Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lenullázhatja a hallgatók félévét az új vezetés

SZFE: korbács és mézesmadzag

2021. január 16. szombat

Számos, a józsefvárosi székhelyű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövőjét érintő döntés került nyilvánosságra a napokban: szétköltöztetik a képzéseket, a Vas utcai ingatlan a refomráus egyházé lehet, átnevezik az egyetem intézményeit, és alakul az új tanári kar is.

Sok, a hallgatók számára nem túl örömteli újdonsággal is jár majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) február elsején újrainduló oktatás. Alapvető változás lesz az ingatlanok terén. A Józsefváros újság is írt arról, hogy az egyetem új fenntartója eladhatja az SZFE jelenlegi épületeit, az Ódry Színpad megszűnik, és helyette az Uránia Filmszínház lesz az egyetem játszóhelye, a kollégisták pedig már nem a Vas utcába fognak visszamenni.

Az egyetem vezetése mindezt a minap megerősítette, mikor tájékoztatott az új helyszínekről, felújításokról és arról is, hogy az intézményeket átnevezik. „Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat”– összegezték. Nem mintha az elmúlt tíz, húsz vagy még több évben az SZFE mindenkori vezetése ne lobbizott volna azért, hogy a lerobbant épületeket normális állapotba hozzák. „Az év elején az osztályok a tanárokkal közösen festik ki a termeket, az ügyesebbek csiszolnak is, csak így lehet normális munkakörülményeket teremteni. Évek óta egy új campusra hivatkozva nem kapott az egyetem forrást felújításra, karbantartásra, korszerűsítésre” – nyilatkozta tavaly nyáron Máté Gábor rendező a Magyar Hangnak

Tavaly nyár óta azonban sokminden változott: augusztus óta Vidnyánszky Attila – mint az SZFE-t fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke – az intézmény legfelsőbb vezetője, és máris lett pénz a felújításokra. Egyúttal szét is szórják az eddig egy tömbben működő műhelyeket: a filmeseket például a Vas utcából Budára, a Duna TV egykori székházába költöztetik. Az Ódry színpadnak is otthont adó Vas utca 2/c-t pedig visszakaphatja a református egyház. Fontos megjegyezni, hogy augusztusban azonban nem csak a vezetés változott, hanem a tulajdonosi struktúra is: az állam helyét egy magánalapítvány vette át. Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke Vidnyánszky, aki immár egy magánintézményt stafíroztat ki. (Az előzményeket korábbi cikkünkben foglaltuk össze.)

A hallgatókat és az oktatókat azonban a jelek szerint nem lehet új épületekkel, csillogó színházi terekkel vagy a legújabb kamerákkal „megvásárolni": szeptember elseje óta küzdenek azért, hogy visszanyerjék autonómiájukat. A küzdelem része volt a 70 napos blokád, amelynek csak a járványhelyzet vetett véget, s amely során nem engedték be az épületbe az új, általuk el nem ismert vezetést. Ám hiába próbálta a kuratórium megakadályozni az egyetemen folyó oktatást, hogy érvényteleníthesse az ellenálló diákok tanévét, a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy nem lehet érvényteleníteni a félévet. Az új vezetés most azon dolgozik, hogy úgy ismerje el a félévet, hogy egyetlenegy kreditet (tanulmányi követelmények teljesítését jelző mértékegységet) sem fogad el erre az időszakra, átkönyvelné azt a második félévre. 

Mindeközben, mint azt a hvg.hu megírta, az autonómia jegyeit még magán hordozó, demokratikusan működő egyetemi bizottságokat úgy alakítanák át, hogy abban biztosítva legyen a felülről kinevezettek többsége. Az elmúlt napokban újabb két tanár mondott fel: Fullajtár Andrea és Szász János. Eközben egymás után szivárognak ki az új oktatói gárda tagjainak nevei is: Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze, Baska Barbara, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök facebookos videóit készítette, Banner Géza, aki a Duna TV Kívánságkosár műsorát vezette, és Velkovics Vilmos HírTV-s műsorvezető.

Szöveg: Gaal Ilona, Lengyel Tibor; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben