Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Független alkotóműhelyt alakítottak az egyetem polgárai

Egyesületbe mentik az SZFE szellemiségét

2021. január 19. kedd

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói egyesületet, „szabad alkotóműhelyt” alakítottak, hogy az intézmény önkényes átalakítása közepette „demokratikus keretek közé” mentsék át az egyetem „szellemiségét”.

Megalakult a Freeszfe Egyesület, közölték a Színház- és Filmművészeti Egyetem önkényes átalakítása ellen közel egy éve tiltakozó hallgatók és oktatók. „Célunk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget. A Freeszfe Egyesület nemcsak politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára” – írták. 

Az alapítók szerint az egyesület az elbocsátott, és felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal. „Az Egyetem autonómiájának felszámolása és a különböző jogszerűtlen lépések elleni eljárások továbbra is zajlanak, (…) az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált” – közölték. 

Fischer Gábor – aki valaha maga is a színiakadémia hallgatója volt –, a hvg.hu-nak eljuttatott nyílt levélben felszólította az SZFE új vezetését, hogy dédapja, Ódry Árpád mellszobrát annak „valódi örököseinek”, az egyetem autonómiájáért küzdőknek adják. A Vas utcai épületben – amit a Vidnyánszky Attila vezette új kuratórium a református egyháznak kíván átadni – van az egyetem Ódry Árpád Színpada is, ennek büféjében áll a színészlegenda mellszobra, Konyorcsik János munkája.  

„Amikor 1934. május 31-én Ódry Árpád, a Színművészeti Akadémia főigazgatója, az akkori politikai támadásokra reagált az intézmény tanévzáróján, melyek hangvétele, stílusa és felületessége hátborzongatóan emlékeztet a maiakra, akkor még megkérdőjelezhetetlen tekintélye önmagában elég volt ahhoz, hogy a kormány visszahőköljön az Akadémia gleichschaltolásától” – emlékeztetett Fischer. 

Folyamatosan hírt adunk a SZFE körüli történésekről. Hétfőn Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (SZFE HÖK) elnöke jelentette be lemondását, de az azt megelőző napokban is számos, a józsefvárosi székhelyű intézmény jövőjét érintő döntés került nyilvánosságra: szétköltöztetik a képzéseket, átnevezik az egyetem intézményeit, és alakul az új tanári kar is.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Nagy Dániel. Köztérkép/Göröntsér Vera  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben