büntetőjogi tényállása, mely, bízok benne, hogy nem volt szándékos az Ön részéről sem, és egy eset kapcsán nem kívánja/kívánta a Tankerületi Központ vezetése, illetve az ott dolgozó személyek munkáját negatív színben, bűncselekmény elkövetését sugallva feltüntetni” – kérte ki magának kellő határozottsággal egy éve a Belső-Pesti Tankerületi Központ akkori igazgatója, Tolnai Marianna Ferencváros polgármesterének, Baranyi Krisztinának a szavait. 

Mielőtt ismertetnénk a rágalmazásnak titulált tényállást, egy friss és fontos tényt osztunk meg: idén januártól új vezetője van a tankerületi központnak (amelyhez a józsefvárosi iskolák is tartoznak), mert Tolnai Mariannát felmentették. A felmentés hírét a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ megerősítette lapunknak, de azt írták, hogy az „az Ön által említett konkrét üggyel nem függ össze.” Arra a kérdésünkre azonban nem válaszoltak, hogy akkor miért mentették fel Tolnait, ahogy arról is hallgattak, kétszeri megkérdezésünk után is, hogy a konkrét ügynek mi lett a végkimenetele. (Kerestük Tolnait is, ám ő nem kívánt a távozása okáról beszélni.) De akadt, aki beszélt, és dokumentumaink is vannak.  

Íme a történet: A ferencvárosi önkormányzat képviselőtestülete (még az előző polgármester, Bácskai János irányítása alatt) 2019-ben arról döntött, hogy 39 millió forinttal támogat 3 kerületi iskolát, hogy azokban úgynevezett okos tantermeket hozzanak létre. A három iskolából az egyik a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt, amelybe köztudottan több roma gyerek jár, mint más kerületi iskolákba. A feladat megvalósítása a fenntartó, vagyis a Belső-Pesti Tankerületi Központra hárult. 

Ám ők a József Attila iskola helyett a Leövey Klára Gimnáziumot látták el digitális eszközökkel, anélkül, hogy erről előzetesen egyeztetett volna a tankerület vezetése a megbízó önkormányzattal. Tolnai adminisztrációs hibának titulálta a dolgot, és kérte Ferencváros Önkormányzatát (ekkor már Baranyi volt a polgármester), hogy a megvalósult megoldásnak megfelelően egyszerűen csak írják át a támogatási szerződést. Vagyis: legyen nekik mindegy, hogy a leghátrányosabb helyzetűeket befogadó iskola részesül-e fejlesztésben, vagy egy másik. 

Csakhogy az akkori kerületi jegyző kivizsgálta az ügyet, és azt állapította meg, hogy annyi egyeztetés történt, ami alapján kizárható a véletlen tévedés, sokkal inkább súlyos szerződésszegésről lehet szó. Baranyi ekkor nyilatkozott a történetet bemutató 444-nek és az RTL Klubnak, és ismertette a nyilvánossággal, hogy szándékos szerződésszegés történt. Sőt kijelentette, hogy a pénzt visszafizettetik. Ezekre reagált Tolnai a fenti módon, hozzátéve, hogy „nem az újságírókkal való vitatkozással és helyreigazítási kéréssel, továbbá bűntetőeljárás megindításával kívánok válaszolni.” 

Tolnai nem véletlenül nem nyúlt jogi eszközökhöz: nem tudta volna bizonyítani, hogy itt ő az áldozat. Ezt azért lehet bátran kijelenteni, mert a tankerület-igazgató levelével egy időben a tankerület 13 millió forintot utalt a IX. kerületi önkormányzatnak, a közleményben az okosterem projektet megnevezve – vagyis visszafizették a pénzt. Ez az a fejlemény, amelyet a Klebersberg Központ nem akart lapunknak elárulni.

A történet végén happiend: a József Attila iskola is megkapta az önkormányzattól az ígért okostantermet.  

Szöveg: Gaal Ilona; Képek: Pixabay, Facebook/Baranyi Krisztina

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben