Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nincs járvány, de érdemes odafigyelni

Parazitás bélgyulladás terjed a kutyák körében

2021. január 19. kedd

A kerületi állatorvosokhoz gyakran viszik mostanában hasmenéses tünetekkel a kutyákat a gazdik. A betegséget okozó parazita ritkán bár, de az embert is megfertőzheti.

Feltűnően sok kutyagazdától hallani a kerületben, de az egész városban is, hogy a kutyájának hasmenéses megbetegedése van. Megkérdeztük a Vet-Art állatorvosi rendelő doktornőjétől, dr. Kósa Zitától, hogy van-e valamilyen járvány a kerületben. A kutyatulajdonosoknak érdemes tisztában lenniük mindazzal, amit a doktornő számunkra leírt. 

Kifejezett, a szó klasszikus értelmében vett járvány tapasztalataink szerint nincs. Ugyanakkor ma a fővárosban és az ország más területein is valóban gyakran előforduló betegség kutyáknál a hasmenés. A város belső területein jellemző nagy kutyasűrűség mellett ezek a megbetegedések ilyenkor éghajlati okokból is halmozódnak. A váltakozó, nyirkos időjárás az állatok ellenállóképességének sem használ, emellett a nedves környezetben a kórokozók is tovább fertőzőképesek maradnak. 

A kutyák hasmenésének különböző okai lehetnek: bakteriális, vírusos, étrendi, gombás, parazitológiai stb. Manapság belvárosi viszonyaink között a legtöbb hasmenéses megbetegedés hátterében megtalálható a giardiasis nevű parazitás bélgyulladás. 

A fertőzés kiváltó oka a Giardiák – egysejtű paraziták – melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti a probléma. Egészséges felnőtt állatok esetében a betegségnek gyakran semmilyen kihatása nincs, s teljesen tünetmentesen zajlik. A Giardia fertőzés kutyák esetében váltakozó intenzitású hasmenésben nyilvánul meg, s a híg székletbe nyálka-darabok és vér is vegyül. Hányás és lecsökkent étvágy is előfordulhat. 

Az érintett állatok néhány napon belül nagy mennyiségű cisztát ürítenek, s ez a kiválasztás hetekig, hónapokig is tarthat, de eközben erősen ingadozó mértékben, olykor abba is maradhat. A ciszták – a Giardia petéi – az időjárási viszonyoktól függően akár hosszú időn keresztül is fertőzőképesek maradhatnak a külvilágban. A kutyafuttatókban, kutyások által frekventált parkokban esőzés után vagy az olvadó hó nyomán létrejövő tócsákban a beleoldódó kutyaürülékből jelentős mennyiségű ciszta is összegyűlhet, amelyekkel a tócsába beleivó vagy akár csak nedves mancsáról a vizet lenyalogató kutya szájon át fertőződhet.

A diagnózishoz az ürített hasmenéses bélsár mikroszkópos vagy szerológiai vizsgálatára van szükség.

A giardia fertőzés kezelésére az állatorvosnak többféle gyógyszer is rendelkezésére áll – hogy melyiket alkalmazza, a mindenkori eset függvénye. A terápia sikere érdekében az esetleges más megbetegedéseket is kezelni kell. Emellett a kutya számára nagyon jól emészthető diétát kell biztosítani. S ezenkívül az is nagyon fontos, hogy hatásos higiéniai intézkedésekkel megelőzzük a visszafertőződést. Fertőtleníteni kell, ill. 65 fok feletti hőmérsékleten ki-, ill. elmosni az alvóhelyeket, az itató- és etetőtálakat. A giardia ritka esetben az embert is megfertőzheti. Ezért mindenekelőtt kisgyermekek és beteg emberek közelében rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása. 

Mindenképpen érdemes a hasmenéses állattal a mielőbbi gyógyulás érdekében állatorvoshoz fordulni. Emellett lényeges, hogy kutyánkat csak egészségesen vigyük közösségbe; és az ürített bélsarat minden alkalommal szedjük fel – utóbbit egyébként jogszabály is előírja.

Szöveg: Gaal Ilona; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben