Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koromné Beck Zsuzsanna emlékére

Méltónak lenni az örökséghez

2021. január 17. vasárnap

Folyamatosan érkeznek az ötletek öregdiákoktól, tanulóktól és szüleiktől arra, hogyan emlékezhetnének a Vörösmarty Mihály Gimnázium december végén elhunyt igazgatónőjére.

„Bárhová készen vetődsz egészen, de azért itt légy kicsikét mindig a szívem ügyében” – olvasható a kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium honlapján az idézet a vörösmartys diákok himnuszából a december végén elhunyt igazgatónő, Koromné Beck Zsuzsanna portréja mellett.

De nem csak az idézettel kívánnak emléket állítani neki. Folyamatosan érkeznek az ötletek öregdiákoktól, tanulóktól és szüleiktől. „Már Zsuzsa halálának másnapján rengeteg megkeresést kaptunk” – mondta Sasvári Gábor igazgató-helyettes. Átgondolják, mi az, ami Zsuzsához, a személyiségéhez, így az emlékéhez igazán méltó lenne.

Az már biztos, hogy az épületben található pinceszínházat Beckstage-nek keresztelik, ötvözve az elhunyt igazgatónő nevét és „a kulisszák mögött” angol kifejezést. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, szerveznek méltó névadó ünnepséget is. Szeretnének egy emlékhelyet is kialakítani. Olyat, amit Sasvári szerint „Zsuzsa is jónak találna, és amiben a diákok is benne vannak, hiszen értük élt”.

Többen felvetették díj alapítását is, ennek megvalósítására is törekszik a tantestület. A Fővárosi Önkormányzat 2017-ben Bárczy István-díjjal tüntette ki az igazgatót „a jövő generációjának demokratikus nevelésében és oktatásában végzett munkájáért”. Kollégái arra gondoltak, hogy a díjat ennek szellemében olyan tanulók és tanárok kaphatnák, akiknek tevékenysége kapcsolódik az elhunyt igazgatónő szellemiségéhez.

„A diákoknak és a tanároknak is fontos, hogy a lehető legméltóbban őrizzük az emlékét. Csodálatos munkát végzett, az iskola atmoszférája neki köszönhető” – foglalta össze Sasvári. A tanári kar nagy megpróbáltatás előtt áll, a felvételi és az érettségi vizsgák miatt most jön a tanév húzósabb fele. „Papp Dániel kollégám mondta, hogy egy ember sincs, aki pótolhatná Zsuzsát, de ha mindannyian kicsit több munkát fektetünk ebbe a félévbe, közösségként sikerre visszük a vállalásunkat.”

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben