Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyolc év csúszás, áttervezés után

2022-ben nyithat meg a Sorsok Háza

2021. január 16. szombat

Jövőre lesz látogatható az eddig több mint 7,5 milliárd forintba kerülő, de évek óta kívül kész, belül félkész állapotú, a régi józsefvárosi pályaudvar területén épült Sorsok Háza.

Az eredetileg tervezett megnyitónál nyolc évvel később, 2022-ben lesz várhatóan végre látogatható a józsefvárosi pályaudvar területén felépített holokausztmúzeum, a Sorsok Háza. A kiállítás forgatókönyve elkészült, ezt egy tanácsadó testület áttekinti, közben dolgoznak a belsőépítészeti terveken és a multimédiás tartalmakon. „Mindez még egy-másfél évet fog igénybe venni” – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Népszavának.

Az Orbán-kormány által 2013-ban indított – a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont volt igazgatója, Szita Szabolcs ötletét felhasználó – projekt sokéves csúszásban van. Eredetileg 2014-ben tervezték a megnyitót. A Józsefváros újság akkori beszámolójában Fürjes Balázs kormánybiztos még nettó 5 milliárd forintos árat és 2014-es Holokauszt Emlékévre időzített nyitást emlegetett az új holokauszt emlékhely és múzeum kapcsán.

2014 áprilisában kellett volna átadni az intézményt, de még az épület sem volt kész. A nyáron döntött úgy a kormány, hogy a Sorsok háza programját a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány dolgozza ki, és a működtető is ez az alapítvány lesz. Az állami alapítvány bevonásával a projekt „témafelelőse” Schmidt Mária történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója lett. (Az alábbi képen Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Schmidt Mária történész, Fürjes Balázs államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter)

Egy évvel később, 2015 áprilisában Schmidt Mária bemutatta az emlékhely, a „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ” részletes koncepcióját, évekig húzódó emlékezetpolitikai vitát indítva el ezzel. Tompítva a már kész, de üresen álló múzeum kiállításainak tartalmáról, az intézmény koncepciójáról akkor már évek óta fennálló feszültséget, 2018 őszén a kormány úgy döntött, hogy Schmidték mellé bevonja a Köves Slomó vezette EMIH-et, és a zsidó közösség lesz a múzeum tulajdonosa is. Végül 2019 nyarára Schmidt Máriáékat teljesen „kiszervezték” a projektből, azóta az EMIH a beruházás egyedüli gazdája.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: MTI/Mohai Balázs

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben