Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

2021-ben is ingyenesen igényelhető a Józsefváros kártya

Nem vált be, de hasznos

2021. január 20. szerda

Az elmúlt másfél évtizedben az önkormányzatok sorban vezették be a kerületi kedvezménykártyákat, melyek birtokában olcsóbban lehet helyi vállalkozóktól vásárolni. Az első évek lelkesedésének azonban már hosszú évek óta vége, és ez Józsefvárosban sincs másképp.

Kilencéves a Józsefváros kártya, amit minden helyi lakos kiválthat az önkormányzat Baross utcai épületének fölszinti Támpontján lakcímkártyával, sőt, az itt működő felsőoktatási intézményi karok tanulói is igényelhetik diákigazolvánnyal. A kártya birtokában józsefvárosi üzletekben és szolgáltatóknál lehet kedvezményesen vásárolni. Elvileg a Józsefváros appon is lehet regisztrálni, nekünk nem működött ez a funkció.

Hírverés alig van a kártya körül, és az elfogadóhelyek rég nem frissült, rövid listája – ami 2018-ra, hat év alatt is csak 50 névre bővült – sem jelez sok jót. Békési Zsuzsanna az önkormányzat sajtófőnöke azt mondta, így van ez más kerületekben is, a kedvezménykártya mindenütt kicsit mostohagyerek maradt. Neki van ilyen kártyája, mozijegyet szokott vele venni a Corvinba, és van szándék arra, hogy új életet adjanak ennek a kezdeményezésnek, ám jelenleg nincs erre kapacitása az önkormányzatnak. A Közösségi Részvételi Irodával együtt ugyanakkor a járvány első és második hullámában is volt olyan akciójuk, ami a kerületi üzletek és vállalkozások igénybevételére sarkallta az embereket. Úgy véli, ennek a kártyának is az lenne az értelme, hogy a helyi összetartozást erősítse.

Hogy mi lehet az általános kudarc oka? Egy ilyen kártya akkor működik jól, ha sok helyen fogadják el, és sokan váltják ki. A hálózat megszervezése nagy munka, még üzleti alapon is nehezen jön össze, s mára az üzleti kártyák is eltünedeztek, mert nem hoztak elég vevőt, és a kereskedőknek nem érte meg. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a Józsefváros kártya nem direkt, százalékos engedményekkel, hanem másfajta kedvezményekkel működőképes lehetne, mert a helyben folyó kereskedés mindenkinek, vevőnek, kereskedőnek és önkormányzatnak is érdeke.

Szöveg: Bányay Géza, Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben