Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi Galéria, Zászlómúzeum, Vállalkozásfejlesztési Központ

A pénzhiány miatt bezár több kerületi intézmény

2021. január 16. szombat

Egyre nehezebbé váló pénzügyi helyzetében a Józsefvárosi Önkormányzat nem tudja tovább vállalni több intézmény működtetését. Bár a Józsefvárosi Galéria, a Zászlómúzeum és a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ mind hatalmas értéket képvisel, a pénzhiány miatt ezeket bezárják.

„A kialakult költségvetési helyzetben a héten arra kértem az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjét, hogy tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a nemrég 25 éves fennállását ünneplő kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat  nem tudja támogatni működésüket. Amint a szükséges források újra rendelkezésre állnak, elkötelezettek vagyunk az intézmények működésének helyreállítása mellett” – közölte a Facebookon Pikó András polgármester.

A három intézmény bezárása összefügg az önkormányzat készülő, 2021-es költségvetésével. Ennek szűk mozgásteréről a Józsefváros újság is írt. A büdzsé összeállításánál a legnagyobb gondot az okozza, hogy a koronavírus-járvány éppúgy jelentős bevételkiesést illetve pluszköltségeket ró a kerületre, mint a folyamatos kormányzati lépések, melyek bevételektől fosztják meg az önkormányzatokat, így Józsefvárost is.

„Csontra le vagyunk csupaszítva, a kötelező feladatokat éppenhogy el tudjuk látni” – így látják a hivatalban a helyzetet. Annyi biztos, hogy az alapvető feladatok biztosításáról és a leginkább rászorulók támogatásáról így sem akarnak lemondani. Viszont rengeteg önként vállalt feladatról le kell mondania az önkormányzatnak. Úgy tudjuk, tavaly és idén is kevesebb jut a tervezettnél köztisztaságra, önkormányzati intézményekre.

E kényszerű lépések első jele a három intézmény működésének felfüggesztése – még ha ez nem is könnyű döntés. A polgármester szerint „ezek az intézmények hatalmas értéket képviselnek, közös kincseink”, munkatársaik pedig „magas színvonalú, elkötelezett, értékteremtő munkát” végeztek. „Az intézmények bezárása tragédia számunkra”, állapította meg Pikó. Hozzátette: a kormány – és az elvonásokhoz asszisztáló parlamenti képviselő, Kocsis Máté – hozta olyan helyzetbe a kerületet, hogy az kénytelen önként vállalt feladatait korlátozni.

A bejelentésre Kocsis Máté úgy reagált a Facebookon: „Pikó Andrásnak fontosabb a haverok kifizetése, mint az intézmények fenntartása”. A fideszes politikus szerint ugyanis az intézményeken megspórolt 138 millió forintot a polgármester máshonnan is. Azt is írta, hogy Sára Botond leköszönő polgármester 15 milliárd forintot hagyott az önkormányzat kasszájában, amit Pikó „15 hónap alatt elherdált”.

Csakhogy ez a pénz Sára Botond korábbi állítása szerint is csak 13 milliárd volt, ami szinte teljesen korábbi döntésekhez kapcsolódó, folyamatban lévő feladatok fedezésére szolgált, illetve fejlesztésre, beruházásokra lekötött pénz volt, amit nem lehet másra fordítani. Továbbá az elmúlt 15 hónapban is működtetni kellett az önkormányzatot, miközben már 2020-ban több mint 2 milliárdos hiányt okozott a járvány és az állami elvonások, amihez hozzájön még az iparűzési adó-bevétel lefelezése is.

Szerző: Lengyel Tibor; Képek: Ványi Ákos, Huszár Boglárka, Józsefváros újság, Józsefvárosi Galéria

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben